arch/ive/ief (2000 - 2005)

De wapentransporten in kortgeding
by STOP USA Thursday April 03, 2003 at 10:13 PM
info@stopusa.be

Twee Belgische dokters die in Bagdad verblijven, een Irakese chirurg, de Coördinatie STOP USA en SOS Irak, spannen een kortgeding in tegen de Belgische regering om de wapentransporten te doen stoppen. Dit kortgeding komt voor op vrijdag 4 april, om 9 u 30 voor de rechtbank van eerste aanleg op het Justitiepaleis in Brussel, Zaal 0.13

STOP USA heeft vorige dinsdag, samen met twee dokters die in Bagdad verblijven (Colette Moulaert en Geert Van Moorter) en samen met een chirurg uit Bagdad, een klacht neergelegd tegen de Belgische Staat en Guy Verhofstadt als vertegenwoordiger van de gehele Belgische regering.

Het kortgeding wordt ingespannen door :
Colette Moulaert, pediater bij Geneeskunde voor het Volk
Geert Van Moorter, geneesheer en verantwoordelijke voor het comité STOP USA regio Aalst
Mustafa Sada, chirurg van het hospitaal Al Anour, Shu'ala, Bagdad
Jo Cottenier, nationaal coödinator van STOP USA (0479/30.62.17)
Michel Collon, journalist en woordvoerder van STOP USA
Dirk Adriaensens, voorzitter van SOS-Irak (http://www.irak.be)

Het kortgeding wordt ondersteund door de oprichters van STOP USA:
Dyab Abou Jahjah, voorzitter van de Arabisch Europese Liga
Zohra Othman, woordvoerster van de Partij van de Arbeid van België
Roberto D'Orazio, ex-hoofddelegee van de Forges de Clabecq
Han Soete, media-activist Indymedia

Het kortgeding is verantwoord omdat de drie dokters in Bagdad persoonlijk schade kunnen oplopen omwille van de bombardementen. Deze oorlog vindt geen enkele verantwoording op het niveau van het internationaal recht en alle internationale conventies veroordelen een rechtstreekse of onrechtstreekse deelname aan een aanvalsoorlog. Dat is nochtans wat de Belgische regering doet door de wapentransporten toe te laten. Elke dag landen en vertrekken Amerikaanse militaire vliegtuigen in Oostende, richting Kuweit, en een nieuw oorlogsvaartuig wordt aangekondigd voor 17-18 april in de Antwerpse haven om zijn moorddadige vracht te laden.

Het geheime akkoord van 1971 dat zopas is openbaar gemaakt (zie Indymedia en Greenpeace) geeft geen enkele juridische basis om de wapentransporten doorheen België toe te laten. Dit is wat ook een groot aantal autoriteiten in internationaal recht beweren.

Daarom hebben de aanklagers een kortgeding ingespannen tegen de Belgische regering. Zij eisen de onmiddellijke stopzetting van elke medewerking aan de oorlog (transport, luchtruim, luchthavens,…) en eisen dat alle eventuele andere geheime akkoorden worden bekendgemaakt.

Prachtig initiatief
by lappie Friday April 04, 2003 at 08:28 AM

Mooi zo,

de beste manier om onze regering te pakken op haar woorden is via zo'n kortgeding. Nu kan effectief blijken of deze wapentransporten al of niet kunnen opgezegd worden. Niet door de wapentransporten aan te vechten met woorden en protest, maar door effectief het systeem zelf te gebruiken.

Veel succes met jullie initiatief!