arch/ive/ief (2000 - 2005)

1500 leerlingen tegen de oorlog
by tim Tuesday April 01, 2003 at 11:13 PM
tim.geboers@advalvas.be

vrijdag 28/03 betoogden 1500 leerlingen van Molse scholen tegen de oorlog

vrijdagnamiddag 28/03 rond 15.00h verzamelden aan sporthal Den Uyt in Mol een 1500-tal (600 volgens RTV, 1300 volgens de politie, 1500 volgens Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad, 2000 volgens Het Laatste Nieuws) leerlingen van de middelbare scholen, aangevuld met sympathisanten, om te protesteren tegen de oorlog in Irak. De actie ging uit van de leerlingenraden van alle Molse Scholen (SJB, Rozenberg, St Paulus, KTA/KA, Salus Nostra, Achterbos en SAIGO), die na het vallen van de eerste bommen onmiddellijk de koppen bijeen staken. De eerste actievoerders begonnen al rond 14.00h binnen te sijpelen in het nabijgelegen jeugdhuis. Sfeer Alom! Aan de spandoeken werd de laatste hand gelegd, de eerste Bushmoppen werden uitgewisseld. Tegen 15.00h hadden zich al een 700-tal jongeren verzameld aan de sporthal. Velen waren speciaal terug naar Mol afgezakt om mee deel te nemen, en dit ondanks de examens waardoor de meesten al op de middag naar huis mochten. Er ontstond even wat ongerustheid toen bleek dat de grote hoop van enkele scholen uitbleef. Dit sloeg een tiental minuten later om in enthousiasme toen in de verte een groep van honderden leerlingen opdook. Nu waren we er klaar voor. Het begin van de actie werd ingeluid door een sirene, enkele minuten lang, gevolg door een minuut stilte voor de slachtoffers van deze oorlog. De bonte stoet zette zich langzaam in beweging, dit onder ruime belangstelling van de reguliere media en onder goedkeurend oog van tientallen kijklustigen langs het parcours.begeleid door een tiental agenten en een eigen ordedienst van leerlingenraden trok de hele bende rustig en geanimeerd via Ginderbroek en de Jacob Smitslaan naar het station. Slogans en spandoeken met ‘No War For Oil, We Don't Need This Fucking War,… en een occasioneel lawaaidemootje mochten natuurlijk niet ontbreken. Onder de aanwezigen een opvallende groep, volledig in het wit en beschilderd met vredestekens en –teksten allerhande. Zij hadden zo de hele voormiddag op de schoolbanken gezeten en hadden er ook al een zitstaking op de koer opzitten. Verschillende lokale politici zijn gesignaleerd maar dezen hielden zich gelukkig sereen op de achtergrond zonder er een partijpolitiek spelletje van te maken. Ondertussen, aan het station aangekomen (het was toen ongeveer 16.00h) volgde weer een sit-in (en dit zonder rekening te houden met de OB dusqenne, stout stout J), een dankwoord van de organisatoren aan de deelnemers en een nieuwe sirene kondigde het definitieve einde aan van de grootste Molse betoging sinds het spaggetti-arrest.
(foto:Bert de Deken, GvA)

voor de geinteresseerden
by tim Wednesday April 02, 2003 at 06:46 AM

verder ook nog gesignaliseerd tijdens de actie: een donkere VW met plaat gom 423 en twee gezellige gasten voorin:-)

Ongetwijfeld goed bedoeld, maar....
by Bernd Noelmans Wednesday April 02, 2003 at 07:08 AM

Deze actie behoort tot de honderden waarschijnlijk goed bedoelde manifestatietjes die zich de voorbije dagen over heel Belgie hebben afgespeeld, waarbij de manifestanten geen duidelijke strategie, geen duidelijke tegenstander, en geen duidelijke eis hebben(afgezien van de algemeenplaats : we don't want any fucking war, maar hoe ze dat willen bereiken, door wie ze dat willen bereiken, ?????) , hetgeen uiteindelijk, met het begin van de paasvakantie en de blokperiode (waarop alle politieke strategen ten stelligste hopen) zal leiden tot een doodbloeden van de verzetsbeweging. De "vredesbeweging" draagt een zware verantwoordelijkheid, indien ze niet binnen de kortste keren van strategie verandert.

Ik volg daarin de de heer Jean Klein in zijn bijdrage op http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=55433&group=webcast, een beetje aangepast welliswaar :

Je moet een logische volgorde hebben in uw acties, een duidelijk doel, en een duidelijke tegenstander.


Logische volgorde is :

1) algemene scholieren en studentenstaking, begin deze week nog, met uitbreiding hiervan tot de hele EEG (ergens moet een begin gemaakt worden en voorbeeld gegeven worden, waarom niet in Belgie ?), tot het einde van de oorlog, met indien nodig, uitstel van de examens tot na de zomervakantie. Hierdoor zullen de studenten werkelijk tijd hebben om debatten, boycotacties en andere protestacties te organiseren, en/of er actief aan mee te werken, anders niet, en dan is de beweging dood, want het actieve deel van de beweging gaat vooral uit van de jongeren, dit omdat zij niet gecorrumpeerd zijn door eender welke carrieres of klantenbindingen, en omdat hetgeen nu gebeurt een slecht voorteken is voor hun toekomst.

2) Doel is : onze politieke verantwoordelijken ertoe dwingen om diplomatieke consequenties te knopen aan hun loze uitspraken : de VS en GB moeten internationaal diplomatiek geisoleerd worden, er moet een officieel verzoek tot onmiddelijk stopzetten van de oorlogsactiviteiten en terugtrekking van de troepen komen, gebonden aan een ultimatum (twee dagen), met strengere diplomatieke en andere (handels-)sancties verbonden, dit in EG-en/of internationaal verband. Geloof me, enkel dit kan de VS en GB nog van standpunt doen veranderen. Maar voorlopig zijn onze politieke leiders niet tot deze harde diplomatieke koers bereid. Laat ons hen van gedacht doen veranderen.

3) Tegenstander van de acties moet dan ook vooral zijn : alle politieke partijen (CD&V heeft in het Europees parlement kritische noties geboycot !!!!). Al de rest (treinstoppings,shipspotting,etc..) leidt van hun verantwoordelijkheid af en speelt in hun kaarten. Dus in feite moet er gewoon voor de hoofkwartieren van SPA, VLD, AGALEV, CD&V gedemonstreerd worden, in plaats van voor de Amerikaanse ambassade. Zij die oproepen tot acties voor de Amerikaanse ambassade, hebben misschien goede bedoelingen, maar, bewust of onbewust, weinig politiek inzicht (ik weet dat klinkt pretentieus, maar toch...)

Groetjes,


Bernd