arch/ive/ief (2000 - 2005)

De Kyoto-doelstellingen halen én uit de kernenergie stappen
by Joachim De Maeseneer voor JNM Wednesday April 09, 2003 at 12:01 AM
joachimdm@yahoo.com Kortrijksepoortstraat 192 te 9000 Gent

JNM publiceert hier het persbericht van de actie van de Milieuwerkgroep van de JNM over energie (de problematiek rond kernenergie, fossiele brandstoffen en hernieuwbare energiebronnen) van vorige zaterdag (5 april) in De Panne. Deze actie kaderde in ons 20-jarig jubileum (sinds de fusie van de Belgische Jeugdbond voor Natuurstudie en Wielewaaljongeren) ook vorige zaterdag te Diksmuide. Dit was een ludieke actie waar een kleine 100-tal JNM'ers aanwezig waren, allen verkleed, gesminkt, attributen meedragend, zingend… De stelling van de actie was: ‘De Kyoto-doelstellingen halen en uit de kernenergie stappen: het is mogelijk!!!'

De Kyoto-doelstellingen halen en uit de kernenergie stappen:
het is mogelijk!!!

Elektriciteitsproductie door middel van kernenergie wordt vaak overschat als middel om de globale uitstoot van broeikasgassen te voorkomen, men vergeet hier dat de transportsector en de verwarming van gebouwen voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor de totale uitstoot van broeikasgassen. Als we de broeikasgassen willen aanpakken, moet men ook de andere grote problemen aanpakken: het massale auto-, vracht- en vliegtuigverkeer end e verwarming.
Deleuze heeft een stap in de goede richting gezet met de uitstap uit de kernenergie, maar er is nog zeer veel werk. Wij hopen ook dat volgende legislaturen deze stap in de goede richting voorzetten (liefst met grote sprongen) en geen stap terugdoen of blijven trappelen. Verder betreuren wij ten sterkste de laatste ontwikkelingen in het dossier van windmolens aan onze Belgische kust.

Dus met de nieuwe wet moeten kerncentrales die 40 jaar in gebruik zijn sluiten. Nieuwe kerncentrales kunnen er niet meer bijkomen. We sluiten dus aan bij de nieuwe trend: kernenergie is out!

Alternatief voor kernenergie
Kernenergie vervangen door:
1. vraagbeheer (= rationeel energiegebruik, de spaarlampen… hier is nog zeer veel werk te doen door iedereen)
2. hernieuwbare energiebronnen, naast windmolens ook waterkracht, zonnecellen...
3. warmtekrachtkoppeling (WKK)
4. gascentrales (aardgas stoot veel minder CO2uit dan bij gebruik van aardolie of steenkool)

WKK: productie van warmte en elektriciteit samen (nu gaat de warmte meestal verloren, zie bijvoorbeeld de grote koeltorens bij kerncentrales..., allemaal energieverlies!). WKK is meestal op aardgas en dus heb je ook CO2-uitstoot, maar veel minder dan bij klassieke centrale. In deze overgangsperiode waar hernieuwbare energiebronnen (fotovoltaïsche zonne-energie…) nog niet volledig klaar zijn en nog niet voor 100% van onze energiebevoorrading kunnen zorgen zullen we ook nog WKK en gascentrales nodig hebben. We moeten dus maximaal hernieuwbare bevorderen, maar zullen daarmee voorlopig niet alles kunnen vervangen.

Wij zijn voor windmolenparken aan onze kust. Naast besparing (spaarlampen e.d.) en kleinschaligheid (zonnepanelen en windturbines op huizen) zijn deze grote parken ook nodig. Het argument dat vogels in die windturbines vliegen valt eigenlijk wel mee; een Deense studie heeft een sterftecijfer van ongeveer 6 vogels per turbine per jaar gegeven (bron: dr. J Weckx, cursus ecologie HL). Dat is een stuk minder dan de olieslachtoffers dat de laatste tijd vallen (zie tabel verder). Wij zijn natuurliefhebbers, indien de windmolens zo een ramp zouden zijn voor de zeevogels, zouden wij deze nooit ondersteunen.

Het opwekken van kernenergie in de kernreactor zelf brengt geen CO2 uitstoot mee. Er wordt echter wel CO2 voortgebracht bij extractie, het transport en de behandeling van het mineraal uranium, bij de chemische transformatie van splijtstof, de verrijking van uranium en de opwerking van bestraalde kernbrandstof. Volgens de berekeningen van Elictricité de France zou dit neerkomen op 35g CO2 per kWh kernenergie.

Kernenergie was een historische vergissing; zoveel landen bewijzen dat je perfect zonder kan (zie Oostenrijk, Denemarken…). 11 van de 15 EU-landen zijn er nooit aan begonnen, zijn er mee gestopt of zijn aan het afbouwen (naast België ook Duitsland, Italië en Zweden).

Vraagbeheer, hernieuwbare energiebronnen, WKK, moderne gascentrales: dat is de technologische uitdaging!

Noot: door de privatisering van de electriciteitsmarkt kunnen we nu voor groene energie kiezen, dit is een posetief gevolg hiervan. Maar we zouden eigenlijk liever zien dat de energielevering in overheidshanden bleef en dat die enkel hernieuwbare energiebronnen zouden aanbieden, enkele de properste energiebron die op dat ogenblik beschikbaar zijn! Het is GEEN democratisch recht om voor vervuilenden enrgiebronen te kunnen keizen!

Fosiele brandstoffen
De uitstoot van de broeikasgassen moeten naar beneden, dat staat vast.
Op de eerste plaats moet dit door besparen, het energiegebruik drastisch te doen dalen en uw huis zo isoleren dat er zo weinig energie verloren gaat. De overheid heeft hier een voorbeeldsrol en moet dit zeer sterk promoten en aanmoedigen. Verder kan dit door de zwaar vervuilende instalaties op aardgas en aardolie te vervangen door hernieuwbare energiebronnen zoals bijvoorbeeld windmolens aan onze kust (en als overgang WKK en moderne gascentrales).
Dit kan ook door strenge regels voor de industrie en door het ontwikkelen en op de markt brengen van bijvoorbeeld auto's die minder vervuilen. Maar natuurlijk ook door het openbaar vervoer (en uiteraard de fiets en de voeten) aantrekkelijker maken en het auto-, vracht- en vliegtuigverkeer te ontmoedigen. Korte vliegtuigreizen naar bijvoorbeeld Londen, Parijs e.d. kunnen/mogen gerust afschaft worden, hiervoor bestaan de hoge snelheid treinen.

Olievervuiling
Olieverontreiniging is doodsoorzaak nummer één van gestrande zeevogels in Denemarken, Nederland en België. Onderscheid kan worden gemaakt tussen chronische en incidentele olieverontreiniging. Chronische verontreiniging wordt veroorzaakt door schepen die illegaal olie lozen op zee. Incidentele olieverontreiniging is het gevolg van scheepsongelukken. Tezamen komt bij chronische verontreiniging vier tot vijf maal zo veel olie vrij als bij een scheepsongeval. Het aantal oliesoorten is bijzonder groot en van veel soorten is de samenstelling niet precies bekend. Identifcatie wordt hierdoor bemoeilijkt met als gevolg dat de dader bij een illegale lozing vaak vrijuit gaat. Er moeten dus maatregelingen genomen worden om zowel de rampen te voorkomen als de illegale lozingen. Zijn deze maatregelingen al genomen, moeten deze ook strikt toegepast worden.
Oliemaatschappijen en vervoerders van olie en chemische producten moeten hun goed veilig transporteren, men moet oude, enkelwandige en/of slecht onderhouden tankers wereldwijd verbieden (in sommige landen is dit reeds gebeurt, maar wij lopen achter). Hier moet zeer goede controle op zijn, als er slechte schepen ontdekt worden moeten deze aan de ketting. Er mag hier losjes worden opgesprongen met boetes naar reders, eigenaars… die losjes omspringen met de veiligheid.
Verder moet er preventief worden opgetreden om olielozingen te voorkomen en moeten de controles verhoogt worden. De wetgeving moet aangepast worden zodat tankers aan strengere kwaliteits- en veiligheidsnormen moeten voldoen.

foto's
by Joachim Wednesday April 09, 2003 at 12:17 AM

De eerste foto's van de actie zijn te bekijken op:

http://www.jnm.be/fotos.php?album=38

foto
by koen Wednesday April 09, 2003 at 09:08 AM

foto...
de_panne0.jpg, image/jpeg, 638x479

nog n foto
by koen Wednesday April 09, 2003 at 10:01 AM

nog n foto...
de_panne1exd82d.jpg, image/jpeg, 638x479

nog fotootje
by koen Wednesday April 09, 2003 at 10:02 AM

nog fotootje...
de_panne2.jpg, image/jpeg, 638x479

wat n gekikker
by koen Wednesday April 09, 2003 at 10:03 AM

wat n gekikker...
de_panne3.jpg, image/jpeg, 638x479

en nog een eentje
by koen Wednesday April 09, 2003 at 10:04 AM

en nog een eentje...
de_panne4.jpg, image/jpeg, 638x479

[foto's van de hand van thomas]