arch/ive/ief (2000 - 2005)

Verloop AEL-actie 5 april
by Karima Sunday, Apr. 06, 2003 at 4:38 PM
anilya50@hotmail.com

Een hondertal AEL-leden betoogden gisteren voor het stadhuis op de grote markt van Sint-Niklaas tegen de oorlog in Irak, tegen repressie, en tegen de heksenjacht op AEL-leden en militanten in België.

Gisterennamiddag betoogden een honderdtal AEL-leden en symphatisanten voor het stadhuis van Sint-Niklaas. Voorzitter Dyab Abou Jahjah was ook van de partij. De opkomst was niet zoals we verwacht hadden, omdat er een duidelijk AEL-boycot in Sint-Niklaas aan de gang is.De betoging verliep vreedzaam en zonder problemen. Burgemeester Willockx heeft wel extra politiepatrouille op pad gestuurd, en er werden enkele 13jarigen in de winkelstraat van Sint-Niklaas opgepakt om 'rellen' te voorkomen. Ikzelf werd ook bijna aangehouden in het station, agenten in burger veronderstelden dat de politie me zocht ivm de betoging. AEL zal in de toekomst actie blijven voeren, ook in Sint-Niklaas, we zullen ons zeker niet in een hoekje laten drukken door verschillende instanties. We hopen natuurlijk dat de mensen zich bewust worden van dit problematiek.
Tot de volgende..

probleem
by Chris Sunday, Apr. 06, 2003 at 4:51 PM

Het probleem in stnikl. is net zoals de problemen in Antw. eind vorig jaar. AEL zal niet geaccepteerd worden. Er moet al iets ergs gebeuren vooraleer AEL daar aanvaard zal worden als organisatie. maar wat? ja da is een onbeantwoorde vraag.

Allemaal nogal vaag...
by Raf Grinfeld Sunday, Apr. 06, 2003 at 7:04 PM

In Humo staat er deze week dat de AEL het Irakese leger steunt. Als dit waar is, zijn jullie in mijn ogen niet tegen de oorlog in Irak, zelfs al nemen jullie afstand van Saddam en andere dictators. Het wordt hoog tijd dat jullie duidelijkheid scheppen in jullie positie ten aanzien van de conflicten in het Midden-Oosten. Bij de huidige situatie is de linkerzijde niet gebaat. Ik weet dat jullie zeggen centrum-links te zijn en niet links. Maar waarom lonken jullie dan zo naar de linkerzijde?

Ook vaag Barbarossa...
by Raf Grinfeld Monday, Apr. 07, 2003 at 10:17 AM

Waar heb je het nu eigenlijk over? De SP.A? Die heeft in ieder geval te weinig kritiek op de pogingen tot assimilatie van allochtonen. Maar laat ons ook niet in de val trappen van het gedeeltelijk cultuurrelativisme, een fenomeen dat weinig met oorspronkelijk links te maken heeft. Bij cultuurrelativisme worden alle culturen als evenwaardig beschouwd, dus linkse Westerse (sub)culturen zijn in het cultuurrelativisme bijvoorbeeld evenwaardig aan de islamitische culturen. Dat lijkt me een fout idee.
Het beste verzet tegen Amerikaanse en andere overheersing in Irak lijkt me momenteel het geweldloos verzet en niet steun geven aan een leger dat onder de leiding staat van een rechtse dictator als Saddam. Een oorlog wordt steeds gevoerd door minimaal twee legers. En dus is de AEL eigenlijk niet tegen de oorlog in Irak.
Kritiek op Resist mag toch wel vind ik. Als je ziet welke positie men binnen Resist inneemt tegenover figuren als Saddam en Stalin...
Jozef Stalin zijn leiding over de Sovjetunie kenmerkte zich door een uitgesproken conservatief nationalisme. Het was er bijvoorbeeld bijna onmogelijk om aan echtscheiding te doen in die tijd en vaderlandsliefde werd enorm geapprecieerd. Stalin combineerde in zijn ideologie het slechtste uit links met het slechtste uit rechts en het is dan ook niet verwonderlijk dat Saddam hem op handen draagt.

huh?
by Claudio Monday, Apr. 07, 2003 at 11:02 AM

Irak wordt door een neo-koloniaal leger platgebombardeerd en wordt bezet. Natuurlijk moet het Iraaks leger gesteund worden tegen de fascistische aggressor, zoals de linkerzijde deel uitmaakte van het verzet tijdens WO2 en de legers steunden die tegen de nazi's vochten.

Ik kan mijn oren niet geloven. Weer de typische ik-ben-progressief-on-crack retoriek. Zolang mensen afgeslacht worden zonder een kik te geven, kan de solidariteitsmachine opgestart worden. Maar oh wee, als mensen werkelijk verzet bieden en hun land beschermen.

Ik ben blij dat de Resist hierover inderdaad klare taal spreekt en niet in de kar springt van nep-progessieven die het verzet minachten en telkens als het op aankomt de kant van het imperialisme kiezen. Vooral stuk over Stalin om Irak aan te vallen is hylarisch: De Sovjet Unie werd aangevallen door het machtigste en bloedigste leger op aarde, met miljoenen doden tot gevolg, en ... ze hebben het over echtscheiding. Foei voor het verzet in België die zich organiseerden tegen de nazi's en de strijd van de Sovjet Unie steunden. Foeie aan het iraakse volk en leger die de nieuwe kolonisator wilt buitenhouden ....

-Zucht-

Claudio