arch/ive/ief (2000 - 2005)

Open vraag aan platform geen oorlog, Jan D, Peter V. en andere
by peter Monday, Apr. 07, 2003 at 5:35 PM
peter.degand@pandora.be

Open vraag aan...

Jan D ik heb u comments gelezen over de actie in Oostende vandaag...
Aan het platform geen oorlog
U wilden toch de wapentransporten tegen houden, als de volgens jullie 'in sommige wandelgangen' nog altijd radicale Resist, stopusa effectief een blokkade doet..moet er precies owee een vingertje opgestoken worden, ja maar!

Volgens mij wachten u nog altijd op o.a. Peter Vanhoutte en Dirk Vandermaelen met hun partij.

Het lijkt me het uur duidelijker dat jullie acties geen enkele politieke basis meer hebben... het is zoals de Tobintaks die op voorhand werd afgevoerd
Dus alle progressieve mensen wees eerlijk en vergelijk uw inzet met de politieke inzet met de inhoud van de lijst Resist.
Want Agalev ging toch uitgereken vandaag antwoord geven over die wapentransporten...
En het verzet in Irak is niet in de paleizen van Saddam maar ondergronds binnenkort! Dus denk maar nie dat het vlug zal gedaan zijn.. als de Amerikanen de Iraki's willen laten uithongeren dan pakken wij hun sigaretten af in Oostende!
Kan verkeerd zijn, te weinig theoretisch zijn maar het is wel oprecht en juist tot het tegendeel van Agelev en andere bewezen word!
Peter vredesactivist

Waar was jij?
by Libby Monday, Apr. 07, 2003 at 6:46 PM

Ik heb met mijn eigen ogen gezien dat Jan D en Peter V zaterdag over het hek gingen en opgepakt werden, ik heb er ook mee gepraat, dus ik weet wel zeker dat ze het echt zelf waren.

In plaats van ruzie te stoken zou je beter een inspanning doen om samen naar de planespotting van 19/04 te gaan, dat zou wel eens meer effect kunnen hebben dan verdeeldheid zaaien.

Ach Libby
by han Monday, Apr. 07, 2003 at 6:56 PM

Ach Libby, Peter is misschien een beetje cru, maar in wezen stelt hij een eenvoudige vraag.

Wanneer is het gedaan met de mooie woorden en wanneer gaan jullie over tot daden??

Hoe lang gaan de mensen van "geen oorlog" nog dulden dat AGALEV en SP.A op hun platform staan. Er zijn veel bedenkingen bij dat platform, maar over de troepentransporten is het duidelijk : de Belgisch regering moet ze stoppen.

De mensen van geen oorlog stuurden zelf al een brief naar AGALEV en SP.A om hen erop te wijzen dat ze een platform tekenden dat zich uitsprak tegen die transporten. De mensen van Geen oorlog wezen AGALEV en SP.A er reeds op dat ze door hun houding het hele platform in discrediet brengen.
Peter vraagt niet meer of niet minder dan een duidelijk standpunt van het platform geen oorlog, nu het duidelijk is geworden dat noch AGALEV, SP.A iets gaan ondernemen tegen die transporten.

Maar je hebt gelijk, Peter doet dat op een redelijk ongelukkige manier. Ik ben er nochthans zeker van dat er op 19.04 wel bij zal zijn.

Groeten
han

beste Peter
by Jan D. Monday, Apr. 07, 2003 at 7:59 PM

Beste Peter,

ik zit niet bij Agalev of de SP.A, ik zit niet op de vergaderingen van geenoorlog, en in wandelgangen vind je me ook niet vaak terug. Ik ben gewoon een basisactivist zoals jij. Wij proberen met zo'n actie juist druk te zetten op de regering om inderdaad dringend duidelijkheid te vragen.

In solidariteit

Beste Jan
by han Monday, Apr. 07, 2003 at 8:07 PM

Beste Jan,

als ik mee doe is het niet om duidelijkheid te vragen hoor. En als dat inderdaad jullie opzet is, kom ik niet !!

Als ik meedoe is het om aan te klagen, omdat het precies duidelijk is dat deze regering (AGELEV, SP.A) incluis deze transporten gewoon verder laat gaan.
Vandaag stonden er twee vliegtuigen, en die gaan deze avond richting golf vertrekken. Veel verduidelijking is daarbij niet nodig dacht ik.

Ik hoop dat je je versproken hebt, want als verduidelijking vragen jullie bedoeling is, dan denk ik dat veel mensen die meedoen zich bij de neus genomen voelen.

Ik bedoel natuurlijk hetzelfde als jij
by Jan D. Monday, Apr. 07, 2003 at 9:08 PM

Met duidelijkheid bedoel ik klaar en duidelijk het volgende:
niet het ene zeggen en tegelijk het andere doen.

Progresieven in SP.A en Agalev: je kan niet zeggen dat je tegen de oorlog bent en toch deze wapen- en bevoorradingstransporten blijven toestaan. Jullie moeten alle mogelijke druk uitoefenen binnen de partij en binnen de regering om daar meteen een einde aan te maken. Anders spreek je met gespleten tong en kom je ongeloofwaardig over bij jullie eigen kiespubliek. Dit is volgens specialisten in het recht juridisch perfect mogelijk dus de liberalen hebben geen enkel tegenargument.

We staan dus in wezen op dezelfde lijn beste Han. En het is natuurlijk ook om die reden dat Peter Vanhoutte zichzelf de facto buiten Agalev plaatst. Maar vergis je niet van vijand: aan de basis van Agalev en de SP.A vinden heel wat mensen exact hetzelfde. Acties als deze, waaraan ook militanten van die partijen deelnemen, kunnen de discussie versterken, ook binnen de vakbonden en sociale bewegingen die in het Geen Oorlog-platform zitten. Dat is ook de lijn van Vrede vzw op wie jij ook soms overbodig je kruit afschiet.

Allez, laat ons eens kijken naar wat we gemeen hebben in plaats van wat ons scheidt, is dat niet de geest van de andersglobaliseringsbeweging?

Bedoelen we hetzelfde?
by han Monday, Apr. 07, 2003 at 10:02 PM

Sta me toe daar toch enige vragen bij te hebben.

Ik bedoel namelijk dat dat die transporten moeten stoppen.
Ik bedoel namelijk dat het duidelijk is dat AGALEV en SP.A zich medeplichtig maken aan de oorlog.
Ik bedoel namelijk dat de Amerikaanse en Britse troepen zich onmiddelijk moeten terugtrekken.
Ik bedoel namelijk dat we vandaag het iraakse verzet tegen de Amerikaanse invasie moeten steunen.
Ik bedoel ook dat we die vliegtuigen moeten stoppen om zo het Iraakse verzet te steunen.

Bedoelen we echt hetzelfde?

Intussen naar de film Bowling for Colombine gezien
by Peter D Monday, Apr. 07, 2003 at 10:02 PM

Intussen naar de film Bowling for Colombine gezien
En de discussie is gestart zo te zien...
Goed één ding is zeker ik was al reeds in Oostende (de eerste oproep)
De reden dat ik er niet bij was vandaag en zaterdag omdat ik bezig ben met een andere actie aan het voor te bereiden hier in Kortrijk.
Ik wil gewoon stellen dat Resist een geslaagde actie voerde en dat er weeral mensen met hun 'vingertje' afkwamen
Jan ik weet wel dat u niet bij Agalev, Sp.a behoort
Ik wil duidelijk stellen dat we als we de anti-oorlogsbeweging au serieux moeten nemen dat we oprechte vragen moeten stellen. Als Agalev en Sp.a tijdens en na betogingen verkondigt dat ze uitgerekend vandaag uitsluitsel gingen geven dat is het een verdomde plicht van het platform geen oorlog zich nu uit te spreken en een oordeel te vellen over de engagementen van Peter V en andere mensen gekend in de vredesbeweging onder die noemer over hun inzet. Peter V mag in Agalev blijven maar dan moet hij de vredesduif niet meer komen uithangen volgens mij...
Jammer voor diegene erin geloofden maar mij gaan ze niet meer hebben.
Een ander voorbeeld die er misschien rechtstreeks niet mee te maken heeft: maar jongeren van Ieper vertelden me dat ze overlaatst in Langemark hun anti-oorlogspanddoeken van actie-alrm niet mochten uithalen, er mochten enkel witte balonnen zijn en de optocht eindigde stil in de kerk... de plaatselijke mandatarissen verzorgden nog veel blabla. Wel die jongeren gaan komende donderdag niet meer, weet ge waarom ze voelen zich gebruikt want het waren juist die jongeren die de echte 'anti-oorlogsboodschap' op de kaart brachten in de Vredesstad en daarbuiten...
De mandatarissen als die percé de vrede willen in Irak dat ze eerst eens consequent zijn en hun partijtop tot de orde roepen in plaats de acties van de vredesbewegingen te 'ondersteunen'

Ik blijf herhalen (wat ik ook zie vanuit de Ngo sector: de Tobin taks ging komen, de 0,7% ging komen,...)
En de wapentransporten gingen stopppen...

Hun antwoord EU leger, en voor het kapitaal verder transporteren
Not in my name!
En dat is de enige consequente eenheid volgens mij en laten we die boodschap maar in verscheidenheid brengen...
Met directe actie, debat, inhoudelijke videorportage, politieke partij, anti-oorlogskermis...
En als Peter V wilt meedoen dan moet hij maar Agalev verlaten want ik heb nu nog altijd geen regering horen vallen...
Trouwens Agalev en Sp.a hebben ze niet meer nodig zie stemming genocidewet of noemen we het beter de eerste facismewet na paars
T'is misschien allemaal plat opgesteld maar de 'Michael M' inspireerde de stijl van dit geschrift

Planespotting II
by N. Tuesday, Apr. 08, 2003 at 1:28 AM

Er is blijkbaar enige verwarring over de datum van de tweede burgerinspectie op de luchthaven van Oostende. Volgende week zondag is 20 april en niet 19 april!!! Dus: zondag 20 april.
Zie http://beam.to/planespotting

weg ermee
by klaas y. Tuesday, Apr. 08, 2003 at 1:47 PM

dit is weeral geen artikel van peter d., gewoon een persoonlijke opinie. houdt dit voor op café, en weg ermee. dit neemt onnodig plaats in voor andere artikels.

mooie quote:
by Marduk Tuesday, Apr. 08, 2003 at 6:40 PM

quote: " dan pakken wij hun sigaretten af in Oostende!"
--> hoeveel sigaretten heb jij juist afgepakt? ongeveer 0 dacht ik.
Ze zullen hoogstens met enkele uren vertraging in Irak aankomen.
Deze actie was misschien goed om op tv te komen, maar oorlog of wapentransporten stoppen zal ze niet doen.
De macht ligt bij de massa, gebruik ze dan ook!

Marduk

Re: MArduk
by Claudio Tuesday, Apr. 08, 2003 at 10:51 PM

Dus kan ik besluiten dat voor jou (spreek je in naam van LSP) deze soort acties zinloos zijn?

Duidelijkheid voor alles ...

Claudio

PS: prachtige actie! Elke gewonnen uur (door wie dan ook!) is een gewonnen uur tegen de door de VS georganiseerde massamoord in Irak.