arch/ive/ief (2000 - 2005)

vreedzame manifestatie voor de NAVO in evere
by anti-oorlogspatform Wednesday April 02, 2003 at 12:42 PM

donderdag 3 april 2003 – van 14 tot 16u Het Anti-Oorlogsplatform Irak roept op voor een vreedzame manifestatie aan de zetel van de NAVO in Evere, van 14 tot 16u. (Leopold III laan te 1110 Brusssel))

vreedzame manifestatie voor de NAVO in evere

donderdag 3 april 2003 – van 14 tot 16u

Het Anti-Oorlogsplatform Irak roept op voor een vreedzame manifestatie aan de zetel van de NAVO in Evere, nu donderdag 3 april 2003, van 14 tot 16u. (Leopold III laan te 1110 Brusssel))

We protesteren tegen de komst van de minister van Buitenlandse Zaken van de VS, Colin Powell, die aan de Navo-leden de Amerikaanse plannen komt uitleggen voor een post-Saddam Irak.

Neem morgen allemaal potten- en pannen mee voor een luidruchtig anti-oorlogsconcert aan de NAVO.
Vergeet niet ook jouw (oude) potten- en pannen mee te nemen en roep anderen op hetzelfde te doen!

Deze actie wordt dan gevolgd door een sit-in aan de VS-ambassade van 17 tot 19u (metro Kunst-Wet - Regentlaan 27 1000 Brussel)

De ordewoorden van het platform :

1. Stop de oorlog

2. Geen gebruik van het Belgisch luchtruim of grondgebied voor doorvoer van oorlogsmaterieel

3. België moet haar veto gebruiken mochten de VS de NAVO steun vragen voor hun operaties in Irak of in de regio

De NAVO kan je bereiken met :

Bus 21 – richting OTAN

Bus 59 – richting Bordet (tot terminus)

Bus 65 – richting Bourget (halte NAVO)

Tram 55 – richting Bordet (tot terminus)

NMBS : station Bordet

Verdere info : :

0473/516264

Goed initiatief ,maar
by frosty Wednesday April 02, 2003 at 03:58 PM

vreedzame manifestatie ?
vreedzame manifestatie ?

wat is dat?
ze zullen zeker luisteren, zoals zoooo veel keren

Akkoord dat we moeten iets doen, maar, vreedzaam,
klink zo pathetiek( zielig )
er is 'een'(2,3,10,20,30....)oorloog,
en ik ben KWAAD,op de hypocrieten
SMACH CAPITALISM

U strooit de mensen zand in de ogen...
by Bernd Noelmans Wednesday April 02, 2003 at 08:34 PM

De vraag is : wat wil men ? Een massabeweging op gang brengen ? Of zo veel betoginskes organiseren, totdat iedereen het beu is, examens heeft, op verlof gaat, enz... De initiatiefnemers van het Anti-oorlogsplatform Irak hebben voldoende ervaring in politieke actie om te weten dat hun strategie een doodlopend straatje is.

En wat zijn jullie mild tegenover de Belgische politieke elite zeg ?

Eventjes jullie orderwoorden nog eens nakijken :

1) Stop de oorlog : wat een algemeenplaats. Aan wie is die eis gericht ? Wil je dat bereiken door aan de NAVO te gaan manifesteren ?

2. Geen gebruik van het Belgisch luchtruim of grondgebied voor doorvoer van oorlogsmaterieel
Moet je daarvoor aan de NAVO manifesteren ? Aan wie vragen jullie dat ? Aan de Amerikaanse ambassade ?

3. België moet haar veto gebruiken mochten de VS de NAVO steun vragen voor hun operaties in Irak of in de regio
Amai, jullie durven ! Belgie moet zijn veto gebruiken, enkel voor steun voor hun operaties in Irak. Dit punt is trouwens al van de kaart, en de VS hebben dit trouwens zelfs niet durven vragen (enkel helpen bij de verdediging van Turkije mocht Turkije aangevallen worden), want Verhofstadt heeft voor het begin van de oorlog de Belgische oorlogsstrategie in Washington gaan uitleggen, zoals jullie weten !

Algemeen gesteld leiden jullie in jullie acties de aandacht af van de verantwoordelijkheid van onze politieke elite, erger nog, door jullie acties staan jullie politici toe de beweging voor verkiezingsdoeleinden te misbruiken. Door de keuze van jullie acties, laten jullie de beweging vlug doodbloeden.

Wij pleiten voor een andere strategie :

De enigen die werkelijk iets op gang kunnen brengen, zijn de jongeren : studenten en scholieren. Het is hun toekomst die op spel staat, en zij zijn het minst gecorrumpeerd door carrières en klantenbindingen. Dat weten onze politici ook, en reken er maar op dat menig politiek strateeg erop hoopt dat vlug de paasvakantie begint en de examens. Om dit te doorbreken hebben wij een algemene studenten- en scholierenstaking nodig (Europees uit te breiden) liefst deze week nog, met, indien nodig, uitstel van de examens. Dan gaan voldoende mensen tijd hebben om werkelijk te betogen en acties te ondernemen. De acties die U onderneemt, ik herhaal het nog maar eens, zijn een recuperatie om de energie eruit te nemen, om tijd te winnen, de aandacht af te leiden, en de beweging een stille dood te laten lijden.

Doel moet zijn om de lakse houding van de eigen politieke elite aan te vallen, en hardere diplomatieke sancties door te drukken (even hard en roekeloos als de cliques rond Bush en Blair de rest van de wereld voor schut gesteld hebben).

Concreet stellen wij het volgende plan voor :

(wij volgen daarin de de heer Jean Klein in zijn bijdrage op http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=55433&group=webcast, een beetje aangepast welliswaar) :

Je moet een logische volgorde hebben in uw acties, een duidelijk doel, en een duidelijke tegenstander.


Logische volgorde is :

1) algemene scholieren en studentenstaking, begin deze week nog, met uitbreiding hiervan tot de hele EEG (ergens moet een begin gemaakt worden en voorbeeld gegeven worden, waarom niet in Belgie ?), tot het einde van de oorlog, met indien nodig, uitstel van de examens tot na de zomervakantie. Hierdoor zullen de studenten werkelijk tijd hebben om debatten, boycotacties en andere protestacties te organiseren, en/of er actief aan mee te werken, anders niet, en dan is de beweging dood, want het actieve deel van de beweging gaat vooral uit van de jongeren, dit omdat zij niet gecorrumpeerd zijn door eender welke carrieres of klantenbindingen, en omdat hetgeen nu gebeurt (een oorlog beginnen op basis van leugens, internationale rechtsregels aan de laars lappen, in een zogenaamde rechtsstaat honderden mensen gedurende maanden naar een eiland ontvoeren, zonder enig recht op een proces of juridische assistentie of wat dan ook, de passieve collaboratie van een groot deel van de media) een slecht voorteken is voor hun toekomst.

2) Doel is : onze politieke verantwoordelijken ertoe dwingen om diplomatieke consequenties te knopen aan hun loze uitspraken : de VS en GB moeten internationaal diplomatiek geisoleerd worden, er moet een officieel verzoek tot onmiddelijk stopzetten van de oorlogsactiviteiten en terugtrekking van de troepen komen, gebonden aan een ultimatum (twee dagen), met strengere diplomatieke en andere (handels-)sancties verbonden, dit in EG-en/of internationaal verband. Geloof me, enkel dit kan de VS en GB nog van standpunt doen veranderen. Maar voorlopig zijn onze politieke leiders niet tot deze harde diplomatieke koers bereid. Laat ons hen van gedacht doen veranderen.

3) Tegenstander van de acties moet dan ook vooral zijn : alle politieke partijen (CD&V heeft in het Europees parlement kritische noties geboycot !!!!). Al de rest (treinstoppings,shipspotting,etc..) leidt van hun verantwoordelijkheid af en speelt in hun kaarten. Dus in feite moet er gewoon voor de hoofkwartieren van SPA, VLD, AGALEV, CD&V gedemonstreerd worden, met de eis voor hardere diplomatieke en andere maatregelen, in plaats van voor de Amerikaanse ambassade.

Groetjes,


Bernd