arch/ive/ief (2000 - 2005)

De helden van Bagdad zijn Belgische dokters...
by Kenneth RUMES Monday April 07, 2003 at 05:32 PM
kennethrumes@hotmail.com

Na Geert Van Moorter en Colette Moulaert, vertrekken nog 2 dokters van 'Geneeskunde voor de derde wereld' naar de Iraakse hoofdstad Bagdad vertrokken. Terwijl die stad onder agressieve Amerikaanse aanvallen ligt, trekken zij er vrijwillig op uit, ten dienste van het Iraakse volk...

De dokters van 'Geneeskundle voor de derde wereld' zijn reeds lang mensen met een bewonderenswaardige inzet. De afgelopen, afgrijselijke oorlogsweken, leerden we 1 van hen kennen als een ware activist-journalist-dokter-...
Dokter Geert Van Moorter werd plots een kleine BV. Nadat hij eerder al in het nieuws was gekomen in eigen land door zijn moedige verzet tegen de Orde der Geneesheren en gratis geneeskunde op de markt in Aalst, was Geert Van Moorter samen met Collette Moulaert, één van de weinige Belgen die in Bagdad bleven toen de agressie van de Duivelscoalitie BUSH-BLAIR losbarstte.
Op sublieme én objectieve wijze brachten ze allebei verslag uit van de wreedheden die het Iraakse volk onderging bij de aanval door Amerikanen en Britten. Bovendien hielden de 2 dokters al die tijd stand tegen alle intimidaties door Amerikanen en Britten. Vanuit Bagdad dienden zij zelfs een klacht in tegen de wapentransporten in ons land.
Via Indymedia kunnen we hun verhaal volgen en ook de andere media belichten af en toe hun inzet. Hoewel de meeste media hen vooral als 'interessante contactpersonen' zagen, zonder veel ontzag voor hun werk.
Met gevaar voor eigen leven en een totaal vrijwillige inzet trokken afgelopen weekend ook Harrie Dewitte en CLaire Geraets naar Bagdad om hun collega's te helpen. Mag het duidelijk zijn; dit zijn ongetwijfeld de échte helden van Bagdad. De burgers van Bagdad worden door de Amerikaans-Britse agressie enorm getroffen. Het verhaal van Bush is pure onzin; het zijn deze 4 dokters die veel meer voor de bevolking, de kinderen en oorlogsslachtoffers betekenen dan de rakketten en bommen van Bush en Blair.
Zo'n inzet kan alleen maar tot voorbeeld stemmen en ons ontzag afdwingen.

dokters naar China
by Peter De Pauw Monday April 07, 2003 at 06:36 PM

Mijnheer Rumes,
U kunt uw dokters misschien ook eens naar China sturen, want daar is ook wat aan de hand met SARS, maar ja, daar is volgens het regime weer niets van waar!