arch/ive/ief (2000 - 2005)

Congo/ Michel (en VRT) kikken niet over Rwandese agressie
by raf Monday April 07, 2003 at 10:57 PM
raf.custers@euronet.be

De ministers Louis Michel en André Flahaut zijn in Rwanda de negende herdenking gaan bijwonen van de génocide, die in april 1994 begon en circa 800.000 mensen het leven kostte. Net nu komen nieuwe berichten over massa-slachtingen uit Congo en versterkt Rwanda zijn bezettingsleger in Oost-Congo opnieuw met duizenden militairen. Maar het eerste woord van kritiek van Michel moeten we nog horen.

Al wekenlang volgen berichten en bewijzen over een nieuwe militaire opbouw in Oost-Congo elkaar op. Rwanda en Uganda hebben duizenden militairen in het gebied. Ze staan met getrokken messen tegenover elkaar, op Congolees grondgebied. In die context komt informatie naar buiten over grootschalige gruwelen èn een nieuwe Rwandese invasie.

In Noordoost-Congo zijn vorige donderdag, 3 april, bij één "massacre" minstens 966 mensen afgeslacht. Dit gebeurde zogenaamd tijdens een "inter-etnische" afrekening. Dat de "etnische" partijen in het gebied door Uganda of Rwanda voor hun kar gespannen zijn, is nochtans alombekend.

In Bukavu, hoofdstad van de provincie Zuid-Kivu en helemaal tegen de grens met Rwanda, zijn dit weekeinde hevige gevechten uitgebroken tussen twee gewapende groepen. De toedracht is nog niet duidelijk. Er wordt gezegd dat beide partijen voor rekening van Rwanda vechten. Het persagentschap MISNA meldt vandaag wel dat Rwandese militairen de grens zijn overgestoken om aan de gevechten mee te doen. Op 31 maart meldden bronnen in Bukavu al dat 5800 "verse" Rwandese militairen in Zuidelijke richting naar Uvira waren getrokken.

Net nu zijn de Belgische ministers Michel en Flahaut voor twee dagen op bezoek in de Rwandese hoofdstad Kigali. Ze wonen er de herdenking bij voor de negende verjaardag van het begin van de Rwandese genocide (begin 1994). Tijdens die massa-slachting zijn in drie maanden tijd naar schatting 800.000 Rwandezen vermoord door racistische hutu-milities.

Maar sinds Michel in Rwanda is, hebben we van hem nog geen woord kritiek gehoord op deze nieuwe Rwandese militaire agressie tegen Congo. Vanochtend bracht VRT-journaliste Katrien Vanderschoot verslag uit vanuit Kigali. Maar in plaats van minister Michel liet ze, zonder commentaar, een Rwandees minister aan het woord die ontkende dat het Rwandese leger troepen in Oost-Congo heeft. Vermits de Belgische regering zwijgt, schijnt ze die leugen voor waar aan te nemen.

Zowel Rwanda als Uganda, die in 1998 samen een aanvalsoorlog tegen Congo begonnen en vervolgens een groot stuk van dat land bezetten en terroriseerden, zijn de voorbije weken door de Verenigde Staten ingedeeld bij de trouwsten onder de bondgenoten van de 'Coalition'. Daarop volgde net als in het verleden nieuwe Amerikaans financiële steun.

Zwijgt Michel nu uit schrik voor de VS? Dat is van de kampioen van de internationale rechtvaardigheid moeilijk te geloven. Of voert Michel iets anders in het schild?

Zopas viel hier een verkiezingsbrief van Michels partij de Mouvement Réformateur in de brievenbus. Op de omslag: Fiers d'êtres Belges. Het epistel staat staat stijf van het Belgisch chauvinisme. Vanuit die optiek is Michel ook in Congo bedrijvig. Hij doet er alles aan om het land opnieuw voor de Belgische neo-koloniale belangen open te breken, oa. via een zogenaamd vredesakkoord dat voorziet dat er in Kinshasa een nieuwe regering komt met daarin figuren uit de pro-Ugandese en pro-Rwandese collaboratie. Laat Michel daarom de militaire kliek van Rwanda's president Paul Kagame begaan?

Congo!
by Theo Tuesday April 08, 2003 at 08:39 AM
theolan@skynet.be

Volledig met je eens. Laten we veronderstellen dat hij eerst de berichten wil nachecken alvorens te reageren, maar dit is een veronderstelling.
Behalve uwe posting is er ook niets gelezen hier over dit drama. Ze houden het liever bij Irak, de anderen zijn het waarschijnlijk niet waard. Trouwens, hoeveel artsen van 3° Wereldhulp zijn er in Congo/Rwanda?