arch/ive/ief (2000 - 2005)

Meesters van iIlusie?
by Guido Wednesday April 09, 2003 at 08:14 PM

Vandaag kwam ik in een café en daar stond CNN op met een live-uitzending van ergens in Bagdad, alwaar Irakezen met een hamer op een beeld van Saddam sloegen. Net gelezen dat Amerikaanse tanks het naar beneden getrokken hebben. Het is hèt hoofdpunt op de Amerikkkaanse zenders en in de rest van de wereld.

De beelden die ik zag waren er van een standbeeld van Saddam op een plein waarop enkele mannen met een hamer sloegen. En daarrond enkele Amerikaanse soldaten, en een Irakezen en veel pers. De camera ging achteruit en je zag enkele tanks komen aanrijden. Rond de nek van Saddams standbeeld hing een lasso.

Ik heb het vallen van het standbeeld niet gezien, blijkbaar is het heel "belangrijk" want overal in het nieuws is dat het hoofdpunt.

Zijn zestig Irakezen presentatief voor een gans volk?

Hebben de Amerikanen zo precies gemikt dat ze het beeld misten?

Wouden ze aan de Irakese bevolking een cadeau geven, in de zin van: "jullie mogen de beelden van de leider die we jullie gaven nu omverwerpen"?

Of is dit het "embedded journalisme" op een hoogtepunt?

"We vermoorden, verminkten en verwondden jullie mannen, vrouwen en kinderen. We vernielden jullie woningen. We sneden jullie elektriceit, communicatiemogelijkheden en watertoevoer af. Dit om jullie leider, die wij aan jullie gaven, te verwijderen."

"Haal AUB dit stanbeeld neer, dan zal de wereld zien dat we jullie bevrijd hebben en vrijheid geven, de journalisten zullen julie bevrijding over de ganse wereld verspreiden."

Triestig als een slecht gemaakte B-film "nieuws" wordt, nog triestiger dat het gebracht wordt als "bevrijding."

het is ook een bevrijding
by Magda Wednesday April 09, 2003 at 09:29 PM

Voor die vele mensen IS het een bevrijding om van die onderdrukker vanaf te zijn, hopelijk komt er geen andere onderdrukker in de plaats

vreselijk
by Karel Briers Wednesday April 09, 2003 at 09:57 PM

Of die beeldenstormers door de amerikanen betaald zijn of niet, we zullen de komende dagen nog meer van die beelden zien: de winnaar schrijft de geschiedenis.
Vreselijk om vast te stellen dat de criminele agressor als bevrijder wordt verwelkomd.
Maar het kan ook betekenen dat Saddam echt wordt uitgespuwd door vele inwoners van Bagdad. Zo weinig weerstand had niemand verwacht na de moeilijkheden in Um Qasr en Basra.
Voor wie had gehoopt dat Irak een nieuw Vietnam zou worden voor Bush en Blair (tegen beter weten in was dat inderdaad de stiekeme hoop van velen, inclusief van mezelf) is dit een bittere pil.
Zullen de Arabieren van Bagdad vanaf vandaag vervloekt worden door de Palestijnen? door de andere Arabische nationalisten van de regio? door de islamlanden in Afrika en Azië? door de Arabisch-Europese Liga? Door de anti-kapitalisten? Of moeten we nu toch de geschiedenis gaan herschrijven: was (is, want hij zou nog leven) Saddam echt een grotere schurk dan Bush? Nochtans geen gemakkelijk te evenaren record.
Laten we om te beginnen het verloop van de gebeurtenissen in Irak verder afwachten.
En na afloop:
Wie was de verrader, wie de collaborateur, wie de held, wie de bevrijder? wie de martelaar? wie zal in de roes van de machtswissel aan de schandpaal worden gezet? Hoe scherp en dodelijk zal de repressie van of door de Saddam-aanhangers zijn? Kortom: wie is er nu eigenlijk gewonnen, en los daarvan: waarom zou de winnaar het recht van het historisch gelijk mogen opeisen? Heeft A gelijk omdat hij B ontwapend en vermoord heeft?
En vooral: wie zal het kapitalisme nu tegenhouden?

moeilijk
by repelsteeltje Thursday April 10, 2003 at 12:02 AM

Het zal er nu voor de 'vredesbeweging' niet makkelijker op worden om nog actie te voeren tegen de wapentransporten.

Want, Guido, ik hoor nu niet enkel CNN en Bush spreken over een bevrijding. Meer en meer mensen beginnen dit nu gewoon over te nemen. Hoe gruwelijk de beelden van Irakese slachtoffers ook zijn, de verhalen over de folterkamers van Saddam maken ook indruk op de mensen.

Daarjuist kreeg ik een mailtje, als vredesactivist, van iemand die me wou duidelijk maken dat ik nu eindelijk moet stoppen met lastig doen. De mensen daar worden bevrijd, ik wou blijkbaar dat ze onderdrukt bleven, en wil bovendien ook de economie van mijn eigen land kapotmaken door bedrijven te boycotten, het spoor en de luchthaven plat te leggen..

De echte 'strijd' begint nu voor de vredesbeweging. De wapentransporten moeten blijven aangeklaagd worden. De marionettenregering die zal geïnstalleerd worden, zal aan de macht blijven via een militair geweld dat vanuit Oostende en Antwerpen bevoorraad wordt.

Maar men zal de mensen laten geloven dat het nu over humanitaire hulp gaat.

Wat denkt de indymedialezer en vzw vrede/het Forum bvb. eigenlijk over een mogelijke humanitaire operatie onder VN vlag? (Onder welke voorwaarden) Mag België daaraan meehelpen?

Is het mogelijk om het Irakese volk dat nu in grote nood verkeerd te helpen zonder bij te dragen aan de nieuwe militaire dictatuur?

zeer juist gezien van guido
by ludo keersmaekers Thursday April 10, 2003 at 12:26 AM

De VS heeft een geslaagde mediashow opgevoerd aan het hotel waar alle journalisten zitten
Het is aan ons van het hoofd koel te houden. Het was inderdaad maar een beperkte groep Irakezen, zelfs op nieuws in Nederland sprak men van 'gearrangeerde zaken'

Goed dat er een aantal Belgische dokters ginder zitten om een ander geluid te laten horen
De laatste dagen toont Rudy Vranckx zich een goed journalist
Magda, ben je echt zo naïef
De onderdrukking en de plundering van de olie door de VS en GB gaan nu beginnen
Hoe kan je denken dat de VS geen onderdrukking gaat brengen
Zijn bombardementen en moordpartijen al geen vreselijke terreur? Is het embargo al niet 12 jaar een massavernietigingswapen dat de VS en GB gebruikt Ik vind dat je eerlijk moet zijn , ben je voor Bush of niet?

reactie op repelsteel
by william Thursday April 10, 2003 at 12:59 AM

Zij die de honderden miljarden dollars en ponden voor deze oorlog willen en kunnen betalen mogen wat mij betreft ook het geld voor alle gevolgen van die oorlog ophoesten.
Ik vind het wel ok dat Belgen naar Irak gaan in het kader van een humanitaire operatie als de Amerikaanse of Britse belastingbetaler of privé-financiers voor de kosten opdraaien. Ik stel voor dat meer Belgisch belastingsgeld naar humanitaire operaties gaat in andere delen van de wereld.

humanitaire hulp
by repelsteel Thursday April 10, 2003 at 11:26 AM

Kunnen de mensen in Irak, die nu zonder water,electriciteit en voldoende voedsel zitten, er iets aan doen dat het de VS en GB alleen zijn die hun land binnengevallen zijn?

Kan je als 'internationale gemeenschap' tegen die mensen zeggen: 'En trek nu maar jullie plan, vertrouw op degene die het land kapot maakten om het opnieuw op te bouwen'?

Uiteindelijk zijn het de Irakezen zelf die het land opnieuw moeten heropbouwen maar is het niet de plicht van de 'internationale gemeeschap' (de VN?) om de dringende materiële noden nu op te lossen?

De VS staat er om gekend om het humanitaire werk aan anderen over te willen laten. Zij bombarderen en installeren een marionettenregering en de rest van de wereld moet er maar voor zorgen dat de mensen die ter plaatse over blijven, niet omkomen in de puinhoop die hun land dan geworden is.

Dat is klote, maar dan als Belgisch belastingbetaler zeggen: 'Geef mijn geld maar aan iets anders', is dat vooral niet de Irakese bevolking straffen ipv Bush?

focus
by NX Thursday April 10, 2003 at 06:46 PM

Ik kan me heel erg vinden in wat repesteeltje stelt: meer en meer mensen slikken het bevrijdingsverhaal. De "publieke opinie" kantelt, de vredesbeweging krijgt het moeilijk. Op momenten als deze blijkt andermaal dat onafhankelijke media het niet halen van de traditionele media. Ik denk dat we onze focus beter verschuiven op de andere plannen die nog in het Witte Huis in de schuif liggen: Syrië, Iran, ... We moeten de wapentransporten blijven aanklagen, druk blijven zetten op de Belgische regering opdat ze de VS verder zou isoleren... Alleen op die manier kunnen we misschien vermijden dat ook die andere plannen uit de schuif worden gehaald. Stop de militaire transporten. Geen steun aan de verdere troepenopbouw in de Golf. Stop de oorlog in Irak en verhinder nieuwe oorlogen in het Midden Oosten.