arch/ive/ief (2000 - 2005)

Boycott the war!
by Voor Moeder Aarde Wednesday April 02, 2003 at 08:47 PM
pol@motherearth.org 0495-280259 marai

In Gent en Brussel werden een Esso en Texaco benzinestation gesloten door vredesactivisten. Gelijkaardige acties werden tevens georganiseerd in Nederland. Plus een eerste reactie op het persbericht van Unizo.

Boycott the war!...
aktie.jpg, image/jpeg, 450x600

Gent/Brussel, woensdag 2 april 2003 - In Gent en Brussel werden een Esso en Texaco benzinestation gesloten door vredesactivisten. Gelijkaardige acties werden tevens georganiseerd in Nederland. De organisatoren van de actie roepen op
tot een boycot van een aantal Amerikaanse bedrijven die in verband staan met de oorlog in Irak. Esso en Chevron-Texaco staan bekend als bedrijven die steun verlenen aan de oorlog tegen Irak aangezien Irak op de tweede grootste oliereserve van de wereld zit. Beide bedrijven financierden ze de verkiezingscampagne van George W. Bush, hun donatie bedroeg samen 2.000.000
US dollar.

Deze recentste acties werden georganiseerd door Voor Moeder Aarde en Attac Vlaanderen, samen met Franstalige vredes- en Arabische belangenorganisaties. De actie hield een dialoog in met de werknemers van de benzinestations alsook het geven van informatie aan de klanten. De mensen die deze vredescampagne voeren stellen dat ze zich niet richten tegen de werknemers
van Amerikaanse multinationals en onderhouden contacten met de vakbonden over de laatste ontwikkelingen aangezien de boycot tegen de oorlog groeiende is.

Vandaag werden er ook in Nederland drie Esso benzinestations gesloten door een symbolische blokkade. Over de hele wereld weigert een groeiend aantal kritische consumenten producten te kopen zoals McDonalds, en verwijderen restaurants Coca Cola en Pepsi van het menu. In Gent overtuigde de eigenaar van 'Minor Swing', een muziekcafe in het centrum van de stad, reeds 22 cafés om alle Amerikaanse producten van het menu te schrappen. Ze plaatsen allen bordjes achter hun ramen waarop te lezen staat "Gentse horeca tegen het Amerikaans beleid".

De anti-oorlogsboycot wordt hoe langer hoe meer een sterk signaal tegen de unilaterale politiek van de Bush administratie, welke ook duidelijk is in hun weerstand tegen het Internationaal Gerechtshof, het Kyoto protocol, en het Algemeen Teststop Verdrag.


Hierna het persbericht van deze middag van Unizo (Unie van Zelfsandige Ondernemers) over de boycot acties tegen de oorlog en een eerste reactie.

UNIZO over boycotacties naar aanleiding van oorlog Irak

Vandaag blokkeerde een aantal actievoerders opnieuw een aantal pompstations. Daarmee willen ze zogenoemde "Amerikaanse" bedrijven en producten boycotten uit protest tegen de oorlog in Irak. UNIZO, de Unie van Zelfstandige Ondernemers, wijst dergelijke boycotacties met klem af "omdat ze mikken op verkeerde doelwitten en daardoor onschuldige slachtoffers maken". Door dergelijke acties worden niet de Amerikaanse bedrijven getroffen maar in het geval van de geviseerde pompstations wel de zelfstandige pomphouders. Dat is trouwens ook het geval voor eerder gedane oproepen, onder meer door politici, andere Amerikaanse producten te boycotten. De geviseerde bedrijven verzekeren heel wat tewerkstelling in ons land en werken onder meer met KMO-toeleveranciers, benadrukt de ondernemersorganisatie. UNIZO beklemtoont de democratische vrijheid van actievoeren te respecteren maar de acties moeten dan wel gericht zijn op de juiste doelwitten en mogen de democratische vrijheid van anderen niet schaden.

>>>UNIZO over boycotacties naar aanleiding van oorlog Irak

"Vandaag blokkeerde een aantal actievoerders opnieuw een aantal pompstations. Daarmee willen ze zogenoemde "Amerikaanse" bedrijven en producten boycotten uit protest tegen de oorlog in Irak. UNIZO, de Unie van Zelfstandige Ondernemers, wijst dergelijke boycotacties met klem af "omdat ze mikken op verkeerde doelwitten en daardoor onschuldige slachtoffers maken". Door dergelijke acties worden niet de Amerikaanse bedrijven getroffen maar in het geval van de geviseerde pompstations wel de zelfstandige pomphouders. Dat is trouwens ook het geval voor eerder gedane oproepen, onder meer door politici, andere Amerikaanse producten te boycotten. De geviseerde bedrijven verzekeren heel wat tewerkstelling in ons land en werken onder meer met KMO-toeleveranciers, benadrukt de ondernemersorganisatie. UNIZO beklemtoont de democratische vrijheid van actievoeren te respecteren maar de acties moeten dan wel gericht zijn op de juiste doelwitten en mogen de democratische vrijheid van anderen niet schaden."

Bron: UNIZO
Datum: 02 april 2003
Auteur: Ronny Lannoo
http://www.unizo.be/



Een eerste reactie

Andermaal is een illegale oorlog welke vele mensenlevens en vele miljarden dollars kost ondergeschikt aan de economische logica welke o.a. ook de weg effende voor het conflict in Irak. Bedrijfsbelangen nemen het steeds over op het mensenrecht om te leven, op een proper milieu en ongewapende vrede.

Bovenstaand bericht van UNIZO maakt m.i. alvast duidelijk dat de veelvuldige boycot-oproepen en -acties effect hebben. We hebben duidelijk een gevoelige snaar geraakt en dat was de bedoeling.

We hebben verder trouwens contact met enkele vakbondsafgevaardigden om de boycot vanuit die hoek verder te ondersteunen.

Morgen bellen we zeker eens met UNIZO om hun verhaal te horen. Ik heb o.a. mijn twijfels over het verhaal van de zelfstandige pomphouders. De meeste mensen met wie we contact hadden bleken helemaal geen zelfstandigen, maar werknemers. Ze hadden trouwens in drie van de vier gevallen duidelijk geen probleem met onze acties. We kregen zelfs in twee gevallen begrip en steun, bijna 'thumbs up'.

ik dacht
by tim Wednesday April 02, 2003 at 11:23 PM

dat mensen die in naam van een grote keten iets openhouden een deel door die mannen gesubsidieerd werden om dieje specifieke naam te gebruiken, en voor de rest zelf instonden, maar die subsidies moeten natuurlijk terugverdiend worden, dus...

thumbs up!
by Dries Thursday April 03, 2003 at 12:21 PM

Mijn steun heeben jullie in elk geval.