arch/ive/ief (2000 - 2005)

Congo-Rwanda/Michel gelooft in de authoritaire Kagame
by raf Tuesday April 08, 2003 at 09:12 AM
raf.custers@euronet.be

President Kagame van Rwanda spreekt oorlogstaal. En de Belgische buitenlandminister Michel gelooft in Kagame. Michel begrijpt dat Rwanda een militaire campagne voert in Congo, de hele regio als een "vrijhandelszone" wil controleren en in eigen land een authoritair bewind voert.

Louis Michel woonde in Rwanda de herdenking bij van het begin van de genocide, nu negen jaar geleden. Bij die gelegenheid sprak de Rwandese president Paul Kagame niet mis te begrijpen oorlogstaal. Colette Braeckman in Le Soir: "Il se laisse emporter par une sorte de colère rétrospective, et on le sent prêt à mettre le feu à l'Afrique entière pourvu que soit garantie la sécurité des siens, les seuls dont il ait la charge".
Daarover ondervraagd door VRT-journaliste Katrien Vanderschoot zegt minister Michel over de hele lijn zijn steun toe aan Kagame.

Punt een: Rwanda's militaire agressie in Oost-Congo. Michel: "ik vrees wel dat hij zal terugkeren in Congo". De Belgische minister begrijpt de motieven die Rwanda voor die agressie naar voor schuift - afrekenen met Rwanda's vijanden - en vindt dat de internationale gemeenschap die motieven dan maar moet wegnemen. Michel ontkent tegelijk dat Rwanda op dit moment duizenden soldaten in Oost-Congo heeft.

Punt twee: Kagame heeft kennelijk voorgesteld het "oude idee" van een vrijhandelszone in Midden-Afrika nieuw leven in te blazen. Michel vindt dat een schitterend idee. "Hij [Kagame] heeft mij gevraagd of België zo'n project kan leiden" en het bij de Europese Unie kan aankaarten. "Ik voel", aldus nog Michel, "dat het een deeel kan zijn van de oplossing" voor het gebied. Katrien Vanderschoot merkt terecht op dat de vrijhandelszone in de feiten bestaat, omdat Rwanda al bijna 7 jaar grote stukken van Oost-Congo heeft geannexeerd, en er Congo's rijkdommen naar believen plundert. Maar andermaaal ziet Michel geen bezwaar.

Punt drie: Kagame voert een authoritair bewind. "Hij kan niet anders", zegt Michel vol begrip. Volgens Michel zou Kagame, "zoals wij" niet liever doen dan verkiezingen organiseren, maar de "etnische kwestie" dreigt voortdurend zo'n plan te doorkruisen. "Hij is zéér bang dat etnische problemen verkiezingen weer zullen uitstellen", aldus Michel. Die besluit: "Kamage is de man van de situatie".

Hoe moet na vijf jaar agressie-oorlog en bezetting tegen Congo de vrede terugkeren in het gebied? Michel herhaalt dat de oplossing niet in Rwanda maar in Congo ligt. Het is niet Rwanda dat zijn troepen definitief moet terugtrekken. Het is de regering in Kinshasa die zonder dralen "de akkoorden moet implementeren", dat wil zeggen: de macht delen met de collaboratie. Dat schema "van nationale eenheid" dringt het Westen met alle middelen sinds 1999 aan Kinshasa op.