arch/ive/ief (2000 - 2005)

Irak: de strijd tegen de Amerikaanse bezetting begint
by david pestieau Thursday April 10, 2003 at 08:18 AM
david.pestieau@solidaire.org

Volgens de Amerikanen zou het Iraakse regime gevallen zijn en de Iraakse bevolking "bevrijd". Maar eigenlijk begint de oorlog van Irak tegen de VS-bezetting nu nog maar pas.

Het heeft dertien jaar geduurd voor de Amerikaanse bezettingstroepen het centrum van Bagdad binnen reden. Dertien jaar moorddadig embargo, dat anderhalf miljoen doden veroorzaakte. Gevolgd door een systematische ontwapening van het Iraaks leger, dat dus zonder luchtmacht en zonder noemenswaardige wapens zit om de Amerikaanse raketten, B52'ers, tanks en pantserwapens te lijf te gaan. En uiteindelijk drie weken barbaarse oorlog, met bombardementen dag en nacht, de verwoesting van waterzuiveringsstations en elektriciteitscentrales, en terreur in de bezette gebieden.

13 jaar verzet voor het centrum van Bagdad bezet raakte

Na dertien jaar hebben de Amerikaanse technologische superioriteit en de massavernietingswapens hebben tijdelijk de bovenhand gehaald op het heldhaftige Iraakse verzet. Om een marionettenregime te kunnen vestigen dat bereid is de Iraakse rijkdommen aan Amerikaanse multinationals te verkopen, hebben de GI's ware slachtpartijen aangericht. Bush beschuldigde Saddam Hoessein ervan een gewelddadige bruut te zijn. Maar vandaag ziet de hele wereld, eens te meer, Bagdad vernietigd door Amerikaanse bommen, met honderden dode en duizenden gewonde burgers (vandaag 100 per uur). De Belgische dokters Geert Van Moorter (STOP USA) en Colette Moulaert (PVDA), ware er vandaag nog getuige van: "Dit is geen "bevrijding" maar een enorm bloedbad. Wij kunnen het aantal gewonden en doden die we in het ziekenhuis zagen niet meer tellen. Zelfs ziekenwagens en bussen met burgers werden met mitrailleurvuur bestookt."

Colette Moulaert en Geert Van Moorter: wij gaan ons niet laten doen door de crapuleuze GI's

Maar de volgende uitroep van Colette en Geert vanuit Bagdad is, in deze zware momenten, ook die van de overgrote meerderheid van het Iraakse volk: "Wij gaan ons niet laten doen door die crapuleuze GI's". Zelfs de televisiezenders moeten scènes laten passeren waarin VS-soldaten het "Yankee Go Home" geschreeuw wel moeten horen.

De zogenaamde volksvreugde is volstrekt relatief. De val van het standbeeld van Saddam in het centrum van Bagdad werd georchestreerd door de Amerikanen, die de kranen en het materiaal hebben geleverd. Zelfs CNN moet toegeven dat de vreugde-uitbarstingen zeer beperkt zijn gebleven: minder dan 2.000 mensen kwamen vandaag op straat. De overgrote meerderheid van de bevolking verschuilt zich in de huizen.

Ook de plunderingen worden aangemoedigd door de VS-troepen, om chaos en anarchie te scheppen in de stad. Volgens de correspondent van de Britse Financial Times, hebben de Amerikaanse militairen een militie van de Iraakse oppositie (Iraqi Coordination for National Unity) naar Najaf gebracht om er plunderingen te organiseren, terwijl de meerderheid van de bevolking zich daartegen verzette. Ook in Bagdad hebben de Amerikanen honderden Iraakse pro-Bush opposanten binnengebracht. Het zou niet verwonderlijk zijn te vernemen dat deze huurlingen werden opgevoerd voor de beelden van de zogenaamde bevrijding…

Precies zoals ze dat deden in Joegoslavië, in Afrika en in de voormalige Sovjet-Unie sporen de Amerikanen het etnicisme (tussen Koerden en Arabieren) en de religieuze geschillen (tussen sjiieten en soennieten) aan, om Irak te ontmantelen. Om de Amerikaanse bezetting op lange termijn te rechtvaardigen.

De bezetting van Bagdad is zoals de verovering van Brussel en Parijs door de nazi's

Als pro-Amerikanen de bevrijding van Bagdad vergelijken met de bevrijding van Brussel in 1944, vergelijken wij dat met de verovering van Brussel in 1940 door de nazi's. Ook de nazi's hadden toen een paar honderd Belgen gevonden om hen als bevrijders te onthalen, zelfs de voorzitter van de toenmalige Socialistische Partij.

Vandaag is de slag om Bagdad verloren, maar de Amerikanen hebben de oorlog lang niet gewonnen. Het is nog te vroeg om te zeggen hoe het verzet de komende weken en maanden zal evolueren. Zeker is dat de overgrote meerderheid van de bevolking de Verenigde Staten haat en dat het verzet vroeg of laat weer zal opstaan en zich zal reorganiseren. Zelfs al verdwijnen het huidige leger en het huidige regime.

Ook al behaalden de VS een militaire overwinning, ze waren nooit zo geïsoleerd als nu
Ook al behaalden de VS een militaire overwinning, ze waren nooit zo geïsoleerd als nu. De oorlogsvoorbereidingen en de oorlog zelf hebben de anti-Amerikaanse krachten versterkt. Ten eerste door het massale verzet van de volkeren van de wereld, en zeker in de Arabische wereld, tegen het Amerikaans hegemonisme. De oorlog heeft bovendien de spanningen tussen het VS-imperialisme en de socialistische landen opgedreven. Voeg daarbij dat de oorlog verdeeldheid zaaide binnen de Europese Unie maar ook in het ex-Oostblok tussen pro-Europese en pro-Amerikaanse krachten.

De oorlog tegen de VS-bezetting begint maar pas en zal zich uitbreiden tot heel de Arabische wereld. Geheel in overeenstemming met hun strategie van wereldoverheersing die al lang vastligt, hebben de Verenigde Staten hun volgende doelwitten al aangekondigd : Syrië, Iran en Noord-Korea. Rumsfeld heeft deze woensdagavond aan Syrië hetzelfde lot beloofd als Irak, als het zich verder blijft verzetten tegen de VS. Meer dan ooit moeten we de oorlogsmachine stoppen: STOP USA, VS-troepen weg uit het Midden-Oosten, geen Amerikaanse herkolonisering.

Vandaag heeft het Iraakse volk ons nodig, in zijn verzet tegen de VS-bezetter, net zoals het Palestijnse volk en alle volkeren die bedreigd worden door het imperialisme. Deze pseudo-Amerikaanse overwinning zal het verzet in de Arabische wereld en elders alleen maar vertienvoudigen. De oorlog tegen de VS-bezetter zal lang duren maar hij zal overwinnen, met de steun van de volkeren van de wereld.

De oorlog zal de communistische beweging in het gebied ontwikkelen en versterken. Zoals blijkt uit het werk van de Communistische Partijen van Jordanië, Soedan, Syrië, Libanon en Egypte en van de Palestijnse Volkspartij, die begin april bijeenkwamen om alle Arabische nationale en progressieve krachten op te roepen een zo breed mogelijk verzetsfront te vormen tegen de agressie.
Wie vrede zoekt in rechtvaardigheid, moet de Iraakse en Palestijnse verzetsstrijders en alle revolutionairen en communisten in het gebied volledig steunen.

Verzet
by marc Thursday April 10, 2003 at 10:06 AM
act@animationfactory.org

Ik luister momenteel (donderdag 10, 10 u) naar de BBC. Bericht: "heftig verzet in Bagdad. Diegenen die dachten dat Bagdad bevrijd was zullen nog even moeten wachten."

Nog een berichtje van de BBC
by marc Thursday April 10, 2003 at 10:21 AM

BBC:"Het neerhalen van het monument van Saddam was geen algemene volksvreugde. Als je de televisiebeelden bekijkt zie je nauwelijks enkele honderden mensen. "
En nog van de BBC:" Dit is georganiseerd verzet, geen schermutselingen. De b 52's vliegen terug over Bagdad na een rustige nacht."

PVDA roept op tot "Volksoorlog"
by P.I. Hublou Thursday April 10, 2003 at 10:55 AM
nur@pandora.be

(Van op de PVDA website)

Irak-Vietnam: leerscholen voor een succesrijk verzet

Het taaie verzet van Irak tegen de Verenigde Staten, doet sterk denken aan de Vietnam-oorlog en aan de manier waarop dat, al bij al klein land de sterkste supermacht van de wereld wist te verslaan. Hun 'geheim' wapen? De volksoorlog.

Antoine Hermant
09-04-2003

Meer:
-------
http://www.ptb.be/scripts/article.phtml?lang=2&obid=19134

Klassestrijd tegen de oorlog, zegt IKS
by P.I. Hublou Thursday April 10, 2003 at 11:55 AM
nur@pandora.be

(article 1)

Klassestrijd tegen d...
march03.nowarbutclasswar.1.lr.jpg, image/jpeg, 1164x1672

Bijlage: tekst van de "Internationaal Kommunistische Stroming" (IKS) m.b.t. oorlog en klassestrijd.

March03.NoWarButClassWar.1.LR.jpg: 137kB
March03.NoWarButClassWar.1.LR.jpg: 134kB
Standpunten.iks.lr.jpg: 144kB

Alle bestanden kunnen in elk grafisch programma
'gelezen' worden.

Titels van de tekst:
----------------------------------
Tegen de imperialistische oorlog !
Tegen de pacifistische illusies !
Voor de klassenstrijd in alle landen !

De Verenigde Staten en Groo-Brittanië liegen !

Frankrijk, Duitsland en Rusland zijn ook oorlogstokers !

Kapitalisme is imperialisme !

Tegen de pacifistische illusies !

Tegen de imperialistische oorlog - Internationale klassenstrijd !

* Tegen iedere solidariteit met onze uitbuiters, of die nu Amerikaans, Engels, of Spaans zijn, Frans, Russisch, Chinees of Belgisch, of Iraaks !
* Voor de internationale solidariteit van de arbeidersklasse!

Het pamflet werd verspreid zijn in de VSA, UK, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Italië, Spanje, Nederland, België, Zweden, India, Australië en Rusland.


Contact:
----------
Internationalisme
Postbus 1134, 1000 Brussel 1 (België)

Wereldrevolutie
Postbus 339, 2800 AH Gouda (Nederland)

De gelijknamige maandelijkse krantjes zijn in de beter boekhandel voorhande.

http://www.internationalism.org/

Klassestrijd tegen de oorlog, zegt IKS
by P.I. Hublou Thursday April 10, 2003 at 11:55 AM
nur@pandora.be

(article 2)

Klassestrijd tegen d...
march03.nowarbutclasswar.2.lr.jpg, image/jpeg, 1164x1648

Bijlage: tekst van de "Internationaal Kommunistische Stroming" (IKS) m.b.t. oorlog en klassestrijd.

March03.NoWarButClassWar.1.LR.jpg: 137kB
March03.NoWarButClassWar.1.LR.jpg: 134kB
Standpunten.iks.lr.jpg: 144kB

Alle bestanden kunnen in elk grafisch programma
'gelezen' worden.

Titels van de tekst:
----------------------------------
Tegen de imperialistische oorlog !
Tegen de pacifistische illusies !
Voor de klassenstrijd in alle landen !

De Verenigde Staten en Groo-Brittanië liegen !

Frankrijk, Duitsland en Rusland zijn ook oorlogstokers !

Kapitalisme is imperialisme !

Tegen de pacifistische illusies !

Tegen de imperialistische oorlog - Internationale klassenstrijd !

* Tegen iedere solidariteit met onze uitbuiters, of die nu Amerikaans, Engels, of Spaans zijn, Frans, Russisch, Chinees of Belgisch, of Iraaks !
* Voor de internationale solidariteit van de arbeidersklasse!

Het pamflet werd verspreid zijn in de VSA, UK, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Italië, Spanje, Nederland, België, Zweden, India, Australië en Rusland.


Contact:
----------
Internationalisme
Postbus 1134, 1000 Brussel 1 (België)

Wereldrevolutie
Postbus 339, 2800 AH Gouda (Nederland)

De gelijknamige maandelijkse krantjes zijn in de beter boekhandel voorhande.

http://www.internationalism.org/

Klassestrijd tegen de oorlog, zegt IKS
by P.I. Hublou Thursday April 10, 2003 at 11:55 AM
nur@pandora.be

(article 3)

Klassestrijd tegen d...
standpunten_iks.lr2.jpg, image/jpeg, 3216x1495

Bijlage: tekst van de "Internationaal Kommunistische Stroming" (IKS) m.b.t. oorlog en klassestrijd.

March03.NoWarButClassWar.1.LR.jpg: 137kB
March03.NoWarButClassWar.1.LR.jpg: 134kB
Standpunten.iks.lr.jpg: 144kB

Alle bestanden kunnen in elk grafisch programma
'gelezen' worden.

Titels van de tekst:
----------------------------------
Tegen de imperialistische oorlog !
Tegen de pacifistische illusies !
Voor de klassenstrijd in alle landen !

De Verenigde Staten en Groo-Brittanië liegen !

Frankrijk, Duitsland en Rusland zijn ook oorlogstokers !

Kapitalisme is imperialisme !

Tegen de pacifistische illusies !

Tegen de imperialistische oorlog - Internationale klassenstrijd !

* Tegen iedere solidariteit met onze uitbuiters, of die nu Amerikaans, Engels, of Spaans zijn, Frans, Russisch, Chinees of Belgisch, of Iraaks !
* Voor de internationale solidariteit van de arbeidersklasse!

Het pamflet werd verspreid zijn in de VSA, UK, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Italië, Spanje, Nederland, België, Zweden, India, Australië en Rusland.


Contact:
----------
Internationalisme
Postbus 1134, 1000 Brussel 1 (België)

Wereldrevolutie
Postbus 339, 2800 AH Gouda (Nederland)

De gelijknamige maandelijkse krantjes zijn in de beter boekhandel voorhande.

http://www.internationalism.org/