arch/ive/ief (2000 - 2005)

FAKKELTOCHT LEUVEN donderdag 27 maart
by Willy Monday March 31, 2003 at 02:05 AM

Rond zeven uur liep de Grote Markt voor het stadhuis vol met honderden vooral jonge betogers. LeCoTO, het Leuvens Comité Tegen de Oorlog, organiseert elke donderdag een fakkeltocht zolang de oorlog duurt. De tochten vertrekken om zeven uur voor het stadhuis.

Rond zeven uur liep de Grote Markt voor het stadhuis vol met honderden vooral jonge betogers.
LeCoTO, het Leuvens Comité Tegen de Oorlog, organiseert elke donderdag een fakkeltocht zolang de oorlog duurt. De tochten vertrekken om zeven uur voor het stadhuis. Het parcours zal elke week verschillen. Fakkels worden ter plaatse verkocht aan twee euro.

De tocht hield halt bij het Oorlogsmonument voor het Station.
Het voorgelezen ooggetuigeverslag van dokter Geert de Moorter in Bagdad was moeilijk verstaanbaar. De luidsprekers op de wagen van LeCoTo droegen niet ver en een groepje Actief Linkse Studenten overstemden met "verzet verzet internationaal tegen de oorlog van het kapitaal".

De Actief Linkse Studenten herken je aan deze slogan en aan hun uniform : rooie plastic zakken die ze over hun kleren aantrekken. Vorige week donderdag, op de wake van LeCoTO op de Grote Markt, polsten zij in de menigte of er meer actiebereidheid was. Ze namen het voortouw in de spontane betoging, met honderden deelnemers, die na afloop van de wake ontstond en ontbonden werd op het Ladeuzeplein. Daar werd door het ALS opgeroepen niet aan de fakkeltocht deel te nemen. Zij zouden zelf een betoging organiseren en die op hetzelfde tijdstip laten vertrekken op het Ladeuzeplein. "wij merken dat jullie liever betogen dan naar bijbelliedjes te luisteren !"
Die betoging is niet doorgegaan. Er stonden om zeven uur drie of vier Actief Linkse Studenten in rooie zakken midden op het Ladeuzeplein maar er waren geen betogers. Een kennis van één van de ALS leden vertelde me dat ze van hogerop in hun organisatie bevel zouden gekregen hebben deze soloactie af te blazen.

Het was opvallend dat de deelnemers aan de fakkeltocht over het algemeen relatief jong waren, vermoedelijk vooral studenten. De vele duizenden deelnemers aan de wake een week eerder vormden een meer heterogene groep. De spontane betoging achteraf sprak toen op de eerste plaats jongeren aan. Het ging er erg luidruchtig en hevig aan toe, de oorlog was nog maar enkele dagen oud net als de verontwaardiging en de woede. Op een wake kan je die niet van je af marcheren of roepen. De fakkeltocht, duizend mensen volgens VTM, verliep rustig. Er werden slogans geroepen maar ze werden niet meer zo gretig overgenomen. Een meebetogend psycholoog van het Instituut voor Stress op het Werk sprak van een zekere gelatenheid. De stop bij de Nato kazerne in de Parkstraat, met toespraak, warmde de gemoederen net voor de Naamse Straat terug op.

Overal hingen studenten uit de ramen. "Meedoen ! Meedoen !" In de Parkstraat volgde een tweede speech voor de NAVO-kazerne. Blijkt dat België op de 'Coalition of the Willing' lijst prijkt. De NAVO is een product van de koude oorlog en de zin van deze belegen instelling werd in twijfel getrokken. "Navo uit België, België uit de Navo !" Er werd geprotesteerd tegen een verenigd Europa met eigen Europees leger dat de Navo moet vervangen en zich op het wereldtoneel kan spiegelen aan en gedragen als de VS. Een verenigd Europa, ja, maar dan een Europa van de vrede, solidair met alle volkeren ter wereld.

De betoging belandde via de Naamse straat weer op haar vertrekpunt. Op 21 april, Paasmaandag, volgt een vredesmars vanuit alle Belgische steden op Brussel. Op deze dag worden in verschillende Europese landen traditioneel vredestochten georganiseerd. Na deze mededeling werd de fakkeltocht ontbonden en klonk "Mijnheer de President" door de luidsprekers op de wagen van LeCoTO.

Van hogerop?
by Sven Wednesday April 02, 2003 at 01:35 AM

In tegenstelling tot de schrijver van dit artikel gaan wij met de Actief Linkse Studenten (ALS) naar de vergaderingen van het comité (waar wij ook deel van uitmaken) "studenten tegen de oorlog". Na de actie op donderdag 20 maart hebben we kort besproken welke oproep we gingen lanceren naar de volgende week. Er is toen beslist dat deze do 27 maart zou zijn op het Ladeuzeplein, dus hadden wij tegen de actie van 's avonds een pamflet met deze oproep klaar. Op de volgende vergadering van het comité tegen de oorlog is er beslist van ons te vervoegen bij de (later gelanceerde) oproep van LeCoTo om 7u op de Grote Markt. Wij hebben onze leden en contacten hier dan ook van op de hoogte gebracht maar om te vermijden dat er wat mensen verloren zouden achterblijven op het Ladeuzeplein is er dan een lid van ons de mensen daar gaan opwachten terwijl de rest van de ALS naar de Grote markt ging. Van enig bevel van hogerhand is er geen sprake; wij zijn een democratische organisatie, geen stalinistische of centralistische. Er wordt op deze website regelmatig gesproken van desinformatie door de media; ik heb het gevoel dat dit er een mooi voorbeeld van is.
Sven (voorzitter ALS Leuven)