arch/ive/ief (2000 - 2005)

9 seconden ! VRT-journalisten, dit is een oorlog, toon de slachtoffers
by JP Everaerts Thursday April 03, 2003 at 12:30 AM
mediadoc.diva@skynet.be

In het TV1- avondjournaal van 2 april zaten welgeteld 9 seconden beeld (3 shots) van oorlogsslachtoffers in Iraakse ziekenhuizen. - Oproep aan Leo De Bock en aan alle VRT-journalisten.

In het TV1- avondjournaal van 2 april zaten welgeteld 9 seconden beeld (3 shots) van oorlogsslachtoffers in Iraakse ziekenhuizen. Dat terwijl er grote aantallen door de oorlog gewonde burgers en soldaten (dat zijn ook mensen) in die Iraakse ziekenhuizen liggen; ziekenhuizen waarvan we weten dat ze door het embargo een tekort aan zowat alles hebben.

Let wel: de inspanningen die de VRT zich getroost om - mede door het werk van Rudi Vranckx in Zuid-Irak - ernstig over de oorlog te berichten zijn te waarderen. Het VRT-journaal is alvast een stuk ernstiger dan dat van de commerciƫle concurrent VTM die op 2 april bijna in een Amerikaans 'hoera-sfeertje' vertoefde.

Maar kijk eens naar uw collega's van de RTBF die vooraan in hun journaal van 2/4 een reportage over het werk in de Iraakse ziekenhuizen toonden. De beelden zijn er dus; evenals enkele Belgische dokters die ter plekke blijven werken, zodat u hun ervaringen voor de kijker direct toegankelijk kunt tonen.

Of vreest de leiding van het VRT- journaal - zoals al opgemerkt in een soortgelijke klacht aan het begin van de oorlog - voor de politieke reacties wanneer het journaal "te veel" beelden van oorlogsslachtoffers zou tonen. Die beelden zouden immers de anti-oorlogsbeweging in de hand werken - herinner u de reacties van de bevolking toen de omroepen dagenlang en haast de klok rond schrijnende beelden van Kosovaarse vluchtelingen uitzonden. Nu is een nog sterkere anti-oorlogsbeweging wel lastig voor onze regering die nog altijd indirect (door de wapentransporten toe te laten) meewerkt aan de Amerikaanse overval op Irak ...

VRT-journalisten, laat zien dat de oorlogsrealiteit voor gaat op eender welke politieke agenda.

waar naartoe met de beweging?
by F. aka SlowMo Thursday April 03, 2003 at 10:57 AM
f_aka_slowmo@hotmail.com

De anti-oorlogsbeweging (met uitzondering van een paar actoren) speelt wel goed mee door haar protesten te blijven focussen op voor de hand liggende symbolen zoals de US-ambassade. Het zou ondertussen toch duidelijk moeten zijn dat Bush zijn oorlog niet zal stoppen omdat er wereldwijd onvoorstelbaar veel mensen voor zijn ambassades staan.

Het diplomatiek verzet dat onze regering tegen deze oorlog aantekent, heeft ertoe geleid dat Belgiƫ nu prijkt op het lijstje "coalition of the willing". Met andere woorden: er is gewoon geen diplomatiek verzet (in woorden of daden) van deze regering ondanks alle mooie, doch leugenachtige, woorden naar de respectievelijke groene en (licht)rode achterban. De VRT speelt hier ook mee, door eerst kritiekloos de desinformatie van rood, groen en blauw over de transporten te helpen verspreiden en nu, door het menselijk leed zo min mogelijk in beeld te brengen.

Ik ben van mening dat de vredesbeweging haar pijlen op dit ogenblik beter zou richten op onze regering zodat voor de bevolking duidelijk wordt dat de zelfverklaarde duiven gewoon meefladderen met de havikken, hoe pijnlijk dat ook moge worden op 18 mei. Want vergis u niet: het resultaat op 18 mei is het enige dat telt voor onze politici.

F.

indeed
by jpe Thursday April 03, 2003 at 12:47 PM

Inderdaag F., ik geef je over de volle lijn gelijk.