arch/ive/ief (2000 - 2005)

PlaneSpottingAXie in Oostende : een verslag
by jessie Sunday April 06, 2003 at 11:26 AM
jessie@indymedia.org

Zaterdagmorgen verzamelden een 70tal mensen in jeugdhuis "De korre" in Oostende. Hun doel was een burgerinspectie op de luchthaven van Oostende. Uiteraard wisten we dat dit niet zonder slag of stoot zou gebeuren.

Om 11u was er afgesproken aan het jeugdhuis. Omstreeks 10u30 kwamen al 2 agenten op de fiets langs. Tegen 11u stonden er al 7 federale agenten, de 2 agenten op fiets inbegrepen. Want wat bleek, de locale politie, die de dag ervoor had afgesproken dat ze de manifestanten enkel zouden begeleiden en de rest zouden overlaten aan de federale, was plots opgevorderd tot federale politie en stond dus niet langer onder de bevoegdheid van de burgemeester van Oostende, maar stond rechtstreeks onder leiding van minister van binnenlandse zaken, Antoine Duquesne. Er was ook nog een BOB'er aanwezig (in burger dus) en een team van de anti-terreureenheid. De agent in burger wou het zaaltje binnenkomen, en toen de organisatie zei dat ze dit liever niet hadden zei hij dat hij een gewone burger was en dus ook het recht had om daar binnen te zijn.
"Het is dus 11u. en het eerste volk begint toe te komen. Nu komt de politie ons zeggen, in tegenstelling tot de afspraken die gisteren met de commissaris gemaakt zijn, dat de ladders die we wilden meenemen om tegen de omheining te zetten, zouden worden afgenomen.", aldus Jan, mede-organisator van deze actie.
Ook het openbaar vervoer werkte niet mee. Om aan het jeugdhuis te geraken moest je lijn 7 nemen vanaf het station. Die rijdt om het half uur. Ik heb die genomen om 10u. De andere Brugse activisten hadden een trein later genomen en wilden de bus van 10u30 nemen, maar die is niet langs gekomen waardoor ze een uur hebben moet wachten. Very strange...

Vlak voor de actie gingen er onderhandelingen met de politie van start. Na die onderhandelingen had ik nog een kort interview met Peter Vanhoutte (AGALEV).

Kan dit zomaar dat de lokale politie plots onder federale bevoegdheid valt?
"Dit is inderdaad mogelijk. Het is dan een opdracht die gegeven is door de minister van binnenlandse zaken. De minister kan het bevel over de lokale politie naar zich toe trekken."
Wat vindt U van het voorstel van de politie dat er 5 mensen over de poort mogen?
(lacht) "Ik vind dat een zeer merkwaardig voorstel. Ik denk dat wij dit in het kader van onze actie zelf wel zullen uitmaken wie er over het hekken gaat en wanneer en waar. Wat dat betreft willen wij dit soort lullige afspraken niet maken. Het is een vreedzame actie. Wij zetten enkel ons vege lijf in tegen de wapentransporten, maar voor de rest zullen wij geen zaken beschadigen op de basis."
U klimt zeker over de poort?
"In alle geval, ja. Ook als ik niet bij de eerste vijf ben, ga ik het toch proberen."
Is er binnen AGALEV gesproken over het feit dat U vandaag naar deze actie kwam en over wat U wel of niet mocht doen?
"Nee, daar zijn binnen de partij voor zover ik weet geen afspraken over gemaakt. Ik heb altijd gezegd dat ik met alle mensen die in actie gaan, mee in actie zal gaan, de actie volop zou ondersteunen. Ik denk dat het ook nuttig is dat parlementsleden zich engageren om die acties mee te voeren, zolang ze geweldloos blijven."

[ Meer Info :: Indymedia West-Vlaanderen ]

bob in burger
by alx Sunday April 06, 2003 at 01:44 PM

volgende keer moet die bob'er die per se binnen wilde op de briefing maar gewoon net als iedereen de intentieverklaring ondertekenen en zijn gegevens in vullen, inclusief de aanduiding of hij over de draad springt of niet. Anders komt hij er niet in.

Simpel toch?