arch/ive/ief (2000 - 2005)

Dr. Van Moorter verzorgt gewonde Britse cameraman in Bagdad
by Bert De Belder Tuesday, Apr. 08, 2003 at 8:40 PM
bert.de.belder@skynet.be

Dagboek uit Bagdad, 8 april, Dr. Geert Van Moorter per satelliettelefoon: "Ik verzorgde gewonde Britse cameraman, terwijl de Amerikanen gewonde Irakezen laten creperen…"

Vanmorgen beschoot een Amerikaanse tank het Hotel Palestine, waar zowat de hele buitenlandse pers verblijft die niet is ‘ingekwartierd' bij de Brits-Amerikaanse aanvalstroepen. Toevallig bevond Dr. Geert Van Moorter zich toen net op de 15de verdieping van het hotel (het Medical Team van Geneeskunde voor de Derde Wereld logeert in het nabijgelegen Sheraton Hotel).
Geert: "Ik besefte eerst niet goed dat er een bom was ingeslagen in het gebouw zelf, nauwelijks drie verdiepingen lager", zegt Geert. "Dan liep ik naar beneden. Als urgentiearts ben ik gewoon om in noodsituaties mijn kalmte te bewaren en anderen te kalmeren, wat ik dan ook deed. Zo begeleidde ik een vrouw die compleet flipte, in shock was, tot beneden. Pas toen kwam men me zeggen dat er gewonden waren. Een man van Reuters kwam met een noodpakket medicamenten aandragen. Ik liep onmiddellijk mee naar de eerste gewonde, een Britse cameran die Paul Pascual heet. Ik hielp hem in een klaarstaande wagen dragen en voerde het eerste, vluchtige medisch onderzoek uit. Ik zag snel dat zijn toestand niet al te ernstig was, en wilde wachten op eventuele zwaardere gewonden, maar de chauffeur was zo zenuwachtig dat hij meteen naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis scheurde. Geen risicoloze rit, want het bombarderen bleef doorgaan. We waren snel in het Saddam Center for Plastic Surgery. Zoals veel hooggespecialiseerde hospitalen was dit echter al maanden voor de oorlog ingericht om oorlogsslachtoffers op te vangen.
Zes uur lang heb ik op de spoedgevallendienst meegedraaid, samen met de toegewijde Iraakse artsen Dr. Jeannk Abudi en Dr. Walid Al-Dun. Zo kon ik van binnenuit de situatie in de hospitalen observeren. Een bepaald geneesmiddel ontbrak dat nodig is voor een goede algemene verdoving, en de fijne hechtdraad waarmee de chirurg een doorgesneden pees aan de voet van onze patiënt wou hechten. Midden een van de operaties viel dan nog de elektriciteit uit, en dus ook alle apparatuur voor de monitoring van de toestand van de patiënt. Met één lamp en een eenvoudige beademingsmachine deden we verder…
Er is ook een tekort aan ziekenhuispersoneel, om een heel simpele reden: veel gezondheidswerkers geraken gewoon niet meer in het hospitaal door de oorlog, of hebben gewonden of doden in de familie, of willen eerst hun familie in veiligheid brengen. Ik zag de radiologie-technicus het bloed van de vloer opkuisen, een vrijwilliger uit de buurt verpleegwerk doen. Enkele ziekenhuizen zijn al volledig moeten geëvacueerd worden omdat ze in gevarenzones liggen. De Amerikaanse agressieoorlog schendt dus niet alleen het recht op leven, maar ook het recht op gezondheidszorg."
"Het meest onder de indruk was ik van het verhaal van de anesthesist. De man had zijn vrouw en drie kleine kinderen al dagenlang niet meer gezien. Ze wonen op de weg naar Hilla, in het zuiden. Gisteren trok de dokter er even met een ambulance naartoe. Onderweg zag hij heel wat lijken naast de baan, maar ook gewonden. Die waren door de oprukkende Amerikaanse troepen zomaar genegeerd! De zoveelste schending van het internationaal recht door de VS! En dan maar beelden tonen op CNN van GI's die handjes schudden en chocola uitdelen! Gelukkig anesthesist slaagde de erin vier gewonden mee te nemen in zijn wagen, en hen veilig af te leveren in het ziekenhuis voor verzorging."

N.B.: De beelden van Dr. Van Moorter die de Britse cameraman verzorgt en begeleidt, zijn de hele wereld rondgegaan: Al-Jazeera, CNN, TF1, VRT, VTM, de Cubaanse televisie,…!

Bravo!
by Theo Tuesday, Apr. 08, 2003 at 9:26 PM
theolan@skynet.be

Bravo Dr Van Moorter, je komt er tenminste voor uit dat je je plicht naar behoren vervult. Nu julie er al met vier zijn, zou het allemaal wel wat gemakkelijker moeten gaan.
Dat de amerikanen de gewonden zomaar langs de weg laten liggen is abnormaal, daar zullen ze wel op de vingers voor getikt worden. ondertussen staan er honderden tonnen medische hulpmiddelen klaar om afgeleverd te worden in Bagdad, maar eerst moet het kanalje uitgeschakeld worden. Dat ze zich verschuilen achter onschuldige burgers is geheel in hun karakter. En dat hun leiders er zich op beroemen om het zolang mogelijk te trekken om zoveel mogelijk burgerslachtoffers to maken staat in hun morele grondwet.Maar die hoeft gij natuurlijk niet te kennen en daarom kun je er ook moeilijk over berichten.
Hou julie gezond en doe geen domme dingen zoals die journalisten, door tijdens de gevechten aan het venster te blijven staan.

Kanalje
by Edith Tuesday, Apr. 08, 2003 at 9:52 PM
edith.legrand@skynet.be

Theo, schrijf aub algemeen Nederlands, zodat je wat verstaanbaar wordt. Hoe meen jij te mogen oordelen dat 'kanalje' noodzakelijk prioritair moet worden uitgeschakeld. Dat 'ze' zich verschuilen achter onschuldige burgers en dat ze het zo lang mogelijk zouden trekken om zoveel mogelijk burgerslachtoffers te maken. Wie heeft jou daarover ingelicht? Moet je geloven in God Bush?

Weet je, ik ga jou zwartmaken, dan eis ik dat je je ontwapend en dan kom ik je zwaar bewapend bestelen. Niemand mag het dan voor jou opnemen. Ik moord je familie uit en als je je verdedigt tegen mij dan bepaal ik dat je immoreel bent.

Palestine hotel onder vuur
by willy Tuesday, Apr. 08, 2003 at 9:53 PM

Het Palestine hotel onder vuur nemen, de boodschap is duidelijk. Ophoepelen of afgeschoten worden is de niet mis te verstane boodschap. Ophoepelen omdat het er nog veel smeriger aan gaat toegaan en pottekijkers door de liberators daarbij ongewenst zijn.

Edith
by Theo Tuesday, Apr. 08, 2003 at 10:07 PM
theolan@skynet.be

Laten we nog even afwachten. De na Saddam tijd zal wel meer aan het licht brengen en we zullen elkaar dan terug spreken.