arch/ive/ief (2000 - 2005)

Waarom ik tegen een Europees leger ben?
by jan buelinckx Wednesday April 09, 2003 at 01:34 PM
janbuelinckx@yahoo.com

Over de onzin van een Europees leger.

Na de massale betogingen tegen de oorlog in Irak slaagde premier Verhofstadt erin te beweren dat de honderdduizenden betogers eigenlijk opkwamen voor een Europees leger, voor een Europese defensie. Wat mij betreft is dat pure demagogie en plat opportunisme vanwege de eerste minister. Ik betoogde helemaal niet voor een Europees leger, ik betoogde voor een stopzetten van de agressie vanwege de VSA en GB tegen Irak, ik betoogde voor vrede in de wereld. Volgens de redenering van Verhofstadt kan de vrede in de wereld enkel bekomen worden als Europa een echt tegengewicht vormt voor de VSA. Dit veronderstelt dat Europa over een eigen sterke krachtdadige defensie-arm moet beschikken. Er moet dus meer geld naar defensie gaan volgens de logica van de premier. Ook de conservatieve auteur Robert Kagan verwijst hiernaar in zijn recente boek "Balans van de macht". Hij stelt dat de kloof tussen Europa en Amerika die al een tijdje aan het vergroten is voornamelijk kan gedicht worden als Europa investeert in een eigen gemeenschappelijke defensie. Enkel zo kan Europa een stem hebben in de wereldpolitiek en het unilateralisme van de VSA terugdringen.

Ik ben het met deze logica helemaal niet eens. En volgens mij de meeste vredesmanifestanten ook niet. Ik wil niet dat Europa zich overal in de wereld gaat inmengen. Ik wil mijn belastinggeld niet opofferen voor meer wapens en militaire technologie. Ik wil niet dat Europa wedijvert met de VSA. Europa moet in tegendeel werken aan humane diplomatieke oplossingen van conflicten in het kader van de Verenigde Naties. Europa moet een voorbeeld stellen en haar wapenarsenaal afbouwen. De Europese wapenindustrie moet gereconverseerd worden. De vlucht vooruit naar een Europees leger kan volgens mij leiden tot een nieuwe wapenwedloop en dat is het laatste wat alle betogers voor vrede willen. Een sterk sociaal Europa met een rechtvaardig niet-imperialistisch buitenlands beleid is de enige garantie voor meer vrede in de wereld. Op dit vlak is er nog zeer veel werk aan de winkel.

Jan Buelinckx

PS: Op het Attac internetforum is een discussie aan de gang "Welk Europa willen we?" Geïnteresseerden kunnen ook daar hun mening kwijt over onder andere de zin of onzin van een Europees leger. (http://forum.vl.attac.be/forum)

Als de vos de passie preekt....
by Theo Wednesday April 09, 2003 at 04:25 PM
theolan@skynet.be

Hier gaan we weer. Ge ziet wel wat er van komt als een natie militair sterker staat dan de andere. Ge moet toch wel weten waarom er sinds 1945 geen wereldoorlogen meer geweest zijn, dmv de kernwapens. Nu gaan wensen dat we ons volledig ontwapenen is je reinste onzin en wijst recht naar zelfmoord. Maar ja, sommigen leren het nooit.

Beste Theo
by Dirk Thursday April 10, 2003 at 12:15 AM

De echte reden waarom de concurerende kapitalistische economieën geen wereldoorlog meer gevoerd hebben sinds '45 was het bestaan van de Communistische landen.
Als men de volkeren in de kapitalistische landen mekaar liet uitmoorden, zouden die zich wel eens tot het communistisch alternatief kunnen wenden.
Nu de muur gevallen is bewijst het kapitalisme eens te meer dat het alleen miserie, fascisme en oorlog in petto heeft voor de mensen.
De bewapening van Europa staat op de agenda, en oorlogen om afzetmarkten en grondstoffen te veroveren, ten koste van andere kapitalistische machten, zoals de Verenigde Staten.
Economische concurrentie is oorlog!