arch/ive/ief (2000 - 2005)

3 journalisten gedood in Bagdad
by Kenneth RUMES Tuesday, Apr. 08, 2003 at 5:10 PM
kennethrumes@hotmail.com

Vandaag vielen in Bagdad 3 journalisten onder de bommen van de coalitie tegen Irak. Naast de vele honderden burgerslachtoffers, alweer een signaal voor het westen dat deze oorlog niet meer kan!

Vandaag zijn in Bagdad minstens 3 journalisten omgekomen. Het gaat om een journalist van Al-Jazeera, een van Reuters en een Spaanse journalist. Een journalist van Al-Jazeera raakte ook zwaargewond. Ik weet het: vandaag vielen in Bagdad en de rest van Irak ook weer honderden kinderen en onschuldige burgers. Maar als af en toe - journalist voel ik me toch weer een stuk slechter dat mensen die proberen ons een beeld te schetsen van wat daar gebeurt, sneuvelen. Het belang van objectieve verslaggeving is enorm groot, zeker in oorlogsomstandigheden. Hiermee wil ik noch Al-jazeera of Reuters objectief noemen, maar de journalisten in kwestie zullen daar niet gezeten hebben op 5-sterrenvakantie. Wellicht zit het ook in hun eer om een zo eerlijk mogelijk beeld te geven van de brutaliteiten van beide kanten in deze smerige oorlog. Nu sneuvelen ze onder 'friendly fire', door bommen van de Amerikanen. Triest en cynisch natuurlijk; vooral voor die Spanjaard. Als zijn eerste minister Aznar wat krachtdadiger had opgetreden en niet meegestapt aan de zijde van Bush en Blair was heel die rotoorlog misschien niet eens nodig geweest. Nu de Amerikanen ook hotel Palestine beschieten, verhoogt het risico voor 'onze dokters in Bagdad'. Ik waarschuw Verhofstadt en alle politiek verantwoordelijken nu reeds: als na de ontelbare, onschuldige slachtoffers van Irak, ook deze mensen iets overkomt, zijn ZIJ - zij die zogezegd namens het volk in Brussel de wetten stellen, de wapentransporten goedkeuren en deze klotenoorlog niet stoppen - persoonlijk verantwoordelijk.

Voor het vaderland gesneuveld
by held Tuesday, Apr. 08, 2003 at 6:15 PM

Kenneth Rumes, topjournalist en redder van Irak is heden door friendly fire van het Irakese leger voor het vaderland gesneuveld. Wij treuren om dit grote verlies van deze grote held. Dat hij ruste in vrede.

Al jazeera (Engels)
by Jan Vandenberg Tuesday, Apr. 08, 2003 at 7:46 PM

http://english.aljazeera.net/topics/article.asp?cu_no=1&item_no=2115&version=1&template_id=263&parent_id=258

Over wie hun journalist was.

Elke dode is een mens met zijn geschiedenis en zijn gevoelens...

Het Amerikaanse leger betreurt de doden...de moordenaars, ze hebben doelbewust die journalisten neergeknald, net als ze zonder problemen duizenden burgers afmaken!

How friendly is friendly
by Edith Tuesday, Apr. 08, 2003 at 7:46 PM
edith.legrand@skynet.be

Dat noem ik geen 'friendly fire' meer. In Kaboel werd het hoofdkwartier van Al Jazeera ook al gebombardeerd door de Amerikanen.
Voor wat de gasten van het Palestine-hotel betreft, die waren verwittigd dat het gevaarlijk was, beweren de Amerikaanse militairen. Het is duidelijk dat men de toch al zwaar gemuilkorfde pers nog sterker wil intimideren, hetgeen ook impliceert dat het er in Bagdag véééél gruwelijker en beestachtiger aan toe gaat dan we nog maar vermoeden.

Vandaag wil ik toch een pluim geven voor de moed van Martine Tanghe die hierover toch eerlijk heeft durven berichten.

Geert begeleidt gewonden Palestine naar ziekenhuis.
by Dirk adriaensens Tuesday, Apr. 08, 2003 at 8:30 PM
sos.irak@skynet.be

Met onze dokters is alles goed. Wie het nieuws heeft gezien vandaag, moet Geert hebben gezien die met het slachtoffer in de ziekenwagen meereed van het Palestine hotel naar het ziekenhuis reed. Ik had hem herkend aan zijn lichtblauw T-shirt van de International Peace Mission van SOS Irak.
Er moet eens dringend een inventaris worden opgemaakt van alle onafhankelijke journalisten en cameramensen die reeds zijn gesneuveld door "friendly fire". Het moeten er al bij de twintig zijn. Sommige bronnen in de VS beginnen zich openlijk af te vragen of dit een bewuste strategie van de VS is.