arch/ive/ief (2000 - 2005)

TV Watch: de val van Bagdad
by Mara Thursday April 10, 2003 at 11:27 AM

Zappend van de ene zender naar de andere... je wordt er alvast niet wijzer van: over GI's in het Palestine hotel, de 'historische' standbeeld scene, en 'waar is Saddam'.

Zappend van de ene zender naar de andere... je wordt er alvast niet wijzer van.

De standbeeld-scene leek op de BBC wel op een soort sportverslaggeving. De commentator leek op sommige momenten wel in extase. Het woord ‘historisch' viel gisterenavond erg vaak, ook op de Belgische zenders. Plots leek die oorlog toch nog voor iets goed te zijn… In een klap werden de Iraakse oorlogslachtoffers in de kerkers van de geschiedenis verbannen.

De standbeeld-scene werd vanuit een naburig gebouw gefilmd. Het is best mogelijk dat het vanuit een kamer van het Palestine Hotel werd gefilmd. Als ik me goed herrinner, kijken sommige kamers uit op het plein. Wanneer de cameraman uitzoomde bleek dat er een 100 tal mensen op het plein stonden. In de commentaren leek het soms, of heel Bagdad er stond.
De Amerikaanse vlag die eerst op het beeld werd gelegd, moest er weer gauw af en werd vervangen door een Iraakse vlag: het gaat immers om een ‘bevrijding', niet om een 'kolonisatie'. Opvallend was dat enkele mannen op het plein danste met de Iraakse vlag in hun handen: blij dat het regime weg is, maar vasthoudend aan de Iraakse nationaliteit en fierheid.
Dat de gemiddelde Iraki blij is dat de repressie en de bombardementen over zijn, daar twijfelt geen mens aan. Hoe zou je zelf zijn.
Dat mensen die meer dan tien jaar onder een moordend embargo hebben geleefd, aan het plunderen slaan als ze de kans zien, is ook al niet verbazingwekkend.

Erg straf was hoe men op de VRT de beelden toonde van de Amerikaanse GI's in het Palestine hotel. Op de VRT heette het: Amerikaanse soldaten ‘bezoeken' het Palestine hotel, waarbij een GI aan het woord werd gelaten : ‘de Irakezen lijken blij te zijn met onze komst'.
Vroeger op de dag kreeg je het hele verhaal te zien op de Nederlandse televisie:
Een dag na de beschieting op het Palestine hotel en de moord op een aantal journalisten, kwamen de Amerikanen doodleuk met hun tanks tot op de parking van het Palestine hotel en vielen in grote getalen binnen, tot op de tanden gewapend ‘op zoek naar sluipschutters'. Op de parking namen ze gevechtsposities in. Een moedige activiste schold de Amerikanen uit voor kindermoordenaars. De aanwezigen in het Palestine hotel waren duidelijk geïntimideerd door het machtsvertoon.
Dezelfde GI werd aan het woord gelaten en verklaarde dat ‘hij nu snapte waarom de oorlog er moest zijn en dat de meete Irakis blij waren hen te zien', Hij moest wel toegeven dat niet iedereen opgezet was met hun aanwezigheid.

Interessant is ook de hele speculatie-berichtgeving over waar Saddam nu zit. Het doet me sterk denken aan de jacht op Bin Laden na 11 september. Allerlei hypotheses doen de ronde:
Saddam zat in een restaurant in Bagdad, maar wist te ontkomen via ondergronds gangen;
Volgens de Nederlandse televisie zou hij via de Russische ambassade het land zijn uitgevlucht; hetgeen niet onrealistsich is gezien de goede relaties tussen het Russisch en Irakees regime.
Maar Rumsfeld stak snel een beschuldigende vinger naar Syrië, die onderdak zou bieden aan restanten van het Irakees regime waaronder ook familie van Saddam; hetgeen op zich ook niet ondenkbaar is...
Zich focussen op Syrië en zwijgen over Rusland past beter in de VS-stragetie. Syrië is immers een volgende doelwit, als doorn in het oog van de Amerikaanse belangen in de regio.

Op het eerste zicht lijkt de oorlog in Irak op zijn einde te komen, maar de wereldvrede is verder dan ooit.

Even groggy ...
by jpe Thursday April 10, 2003 at 12:09 PM

Interessant stuk Mara, ik heb gisteren me ook scheel gekeken op de verschillende zenders (tot en met ZDF aan toe) maar werd er haast groggy van. Het leek soms - met dat standbeeld van Saddam dat neergehaald werd - op een revolutionaire bevrijding, tot je zag dat daar toch maar een 100 à 200 mensen stonden (wat als ik me goed herinner, Stef Wouters op VRT ook opmerkte).

Als we nog eens een paar dagen verder zullen zijn, moeten we nog eens terugkijken op de berichtgeving van dinsdag (met de dood van drie journalisten) en woensdag (met de 'bevrijding' van Bagdad). Misschien zullen we dan wijzer geworden zijn. Wellicht wordt hier ook weer geschiedenis van de beeldmanipulatie, geschreven.

Maar de Irakezen die konden er ook wat van. Herinner je hun minister van Informatie die de dinsdag nog kwam vertellen dat Bagdad het graf van de Amerikanen zou worden. Waar zou die minister nu zitten ? Hopelijk schiet hij er het hacje niet bij in, want zo'n 'leugenaars-natuurtalent' kunnen ze in Hollywood nog gebruiken.

Lang Leve Al-Sahaaf
by ma'c Thursday April 10, 2003 at 10:19 PM

Jpe ik vind het jammer dat je zo misprijzend doet oevr de Iraakse Minister van Informatie.
Hij heeft uistekend zijn rol gespeeld. Hij moest de Iraakse spirit hoog houden en het verzet inspireren, en dat deed hij met veel overtuiging.
Niet alleen poogde hij de spirit hoog te houden, hij verwoordde ook de hoop van velen over de hele wereld:
dat de VS gestopt zouden worden.