Kortgeding tegen de wapentransporten : regering haalt vertragingsmaneuver uit by Jo Cottenier voor Stopusa Friday, Apr. 04, 2003 at 12:35 PM |
Deze morgen werd op het Justitiepaleis in Brussel het kortgeding ingeleid dat is ingespannen door de twee Belgische dokters die in Bagdad verblijven, een Irakese chirurg, de Coördinatie STOP USA en SOS Irak. Dit kortgeding wil de onmiddellijke stopzetting van en het verbod op wapentransporten langs Antwerpen en Oostende bekomen.
Deze morgen werd op het Justitiepaleis in Brussel het kortgeding ingeleid dat is ingespannen door de twee Belgische dokters die in Bagdad verblijven, een Irakese chirurg, de Coördinatie STOP USA en SOS Irak. Dit kortgeding wil de onmiddellijke stopzetting van en het verbod op wapentransporten langs Antwerpen en Oostende bekomen.
De dagvaarding argumenteert dat de oorlog tegen Irak een aanvalsoorlog is die indruist tegen alle regels van het internationaal recht. De medewerking aan zo'n agressie door het toelaten van wapentransporten kan door geen enkel bilateraal akkoord gerechtvaardigd worden. In tegenstelling met wat de regering beweert, levert het ondertussen gepubliceerde (geheime) akkoord van 1971 geen enkele basis noch verplichting om de wapentransporten toe te laten. Het gaat dus duidelijk om een politieke beslissing van de regering.
De regering verdedigt die politieke beslissing met klem en durft duidelijk niet het openlijke debat aangaan over de juridische gronden van haar keuze. Dat is deze morgen op de rechtbank duidelijk geworden. Met belachelijke voorwendsels heeft zij voorzitter Bellemans verzocht om de zitting zo lang mogelijk uit te stellen: "het is een complexe zaak, waarvoor we veel tijd nodig hebben", "ons antwoord moet langs de ministerraad passeren", "de wapentransporten zullen niets aan de zaak veranderen", "er is geen urgentie"…
De debatten zullen gehouden worden op dinsdag 29 april, om 9 u 30. Ondertussen laat de regering ongestoord nieuwe wapentransporten doorheen België trekken. Ondertussen riskeren onze dokters in Irak elke dag hun leven, zoals de 4,5 miljoen inwoners van Bagdad. Ondertussen zal de anti-oorlogsbeweging andere middelen moeten aanwenden om de levering van oorlogsmateriaal die ons land medeplichtig maken aan een misdadige oorlog te blokkeren.
De dagvaarding is te vinden op http://www.stopusa.be
Of aan te vragen bij info@stopusa.be en 0499/40.93.17
In our dreams by Edith Friday, Apr. 04, 2003 at 1:33 PM |
edith.legrand@skynet.be |
Had je iets anders verwacht?
Belangrijk is dat het kortgeding werd ingespannen. Het heeft een grote symbolische getekenis en zal op termijn zijn vruchten wel afwerpen. Misschien heeft onze regering gelijk als ze zegt dat ze dat akkoord moet naleven. Ik zal daar geen oordeel over geven. Belangrijk is dat onze regering een voet tussen de deur houdt om een stem te hebben in het kapitel in de toekomst.
Met deze oorlog is het niet afgelopen. Na de oorlog zal er moeten gestreden worden om de Iraakse olie aan de bevolking van Irak terug te geven. Daar kan België een rol in spelen. Als kleine natie kan men misschien de spot met ons drijven, maar de luis in de pels van de machtige US administratie kan op termijn wegen op een terugkeer naar een respectabele internationale rechtsorde. De wetten van de jungle die de Bush administratie hanteert kunnen de mensheid op termijn alleen maar doffe elende brengen.
Transport by Theo Friday, Apr. 04, 2003 at 2:12 PM |
theolan@skynet.be |
Volledig met je eens Edith.
Er is trouwens niets belachelijks aan de argumentatie van onze regering. We zouden er beter een zekere fierheid aan overhouden bij te weten dat onze regering tenminste haar internationale verplichtingen respekteert.
Wat het gevaar van die dokters betreft, wisten ze dat niet op voorhand? Wat doen die twee daar eigenlijk met onze bijdragen?
Er zijn tientallen dokters en paramedics die daar titanenwerk verrichten ten dienste van de iraakse bevolking (o.a; AZG). Steun liever die mensen die hun werk naar behoren doen.
verplichtingen respecteren? by wilm Friday, Apr. 04, 2003 at 2:27 PM |
Ik kan mij wel vinden in de redenering van Edith maar om dan gelijk ook te stellen dat belgie de internationale verplichtingen respekteert en de opmerking dat de dokters ginds bij wijze van spreken een snoepreisje maken is toch wel bij de haren gegrepen. Hoe kan je internationale verplichtingen naleven als het groter kader huist in een sfeer van illegaliteit, dat maakt deze naleving van verplichtingen door belgie ook illegaal.