arch/ive/ief (2000 - 2005)

Filippijnen actueel 06/04/03 - Zestien doden bij nieuwe aanslag in Davao
by Filippijnengroepen Belgie Sunday April 06, 2003 at 02:39 PM
fgb@online.be

INHOUD: AANSLAG: Zestien doden bij nieuwe aanslag in Davao IRAK: Anti-oorlogsprotest houdt aan IRAK: Betaaldag voor de "coalitie van de omgekochten" GEZONDHEID: (Nog) geen SARS in de Filippijnen ARBEIDERS: Business Unusual in SM GUERRILLA: Toenemend aantal schermutselingen tussen NPA en overheidsleger DIPLOMATIE: Beraamden Iraki's een aanslag op een kerkhof?

Filippijnen actueel 06/04/03

INHOUD:

AANSLAG: Zestien doden bij nieuwe aanslag in Davao

IRAK: Anti-oorlogsprotest houdt aan

IRAK: Betaaldag voor de "coalitie van de omgekochten"

GEZONDHEID: (Nog) geen SARS in de Filippijnen

ARBEIDERS: Business Unusual in SM

GUERRILLA: Toenemend aantal schermutselingen tussen NPA en overheidsleger

DIPLOMATIE: Beraamden Iraki's een aanslag op een kerkhof?

 

AANSLAG: Zestien doden bij nieuwe aanslag in Davao

 

Nauwelijks een maand na de bloedige bomaanslag op de plaatselijke luchthaven waarbij 22 mensen het leven lieten, werd Davao op 2 april opnieuw opgeschrikt door een krachtige bom. De aanslag, waarbij 16 doden en tientallen gewonden te betreuren waren, gebeurde aan de passagiersterminal van de haven, net buiten deze stad in het zuiden van Mindanao. De gelijkenissen tussen beide aanslagen zijn opvallend. Het ging om gelijkaardige zelfgemaakte springtuigen; de doelwitten waren strategische verkeersknooppunten; en de intentie was telkens om vele slachtoffers te maken.

 

Deze keer waren de autoriteiten echter voorzichtiger in hun uitspraken en werden niet meteen ongegronde beschuldigingen geuit aan het adres van het Moro Islamic Liberation Front (MILF). Toch gingen in de uren na de zware aanslag lichtere explosieven af in de buurt van drie moskeeën in Davao met het doel om de gemoederen tussen Christenen en Moslims verder te verhitten.

 

Presidente Gloria Macapagal-Arroyo kwam de volgende dag in Davao aan voor een gepland bezoek en kondigde meteen een "staat van rechteloos geweld" af in de stad en de omliggende provincies. Daardoor krijgt het leger politietaken te vervullen. Deze maatregel werd bekritiseerd door burgerrechtenactivisten. Marie Hilao-Enriquez van Karapatan herinnerde eraan dat dezelfde maatregel ook genomen werd op het eiland Basilan in 2001. Van de mensen die toen in razzia's opgepakt werden, zitten 121 nog steeds in de gevangenis hoewel hun onschuld overtuigend kan gestaafd worden.

 

"Blasts at Philippine Mosques Follow Bombing at Terminal" in the New York Times

http://www.nytimes.com/2003/04/04/international/asia/04FILI.html

"Bayan condemns Davao blast but warns against crackdown" in CyberDyaryo

http://www.cyberdyaryo.com/statements/st2003_0404_01.htm

"Davao Bombings Crucial to AFP's War in the Countryside" in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/3-10/3-10-davaobombings.html

 

IRAK: Anti-oorlogsprotest houdt aan

 

Op 28 maart werden opnieuw nationale acties tegen de inval in Irak gehouden door de Justice Not War Coalition. Een betoging, met zo'n 10.000 deelnemers, trok door de de zakenwijk van Makati en er waren acties in 23 andere steden over het hele land.

 

De overheid is niet opgezet met de protesten. De politie beweert dat de Iraakse ambassade de bijna dagelijkse anti-oorlogsprotesten aan de Amerikaanse ambassade financiert. Dat werd zowel door woordvoerders van de Iraki's als van de volksbeweging ontkend.

 

Het Bureau of Immigration and Deportation (BID) maakte bekend dat de VS-ambassade, vanwaar deze overheidsdienst blijkbaar haar orders krijgt, hen verzocht had om alle Amerikaanse vredesactivisten goed in de gaten te houden. BID herhaalde ook dat alle buitenlanders die deelnemen aan betogingen het risico lopen om prompt uitgewezen te worden. Meer was er niet nodig om de buitenlandse deelnemers aan de Asian Peasant Conference op ideeën te brengen. Meer dan 50 boerenleiders uit 9 landen, geruggesteund door hun collega's van de Filippijnse KMP, lapten dit verbod aan hun laars en hielden een anti-oorlogsmanifestatie voor de Amerikaanse ambassade.

 

"Asian Peasant Leaders Slam U.S. War in Iraq, Poisons of Mass Destruction" in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/3-10/3-10-peasant.html

"House Resolution Against U.S. War On Iraq" (Legislators Against War) in Bulatlat.com

http://www.bulatlat.com/statements/3-8/3-8-hr1079.html

"Bush and Cohorts Are War Criminals!" (Public Interest Law Center) in Bulatlat.com

http://www.bulatlat.com/statements/3-8/3-8-pilc.html

 

IRAK: Betaaldag voor de "coalitie van de omgekochten"

 

Van de 75 miljard dollar die VS-president Bush dringend voor de oorlog wil vrijmaken, is 5 miljard dollar bedoeld om coalitieleden uit te betalen. Hoeveel de Filippijnen krijgt voor de slaafse volgzaamheid is nog niet duidelijk maar vermoedelijk zal dat ongeveer 14 miljoen dollar zijn. Dat komt bovenop de militaire "hulp" die ingeschreven staat in de VS-begroting voor 2003 en 2004: respectievelijk 20 miljoen dollar en 17 miljoen dollar.

 

Voor generaal Roy Cimatu, die in opdracht van de Filippijnse regering in het Midden Oosten is om er te waken over het welzijn van de landgenoten aldaar, kunnen de buitenissige vernielingen in Irak niet groot genoeg zijn. Hij verwacht dat er na een eventuele Amerikaanse verovering zo'n 50.000 tot 100.000 jobs zullen zijn voor Filippino's in de heropbouw van de Iraakse infrastruktuur. De minsteries van buitenlandse zaken, en handel en industrie staken meteen de koppen bij elkaar om te onderzoeken hoe Filippijnse bouwbedrijven hun voordeel kunnen doen bij de "heropbouw".

 

GEZONDHEID: (Nog) geen SARS in de Filippijnen

 

SARS, Severe Acute Respiratory Syndrome, maakte tientallen slachtoffers in buurlanden als China, Hong Kong en Singapore maar in de Filippijnen zijn nog geen gevallen van de ziekte ontdekt. De schrik zit er echter goed in. Wegens het grote aantal Filippino's dat moest uitwijken naar de getroffen landen om er zijn brood te verdienen is het land uitermate kwetsbaar. De Health Alliance for Democracy (HEAD) merkte op dat een ander soort SARS al lang de Filippijnen teistert: Severely Anemic Resources for Services (ernstige bloedarmoede van de middelen voor dienstverlening). Zonder de besparingen in het overheidsbudget voor gezondheidszorg zou het land ongetwijfeld beter voorbereid zijn op de epidemie. Dr. Romy Quijano, de bekende anti-pesticiden activist, wees er ook op dat het afweersysteem van de Filippijnse boeren danig ondermijnd is door het gebruik van chemische rommel in de landbouw waardoor SARS vele slachtoffers kan maken in de Filippijnen.

 

"Pesticides, Chemicals Can Cause SARS, Asia-Pacific Experts Say" in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/3-10/3-10-sars.html

"Filipino health workers demand protection of people's health" in Bulatlat.com

http://www.bulatlat.com/news/3-10/3-10-newsglance.html

 

ARBEIDERS: Business Unusual in SM

 

De arbeiders en bedienden van de shoppingketen SM gingen in staking omdat ze geen overeenstemming bereikten over een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO). SM is niet enkel de grootste keten van shoppingcentra, het bedrijf is ook berucht voor het gebrek aan respect voor de rechten van het personeel. Een overgrote meerderheid heeft een tijdelijk contract en heeft dus geen recht op het minimumloon en andere wettelijke voordelen. Dat verklaart waarom Henry Sy, de eigenaar van SM, zich kon opwerken tot de derde rijkste man van Azië. De collega's in de tweede grootste warenhuisketen Rustan's, die voor het eerst in 52 jaar CAO onderhandelingen houden, gingen enkele dagen later eveneens in staking.

 

"It's business unusual at Shoemart!" in CyberDyaryo

http://www.cyberdyaryo.com/press_release/pr2003_0328_03.htm

"Rustan's Employees Go on Strike" in Bulatlat.com
 http://www.bulatlat.com/news/3-10/3-10-rustan.html

 

GUERRILLA: Toenemend aantal schermutselingen tussen NPA en overheidsleger

 

Bij een vuurgevecht in Angat, op enkele kilometers van Manilla, tussen het New People's Army (NPA) en het overheidsleger, kwamen volgens het leger 18 guerrillero's en 7 soldaten om. Het NPA zegt echter dat slechts twee van hun strijders op het slagveld achterbleven. In Tapaz, een gemeente op het eiland Panay, woonden 2.500 rouwenden de begrafenis bij van Ismaelito Giganto, een leider van de inheemse Tumandok. Giganto, beter bekend als Ka Bob was ook een van de leiders van het NPA op het eiland en kwam om in een vuurgewecht met het overheidsleger. Daarbij kwamen alle zes soldaten van de elite-eenheid om.

 

De krant Philippine Daily Inquirer trekt de aandacht op het toenemend aantal gevechten in de guerrilla-oorlog en besluit dat de overheid op dit vlak blundert. In plaats van het NPA als terroristen te bestempelen en een militaire "oplossing" na te streven zou de aandacht moeten gaan naar de sociale wortels van het conflict: ongelijkheid en onrechtvaardigheid

 

"Our own war" editoriaal in de Philippine Daily Inquirer

http://www.inq7.net/opi/2003/apr/05/opi_editorial-1.htm

 

DIPLOMATIE: Beraamden Iraki's een aanslag op een kerkhof?

 

Na de uitwijzing van een Iraakse diplomaat in februari, ondergingen twee andere diplomaten van de Iraakse ambassade in Manilla hetzelfde lot. "Spionnage" was de beschuldiging van buitenlandminister Ople deze keer. De twee hadden immers foto's genomen van… een Amerikaans oorlogskerkhof. De Iraakse ambassade had geen moeite om weldenkende Filippino's ervan te overtuigen dat deze beschuldigingen klinklare onzin zijn.

 

(Filippijnengroepen België - Filippijnen actueel 06/04/03)