arch/ive/ief (2000 - 2005)

Persbericht Planespotting: Kruithof en Vanhoutte zullen er bij zijn
by Anti Oorlogsplatform Kust (posted by Jan D.) Friday, Apr. 04, 2003 at 2:17 PM
nicktijdelijk@yahoo.com

PERSBERICHT 5 april 2003, Oostende PLANESPOTTING: Burgerinspectie op de Oostendse Luchthaven Afspraak 11h Jeugdhuis De Korre, Longchamplaan 29 Oostende (vanaf station bus 7, Steense Dijk, Halte Zelliklaan)

Waarom deze actie?

In hun nota doorprikken professoren, verbonden aan het Centre de Droit International van de ULB, de leugenachtige verantwoording van premier Verhofstadt, waarmee deze de Amerikaanse militaire transporten over Belgisch grondgebied laat doorgaan. (bron: Forum voor Vredesactie)

De transporten stoppen kan echter perfect. Geen enkel verdrag kan België ertoe dwingen om medeplichtig te worden aan misdaden tegen de vrede of om het VN-Handvest opzij te schuiven.

Art. 1 van het NAVO-verdrag stelt: "De partijen verbinden zich ertoe om, zoals uiteengezet in het Handvest van de Verenigde Naties, alle internationale geschillen waarin zij mochten worden gewikkeld met vreedzame middelen te beslechten op zodanige wijze dat de internationale vrede en veiligheid en gerechtigheid niet in gevaar worden gebracht, en zich in hun internationale betrekkingen te onthouden van bedreiging met of gebruik van geweld op enige wijze die onverenigbaar is met de doelstellingen van de Verenigde Naties." Art. 7 NAVO-verdrag stelt "Dit Verdrag heeft geen invloed, en mag niet worden uitgelegd als hebbende enige invloed op de rechten en verplichtingen ingevolge het Handvest van partijen die lid zijn van de Verenigde Naties, noch op de primaire verantwoordelijkheid van de Veiligheidsraad voor de handhaving van internationale vrede en veiligheid."

Dit maakt duidelijk dat alle NAVO-verplichtingen ondergeschikt zijn aan de naleving van het VN-Handvest en dat België aan zijn medewerking een einde moet maken als de NAVO-bondgenoot in kwestie, de VS of Groot-Brittannië, daarvan in strijd met het VN-Handvest misbruik maakt.

Ook het bilateraal verdrag met de VS betreffende communicatielijnen uit 1971 zelf, dat vrijdag uitlekte, dwingt België niet tot de transporten, in tegenstelling tot de verklaringen van premier Verhofstadt. Het handelt enkel over NAVO-operaties in het kader van art. 5 of over 'niet art. 5'-opdrachten die uitgevoerd moeten worden onder VN-mandaat. Daarbuiten is het verdrag niet toepasbaar.

De onwil van de Belgische regering om de juiste conclusies uit het internationaal recht te trekken, blijkt ook uit de gegeven toestemming om het grondgebied te overvliegen. Er is geen enkel NAVO-verdrag dat België hiertoe verplicht.

DIT ALLES GELDT DUS OOK VOOR DE LOGISTIEK ONDERSTEUNENDE EN BEVOORRADINGSVLUCHTEN DIE IN OOSTENDE KOMEN FUELEN.



Wat kunnen we eraan doen?

Omdat de regering weigert zijn verantwoordelijkheid op te nemen, hebben wij – het anti-oorlogsplatform van de Kust – besloten zelf burgerinspecties te organiseren. We zijn niet van plan het luchtverkeer effectief te gaan hinderen, maar willen symbolisch over de omheining van de luchthaven klimmen om van daaruit een beter zicht te krijgen op wat er gebeurt.

We eisen dat de betreffende geheime akkoorden worden opgeschort en uiteindelijk definitief opgezegd. België mag op geen enkele manier – hoe indirect ook – steun verlenen aan de barbaarse oorlog die de VS en hun slippendragers voeren tegen het Iraakse volk.

We roepen tevens de vakbewegingen en andere sociale bewegingen, de politici, de kunstenaars, intellectuelen en alle burgers van dit land op om hun protest te uiten.

We verwijzen bovendien naar het unanieme standpunt van de Oostendse gemeenteraad, ingenomen op 28 maart 2003, waarin aan de bevoegde hogere overheden uitdrukkelijk gevraagd wordt deze logistiek-militaire transporten de toegang tot de Oostendse luchthaven te ontzeggen.

Als aan onze eisen geen gevolg wordt gegeven, zullen de acties verder gaan en zal de druk verder worden opgedreven door een bredere mobilisatie en nieuwe actiemethoden.



De actie zelf

De vredesactivisten zullen zich verzamelen in Jeugdhuis De Korre, waar een briefing wordt georganiseerd. Vandaar wordt in stoet opgetrokken naar de luchthaven, waar sommige deelnemers buiten de omheining zullen blijven staan, maar anderen met behulp ladders over het hek zullen klimmen. Er komen speeches van o.a. Jaap Kruithof (filosoof) en Peter Vanhoutte (ex-Agalev parlementslid)

Elke deelnemer verplicht zich ertoe volledig geweldloos te blijven en geen enkele materiële schade aan te richten. Onze actie is louter symbolisch bedoeld en wil de deelnemers niet blootstellen aan juridische vervolgingen. Al evenmin is het de bedoeling conflicten met de ordediensten in de hand te werken.


Voor meer info: contacteer Nick 0495/281739

AGENDA
by G Friday, Apr. 04, 2003 at 2:27 PM

WILLEN JULLIE AUB EEN NIET DE HELE NIEUWLIJN VOLPOSTEN MET AANKONDIGINGEN.

Beste G.
by Planespotters Friday, Apr. 04, 2003 at 3:04 PM

Aangezien hier een hele tekst en uitleg bijstaat mag het volgens de regels van Indymedia wel in de nieuwslijn.

De zaak is trouwens belangrijk genoeg! Allen daarheen dus!

regels?
by Mart Saturday, Apr. 05, 2003 at 10:16 AM

Welke zijn de regels van indymedia?

Speech Kruithof
by arbeid & lust Saturday, Apr. 05, 2003 at 12:40 PM

Wil iemand die op indymedia zetten a.u.b.?