arch/ive/ief (2000 - 2005)

Pentagon geeft slachtoffers de schuld
by Pol De Vos Wednesday April 02, 2003 at 03:37 PM

Maandag vielen tien doden aan een controlepost van het VS-leger bij Najaf. Het Pentagon verklaarde dat een Irakees burgervoertuig beschoten werd omdat de chauffeur weigerde te stoppen na herhaaldelijke aanmaningen, en nadat hij waarschuwingsschoten had genegeerd. Maar deze officiële versie blijkt niet te kloppen. Het Pentagon wil deze nieuwe oorlogsmisdaad toedekken.

Een journalist van de Washington Post, die ooggetuige was van het gebeuren, getuigt: "De tien doden bij de controlepost nabij Najaf, maandagnamiddag, werden zonder waarschuwing onder vuur genomen."

Capt. Ronny Johnson stond op wacht. "Je moet een waarschuwingsschot lossen", riep hij naar een van de soldaten. Maar dat kwam er niet. "Schiet op de motor", schreeuwde hij toen het voertuig naderde. Maar dat gebeurde niet. "Stop die auto, stop die auto!" riep hij tenslotte. Dat bericht werd wél onmiddellijk opgevolgd. Met de grote middelen: een 25mm kanon vuurde een reeks schoten af, en doorzeefde de wagen. "Staakt het vuren!" riep "Jullie hebben zopas een familie gedood, omdat er niet op tijd een waarschuwingsschot kwam!"

Van de vijftien Iraakse burgers opeengepakt in de doorzeefde Toyota, zijn er tien omgekomen (en niet zeven zoals officiëel wordt gesteld), waaronder vijf kinderen onder de vijf jaar. Een man was zo zwaar gewond, dat hij niet zou overleven. De overlevenden kregen tien lijkzakken. VS-officieren gaven hen geld ter compensatie.
De directe getuigenis van een Washington Post journalist is duidelijk: Er werd niet in de lucht geschoten, er werd niet op het motorblok gevuurd. De tien vrouwen en kinderen werden zonder enige waarschuwing afgemaakt. In plaats van deze grove wandaad te erkennen, wil het Pentagon deze nieuwe misdaad toedekken. En ja, dit is maar één verhaal. Zo zijn er ondertussen tientallen...

Burgers
by Derek Wednesday April 02, 2003 at 03:55 PM

Dat krijg je nou als je denkt oorlog te moeten voeren met zelfmoordenaars en in burgerkleren.

derek goed geslapen?
by manolis Wednesday April 02, 2003 at 04:10 PM

a ja? en de rest van de dode burgers?ze waren ook militeren
in burgerkleren?

:(((
by manolis Wednesday April 02, 2003 at 04:29 PM

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=86767

nog?
by manolis Wednesday April 02, 2003 at 05:15 PM

http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=55281&group=webcast

kuch
by LaZiaLe Monday April 07, 2003 at 11:57 AM
boelieke2002@yahoo.com

het gevaar van mondelinge overlevering....

no comment on that one