arch/ive/ief (2000 - 2005)

P. Vanhoutte :
by jessie Saturday, Apr. 05, 2003 at 4:51 PM
jessie@indymedia.org

Deze middag was er een planespotting actie op de luchthaven van Oostende. De bedoeling was om eigelijk een burgerinspectie door te voeren. Ook al wisten we dat het moeilijk zou worden om op het domein van de luchthaven te raken, kwamen toch een 70 mensen opdagen. Onder die 70 ook parlementariër Peter Vanhoutte van AGALEV.

Wat heeft agalev op het partijbureau over U beslist?
Er is nog geen beslissing gevalle, we zullen het daar maandag over hebben.

Wat is dan momenteel uw situatie binnen de partij?
Mijn huidige situatie is dat ik mij niet akkoord heb verklaard met het standpunt van de regering omtrent de transporten en mij daarmee buiten de partij heb gezet. We zullen de komende dagen zien hoe het verder evolueert.

Veel mensen vonden dat U op de trainstopping-actie een showtje opvoerde. Past uw aanwezigheid binnen de verkiezingstactiek van agalev?
Nee, absoluut niet. Ik probeer daar voor mezelf heel consequent in te zijn, maar het resultaat zou wel es kunnen zijn dat ik niet mag opkomen bij agalev. Zodoende denk ik dus dat de consequenties ook behoorlijk zijn en dat ik daar mijn eigen lijnen heb uitgezet en duidelijk gemaakt heb dat agalev niet alleen kan zeggen dat ze tegen de transporten zijn, maar dat ze in de regering ook hun verantwoordelijkheid hebben en moeten zorgen dat die transporten worden tegen gehouden.

Steunt u de klacht van Dr. Moulaert en Dr. Van Moorter tegen de Belgische regering?
Uiteraard, er zullen nog een aantal andere klachten komen de komende weken en ik denk dus dat dit op de duur wel resultaat zal hebben. Het probleem is nu natuurlijk dat de rechter pas een uitspraak wil doen over een maand wat zeer lang is in oorlogstijd en wij denken toch dat het sneller kan als de regering morgen de transporten blokkeert.

Wat vindt U persoonlijk van wat agalev binnen de regering doet?
‘k Heb net al gezegd, ik vind dat agalev een iets of wat dubbelzinnige houding aanneemt. Het gaat niet enkel om te zeggen dat je tegen de transporten bent, als regeringspartij heb je ook de verantwoordelijkheid om te zorgen dat deze niet langer doorgaan.

Het is bekend dat premier Verhofstadt omtrent de transporten van het Amerikaanse oorlogsmaterieel niet langer wil discussiëren. Legt agalev zich daar zo maar bij neer?
Nee, dat is één van de problemen en redenen waarom ik in staking ben gegaan de afgelopen week. Ik heb dus vastgesteld dat interpellaties en de vragen die ik indiende bij hoogdringendheid in het parlement bij de premier gewoon niet werden beantwoord. De premier weigerde te komen naar de Kamer. Dit kan natuurlijk niet, het is een democratie onwaardig. Het was voor mij de reden om in staking te gaan, want ik pik dit niet meer. Het is trouwens ook een gevaar voor de democratie. Ik stel vast dat m'n collega's zich daar niet bij hebben neergelegd maar dat ze toch geaccepteerd hebben dat dit de gang van zaken is. Ik hoop alleen dat ze de komende weken hun standpunt herzien en dat ze alsnog hard mee zullen ijveren; niet alleen zeggen dat ze voor een verbod zijn maar er keihard tegenaan zullen gaan.

Kan dat voor U dat uw partij beweert tegen oorlog te zijn terwijl ze noch de wapenleveringen aan Nepal, noch de transporten van Amerikaans materieel hebben proberen te verhinderen?
Ik moet zeggen, ik heb het verhaal rond Nepal ook van dichtbij meegemaakt. Nepal ligt iets anders. Daar zit je op het ogenblik met een wapenstilstand, er wordt onderhandeld tussen de regering en de rebellen, maar in dit geval is er geen enkele reden om de transporten te laten doorgaan omdat het gaat om een illegale oorlog.

Agalev beweert wel tegen deze oorlog te zijn en ze vinden ook dat deze wapentransporten niet kunnen. Maar wanneer gaat dit zich uiten?? Wanneer gaat Agalev eindelijk zijn loze woorden omzetten in daden?
Ik wacht daarvoor op een signaal van de partij. Ik sta op dit moment aan de zijlijn te kijken wat de partij gaat doen. Ik kan enkel hopen dat het signaal dat ik de laatste weken heb gegeven ook wordt over genomen door veel anderen binnen de partij en dat het zo zou lukken om die transporten zo snel mogelijk te blokkeren.

Uit gesprekken met Agelev basismensen
by Peter Saturday, Apr. 05, 2003 at 5:32 PM
pdegand@hotmail.com

Uit gesprekken met Agelev basismensen over het onderwerp Irak tijdens en na de betogingen hoor ik ieder zeggen dat zij tegen de wapentransporten zijn...
Als ik hen dan vraag of er dan geen een spoedvergadering kan met alle partijleden een nationaalcongres rond dit hangijze kan georganiseerd worden kijken ze me verbaasd aan... Een nationaal congres vanuit de basis organiseren? Ik weet niet dat we dat kunnnen zulle... Bij ons loopt dat zo niet...
Van democratie gesproken Doe partijmilitanten moeten concertjes geven, debatten organiszren over meer zuurstof in de stad maar over fundamentele zaken, waarvoor ik vroeger die partij heb gesteund, kan er niet gepraat worden..
Hetzelfde stel je vast binnen de SP.A daar geveb ze grof toe dat ze voor het geld toen die wapentransporten...
Dus progressief België, Vandermaelen en Vanhoutte wacht niet, want ze zullen toch niet plooien en helpt de massa vooruit. Sluit u aan bij de eis van de Belgen Neen aan de oorlog op alle fronten en sluit u aan bij Resist
Peter