arch/ive/ief (2000 - 2005)

'Un-embedded' journalisten in Irak mishandeld door invasietroepen.
by lize & guido Wednesday April 02, 2003 at 12:03 AM

Journalisten die niet aan een legereenheid zijn toegewezen worden door de Amerikaanse en Britse troepen urenlang vastgehouden, ondervraagd en vernederd. Vele journalisten klagen ook dat ze door de troepen onder vuur worden genomen, geslagen en mishandeld.

Journalisten die niet aan een legereenheid zijn toegewezen worden door de Amerikaanse en Britse troepen urenlang vastgehouden, ondervraagd en vernederd. Vele journalisten klagen ook dat ze door de troepen onder vuur worden genomen, geslagen en mishandeld.

"The US soldiers said we were terrorists and spies and treated us as such,".. "They want all the journalists in Iraq to have one of their liaison officers with them to supervise the footage they are broadcasting. There is no doubt that this is why they treated us so cruelly"

Een aantal 'un-embedded' journalisten werden 36 uur bedreigd en in een jeep opgesloten, zonder dat ze mochten communiceren met hun nieuwsagentschap of hun familie. Een cameraman en enkele andere journalisten van Al Jazeerah werden nabij Basra door Amerikaanse troepen onder vuur genomen toen ze een voedseldistributie van de Iraakse autoriteiten filmden. Een free-lance journalist werd verplicht terug te keren naar Koeweit nadat hij beschuldigd werd van het in gevaar brengen van de veiligheid van de troepen door het geven van specifieke informatie tijdens een interview met de CNN. Vele "un-embedded's" worden aan de grens met Koeweit urenlang door de troepen ondervraagd en mogen uiteindelijk Irak niet binnen. De Britse journalist die op 22 maart om het leven kwam werd samen met 3 collega's beschoten door Britse troepen. 1 journalist werd hierbij zwaargewond en de twee andere journalisten zijn nog steeds vermist. Op hun jeeps stond duidelijk, en in grote letters : 'TV'...

Maar hier blijft het niet bij. Het pentagon geeft de troepen ook de opdracht om het nieuws met de 'grote middelen' onder controle te brengen. Op 29 maart werd in Bagdad de uitrusting van de internationale nieuwsmedia door een Amerikaanse raketinval volledig verwoest, amper een uur nadat de buitenlandse verslaggevers het gebouw hadden ontruimd.

[EN] read the whole story

Een kat in het nauw ...
by jpe Wednesday April 02, 2003 at 01:19 AM

Ja, zo gaan ze de propagandaslag om Irak zeker niet winnen.

Ik vind diene Iraakse minister van info trouwens echt de moeite om bezig te zien; zal die man gaan missen mochten ze hem ooit def. uit de ether halen. En Tarik Aziz is ook al zone sympathieke man. Zo'n sterren hebben ze in Washington niet; alleen maar verwaande kwasten.

Embedded journalists zijn prostituees van de propaganda
by Jan D. Wednesday April 02, 2003 at 03:50 PM

Ik schreef hier recent mijn artikel over CNN en de methoden van het VS-leger, dat was gebaseerd op de eerste Golfoorlog. Intussen zijn nieuwe dieptepunten bereikt en is dit stuk gedeeltelijk achterhaald.

De 'embedded journalists', bij de legereenheden van de 'coalitie', zijn een stapje verder dan de 'pooled journalists'.

Nu gaat het om niet meer of niet minder dan 'journalisten' die alle beroepseer en deontologie hebben opgegeven en zich prostitueren voor de militaire propaganda-oorlog.

Dit is het einde van elke journalistiek en het begin van zelfscensuur en leugenachtige propaganda.

objectiviteit : wie ?
by kees Wednesday April 02, 2003 at 11:01 PM

denk je dan dat de journalisten in het zog van de irakese overheid wel objectieve info brengen... lees eens de financieel economische tijd (2/04) pag 2

Natuurlijk niet
by Jan D. Thursday April 03, 2003 at 11:44 AM

Natuurlijk manipuleert ook de Irakese overheid de berichtgeving en is de persvrijheid onder Saddam onbestaande, wie zou dat ontkennen?
Het punt is dat veel mensen de subtielere maar daardoor misschien juist veel efficiëntere propaganda van het Westen niet doorzien.

Bewijs
by christophe Thursday April 03, 2003 at 12:05 PM

Heb je daar bewijzen van Jan? Bijvoorbeeld: journalisten die verplicht worden mee te gaan in een Iraaks legeruniform, journalisten die ontslagen worden omdat ze een interview toestaan aan CNN, journalisten die om het leven komen tijdens 'ongelukken',...

Er is vandaag het verhaal van Al Jazeera. De Iraakse overheid zou geprobeerd hebben om invloed uit te oefenen op twee journalisten van Al Jazeera, maar de gespierde reactie van de Arabische zender toont dat zij niet echt bevreesd zijn voor repressailles. Ik heb de BBC of CNN alleszins zo niet weten reageren.

Maar goed wat ik wou zeggen: als het om Saddam Hoessein gaat zijn er geen bewijzen nodig. CNN zegt dat het een wrede dictator is waar een gans volk voor bibbert en beeft en wacht op de bevrijding, dus zal het wel waar zijn. "Wie zou dat durven ontkennen". Hé?

Al Jazeera
by Jan D. Thursday April 03, 2003 at 01:22 PM

Ik bedoel niet zozeer Al Jazeera, het lijkt me dat die op dit moment de meest correcte en onafhankelijke verslaggeving bieden.
De Iraakse media is natuurlijk wel volledig onder censuur geplaatst, en dat al sinds de staatsgreep van de Ba'ath-partij. Daar bestaan voldoende internationale rapporten over, die ik wel effe kan opdiepen. Maar buurland Turkije - 'democratie' en Navo-partner - zou Irak in elk geval ver achter laten qua beknotting van de persvrijheid.