arch/ive/ief (2000 - 2005)

De "bevrijding" van Irak vergeleken met het koloniaal imperialisme van LeopoldII
by Lize Wednesday, Apr. 09, 2003 at 1:14 PM

Voor de Italiaanse krant "Il Manifesto" is de kolonisatie van Kongo onder Leopold II de beste historische vergelijking voor het agressieve imperialisme van Bush II.

De Amerikaanse militaire agressie kent volgens "Il Manifesto" historisch gezien maar één gelijke : het koloniaal imperialisme van de Europese staten aan het einde van de 19e eeuw. De Italiaanse krant vergelijkt de imperialistische kolonisatie van Kongo door Leopold II met wat er zich nu onder Bush II in het Midden Oosten afspeelt.

Ook de "vredesoperatie" van Leopold II werd gefinancierd door het vermogen van een familiegeslacht en door de Société Générale. Het nieuwe territorium werd "Kongo Vrijstaat" gedoopt en het adjectief "vrij" werd net als de codenaam "Iraq Freedom" gebruikt om de vele bezwaren de kop in te drukken.

Het brengen van "democratie" onder leiding van Amerikaanse generaals en bedrijfsleiders doet denken aan de manier waarop Leopold II ‘en de zijnen' hun persoonlijk bezit uitbreidden in de "overzeese gebieden" en de "protectoraten".

Zelfs de verdachte manier waarop vandaag de religieuze of etno-linguïstieke verschillen in Irak worden benadrukt (Sjiieten, Soennieten, Koerden) doet denken aan de koloniale "politiek van de stamhoofden". Het "opnieuw uitvinden van de traditie" werd onder Leopold II immers gebruikt als een strategie om het gevoel van eenheid en het verzet van de plaatselijke bevolking te breken.

Volgens ‘Il Manifesto' zijn er natuurlijk ook verschillen. Niet rubber maar petroleum heeft de imperialistische begeerte van de Amerikaanse haviken opgewekt. De VS hebben ook geen scholen voor de vorming van koloniale ambtenaren en van de Amerikaanse proconsuls wordt nu ook weer niet verwacht dat ze handen afhakken om de loyauteit en de productiviteit van de Soennieten te garanderen, maar toch… naast de namen Bush II en Leopold II zijn er heel wat analogieën…

En tot slot : de koloniale geschiedenis toont aan dat door de destabiliserende effecten van een buitenlandse bezetter een hele regio in een spiraal van verovering en kolonisatie terechtkwam die nog moeilijk viel te stoppen…

Bron : Il Manifesto, 8 april 2003, p.1

Het dansen...
by Tja Wednesday, Apr. 09, 2003 at 2:01 PM

Het dansen in de straten op foto's van Saddam Hoessein door de plaatselijke bevolking kan vergeleken worden met... oh, wacht...
Het bevrijden van kindergevangenissen (kindergevangenissen!) kan vergeleken worden met... oh, wacht...
Het gebruiken van burgers als menselijk schild kan vergeleken worden met... oh, wacht...

Hmm, misschien heeft Saddam dan toch meer weg van Hitler dan Bush er weg van heeft...

Nah!
Het is immers om de olie te doen, en om hen te bekeren tot het christendom...

En anderen...
by Stijn Wednesday, Apr. 09, 2003 at 5:13 PM


Ik ga akkoord met de bovenste paragrafen van de tekst. Het geheel lijkt wel op de kolonisatie van Congo door de Belgen. (Trouwens van alle kolonisatoren waren de Belgen zondermeer de wreedsten)

Maar wat betreft het uitspelen van plaatselijke bevolkingsgroepen tegen mekaar, ziet men wel Stalin over het hoofd. Onder Stalins' bewind vonden er massale volksverhuizingen in de USSR plaats. Op die manier waren er nergens echte "meerderheden" en overal een sterke Russische minderheid (lees communistische) minderheid.
Linkse bronnen hebben de tendens om communistische wreedheden onvermeld te laten. Terwijl Stalin toch een flink aantal Sovjets over de kling joeg.

Als ik moet kiezen tussen een communistische totalitair Regime of een kapitalistisch regime is de keuze snel gemaakt. In Amerika heb je tenminste nog de illusie van vrijheid...

Aan alle zeventigjarigen
by christophe Wednesday, Apr. 09, 2003 at 5:36 PM

Gelijk wie wat hier schrijft krijgt een hele litanie over Stalin over zich heen.

Zoiets heet een obsessie. Zeker als je weet dat de man nu al meer dan vijftig jaar geleden zijn ogen voorgoed sloot.

Stalin, hahaha...;-)
by Guido Wednesday, Apr. 09, 2003 at 6:32 PM

Fantatisch toch, een buitenlandse krant haalt een deel van het Belgisch verleden boven, vergelijkt wat er toen gebeurde met wat er nu gebeurde, iemand vertaalt dat en plaatst het op de site.

En dan moeten mensen weer beginnen over Stalin en Saddam. Niets meer over het wat Leopold II toen in Congo deed. Niet verder ingaand op de vergelijking, nee, gewoon zeiken over Stalin en Saddam.

"Congo-Rwanda/Michel gelooft in de authoritaire Kagame
by raf 9:12am Tue Apr 8 '03
raf.custers@euronet.be

President Kagame van Rwanda spreekt oorlogstaal. En de Belgische buitenlandminister Michel gelooft in Kagame. Michel begrijpt dat Rwanda een militaire campagne voert in Congo, de hele regio als een "vrijhandelszone" wil controleren en in eigen land een authoritair bewind voert."
http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=56471&group=webcast

Tot vandaag de dag wordt het Congolese volk uitgebuit, kort geleden in het nieuws: 1000-den vluchtelingen en een 1000 mensen vermoord.

Er was het Grote Meren onderzoek, een onderzoek naar de handel van Belgen in Congo, naar aanleiding van een V.N.-rapport waaruit bleek dat Belgische bedrijven het voeten vegen aan de Kongolese bevolking. Dezelfde bedrijven die Leopold II steunden in zijn "verovering" van Congo.

Bijna 100 jaar na de bevrijding van Congo is er daar niets veranderd voor de bevolking. Ze zijn ondertussen wel bekeerd tot God.

Een priester uit de V.S. die uitspraken deed zoals: "islam is een godsdienst voor terroristen en Mohammed was een terrorist" heeft onlangs het idee gelanceerd om naar Irak te gaan met enkele volgelingen en de mensen daar te bekeren.

CHRISTIAN IMPERIALISME, FOR HOW LONG MORE?

(PS, vraagje: Saddam em Stalin, voor of tegen de GATS?) :-)

Is geraffineerde kolonisatie beter?
by Edith Wednesday, Apr. 09, 2003 at 10:55 PM
edith.legrand@skynet.be

Een illusie van vrijheid vind ik gevaarlijker dan een duidelijke onvrijheid. Dan weet je tenminste waar je aan toe bent en kan je je verzetten. De geraffineerde kolonisatie van de US administratie maakt dat we met onze ogen open in de val lopen. Het zal veel moeilijker zijn om ons te bevrijden van de US overheersing en reken maar dat ons nog slechte tijden te wachten staan.

Bovendien is alle 'informatie' over Stalin en Saddam ons door de US media geleverd en weten we dus niet wat propaganda is en wat informatie.

Voor alle duidelijkheid
by Stijn O. Thursday, Apr. 10, 2003 at 12:06 AM

Beste Guido,

'Stijn' van de Stalin-comment hierboven is niet Stijn O. zoals je vraag 'Saddam em Stalin, voor of tegen de GATS?) :-)' lijkt te suggereren.