arch/ive/ief (2000 - 2005)

Medical Team Bagdad: "De tijd staat aan de kant van Irak"
by Bert De Belder Saturday, Apr. 05, 2003 at 9:05 PM
bert.de.belder@skynet.be

Dr. Geert Van Moorter en Dr. Colette Moulaert per satelliettelefoon, 4-5 april.

Dr. Geert Van Moorter: "Ik ben vandaag in het hotel moeten blijven: ziek, diarree, lichte koorts. Colette heeft wel kunnen rondrijden in de stad. Alles was relatief rustig, zei ze. Absoluut geen beeld van mensen die de stad ontvluchten. In het hotel sprak ik met journalisten die vandaag, op een en dezelfde dag, vijf verschillende Iraakse ministers hadden gezien en gesproken. Ik heb geen glazen bol, maar ik heb de indruk dat de Iraakse regering helemaal niet in paniek is en de zaken goed onder controle heeft."

"Colette heeft vandaag het ziekenhuis en het hoofdkwartier van de Rode Halve Maan bezocht. Die hebben allebei te lijden gehad van bombardementen. Het ziekenhuis was nog nieuw ingericht, pas geverfd. Nu waren zowat alle ruiten kapot, met heel wat schade aan de infrastructuur. Het internationaal erkende symbool van de Rode Halve Maan en medische infrastructuur treffen is verboden in het oorlogsrecht. Maar ja, daar geven de aanvallers geen moer om."

"Colette bezocht ook een vrouwengroep in een volkswijk. De vrouwen zijn namelijk per wijk georganiseerd en staan mee in voor de verdediging. De vrouwen waar Colette mee sprak, vormden samen een kookploeg voor 250 leden van de volksmilities."

Zaterdag 5 april

Geert: "Ik ben mee op een journalistenbus gesprongen. We hebben anderhalf uur door de stad getoerd. We hebben grote delen van de Bagdad gezien en zijn over twee bruggen over de Tigris gereden, allemaal zonder problemen. We zagen wel auto's aanschuiven aan benzinestations, de benzine wordt nu blijkbaar gerantsoeneerd. In de sjiekere wijken zagen we ook huizen met de deuren en vensters toegemetseld, tegen het plunderen. Op straathoeken waren militieleden zich aan het ingraven. Maar de mensen blijven overal even vriendelijk!"

Hoe zit het dan met die oprukkende VS-troepen? "Niets van gemerkt", zegt Geert. "Wel is een groep van de ‘human shields' vandaag een tijdje door de Iraakse autoriteiten geëvacueerd uit Dora, een wijk in het zuidwesten van Bagdad waar elektriciteitscentrales en olieraffinaderijen zijn. Blijkbaar is dat gebied onder vuur genomen – en daar wonen ook veel gewone mensen. Men vond het te gevaarlijk de ‘human shields' daar te laten. Maar nu zijn ze er al weer teruggekeerd."

Helemaal geen aanblik van een stad die op het punt staat ingenomen te worden dus? "Ik heb lang gesproken met een Egyptische doctor in de geschiedenis, die werkt op de Zweedse Lund-universiteit, op de afdeling ‘Vredes- en conflictonderzoek', Dr. Khaled Bayomi. Zijn basisstelling is dat de Amerikanen op teveel plaatsen tegelijk willen zijn, met het doel de moraal van de Iraakse bevolking te ondermijnen. Maar de Iraakse militairen spelen het slim en laten zich niet te snel verleiden tot gevechten onder voor hen ongunstige voorwaarden. Irak heeft geen haast in deze oorlog, en de tijd speelt tegen de VS. Het feit dat Basra na twee weken nog niet in handen is van de Brits-Amerikaanse troepen, geeft Irak veel vertrouwen. Dat zie je ook aan de wisselkoers van de Iraakse dinar: gisteren even gedaald tot 4000 dinar voor een dollar (normaal is dat 3000), maar vandaag weeral gestegen naar 3400."

eindelijk echte informatie!
by Jera Saturday, Apr. 05, 2003 at 9:45 PM

Ongeloofelijk wat ze ons hier allemaal proberen wijs te maken in de media. Goed dat er nog echte "bronnen van informatie " zijn! Sterkte daar!!!

wisselkoers
by johan Saturday, Apr. 05, 2003 at 9:53 PM

Volgens mij stijgt de wisselkoers als de Amerikanen terrein winnen.

Pro-war?
by echte "bronnen van informatie " Saturday, Apr. 05, 2003 at 10:04 PM

"Irak heeft geen haast in deze oorlog, en de tijd speelt tegen de VS. "

Laat ons dan allen maar Pro-war zijn, dan zullen de USA wel de oorlog verliezen.

BBC
by marc Saturday, Apr. 05, 2003 at 10:08 PM
act@animationfactory.org

Ik luisterde vanochtend naar de BBC. Rond 10 uur persconferentie. De Amerikaanse woordvoerder sprak van zware gevechten en de inname van een wijk in Bagdad en eveneens de inname van het Saddamvliegveld (waarvoor ze al een andere naam hebben voorzien) en delen van Bagdad. Er werd bijgezegd dat het niet om verkenningstroepen gaat maar wel degelijk om troepen die de intentie hebben de stad niet meer te vetrlaten.
Rond de middag een journalist van de BBC: hij was met een jouranlistenbus rondgereden en had niets gemerkt van gevechten in de wijk waarover het in de persconferentie ging. Ook bleek de luchthaven niet ingenomen. De BBC journalist maakte de opmerking dat zulke misinformatie het vertrouwen in de woordvoerders niet bevorde. Ik schrok toch wel eventjes dat dergelijke berichtgeving op de BBC mogelijk is. Ik moet er wel aan toevoegen dat de rest van de dag bijna alleen pure propaganda was en ik het item de hele dag niet meer heb gehoord terwijl de andere items regelmatig terugkomen.
In elk geval strookt wat Geert zegt met de informatie van de BBC.

VRT-attitude
by Vincent Saturday, Apr. 05, 2003 at 10:37 PM

Hoewel Geert en Colette al geruime tijd in Bagdad zijn als lokale vertegenwoordigers van Geneeskunde voor de Derde wereld, en dat de VRT (naast andere media, en zelfs Nederlandse zenders)reeds een aantal keer beroep op hen gedaan hebben, wijzigt hun attitude en "etiquettering".
Eerst waren ze gewoon dokters van Geneeskunde voor de derde Wereld, daarna werden ze dokters van de linkse organisatie G3W en sinds gisteren zijn ze dokters van de EXTREEM LINKSE organisatie Geneeskunde voor de Derde Wereld (men zou er haast bang van worden). Zowel in het middag-, avond- als het laatavondjournaal werd dit duidelijk naar voor gebracht zelfs al toonden ze niet iedere keer het vertrek van de twee andere dokters van Geneeskunde voor de Derde Wereld naar Bagdad.
De reden van deze wijziging ligt misschien in het feit dat Geert en Colette (en nog een andere dokter) een kortgeding aanspanden (dat nu lang zal uitvallen) tegen de Belgische overheid en dat ze daarom toch een meer pejoratieve benaming verdienen. Bij mijn weten moet een dokter genezen en een stervende niet gaan overtuigen van een of ander gedachtengoed, de benaming extreem links doet er dan ook helemaal niet toe.

Anderzijds blijft informatie informatie, evenals de journalisten worden ze naar hetzelfde al Yarmouk ziekenhuis, dezelfde gebombardeerde huizen etc. gestuurd. Ze hebben gewoon geen manipulatieve en omgekochte redacteur die hen verplicht een bepaalde lijn te volgen (of toch niet?). Er zin bepaalde stemmen die hetzelfde geluid voortbrengen als dat van de dokters maar die worden bedolven onder massa repititieve Qatar-Washington-Hollywoodiaanse producties die telkens door iedereen hernomen worden, men moet er dus naar zoeken en niet iedereen heeft daar tijd voor. Maar ook de dokters missen het patent op een exacte weergave van de realiteit gezien ook zij beperkingen hebben (zoals gelijk welke buitenlander in Irak; de taal, de contacten, het vertrouwen, mogelijkheden om gelijk waar te gaan en te staan al was het maar door de bombardementen...)

VRT
by Edith Sunday, Apr. 06, 2003 at 12:53 AM
edith.legrand@skynet.be

Je zou bijna gaan denken dat Guy Verhofstadt het hooefdredacteur is bij de VRT nieuwsdienst. Als dokters opkomen voor slachtoffers, dan zijn ze extreem links. Reactionaire journalisten zijn het bij de VRT. Als de opmars van de Amerikanen goed vlot, dan hoor je een triomfantelijke toon bij hoe heet die jonge, vlotte snotneus ook weer en als er slachtoffers zijn gevallen dan heet het Irakese propaganda. Het kan natuurlijk ook dat er iemand van de Bush adminstratie de VRT controleert, maar af en toe hoor je toch een andere noot. De al wat rijpere Martine Tanghe heeft toch maar fijn gezegd in welke moeilijke omstandigheden Rudy Vranskx in Irak moet werken en welke tegenkantingen hij krijgt van de Britten en de Amerikanen.