arch/ive/ief (2000 - 2005)

Dood, mensen, oorlog.
by Guido Sunday March 30, 2003 at 05:46 PM
pannekoekrobert@hotmail.com

We zijn één week na de bombardementen en het medialeven lijkt terug zijn gewone gang te gaan. De oorlog verdwijnt langzaam maar zeker naar pagina's 5-6-7-... en het aantal bladzijden dat eraan besteed wordt vermindert vlug. Enkele bedenkingen.

Elke dag sterven ongeveer 136.000 mensen.

Daarvan zijn er 35.000 kinderen die sterven door ondervoeding of het mankeren van bestaande geneesmiddelen waarvoor er geen geld is.

2.500.000 mensen moeten het stellen met minder dan 2$ per dag.

En daarbij komt nu het vervolg op een al twaalf jaar durende oorlog tegen Irak.

We kunnen lezen dat "soldaten van de coalitie"(lees:soldaten van imperialistische grootmachten) op elkaar schieten en dankzij een fout van iemand bij CBS, konden de Amerikanen zien hoe de Irakezen vijf Amerikanen gevangen genomen hadden.

En af en toe komt er een berichtje door over bommen op burgers. Het laatste is dat van bommen op een markt. Dat vindt iedereen dan erg en...

Maar dat er wel eens doden hadden kunnen vallen onder de 'nooit eerder geziene" bombardementen, daar zwijgt men over. Bagdad krijgt een nooit gezien bommenregen over zich geen en geen nieuws over het aantal doden?

Ook de informatie-controle is angstwekkend. De eerste dagen nadat de nieuwe bombardementen begonnen waren, was het enkel Irak wat de klok sloeg. Alsof de wereld gestopt was met draaien en enkel Irak en de VS van tel waren.

Nu is het in Europa al wat beter maar in de VS is er weinig veranderd. Er zijn daar zelfs pro-oorlog betogingen met daarin spandoeken zoals "Bomb France".


Ik ben nog niet zo lang bewust van hoe de wereld draait, de machtspelletjes, het verzet,...

Maar hier ga ik heel kort iets proberen uit te drukken.

Seattle was niet het begin van de "anti-globalistatiebwegeging", eerder een moment waarbij ze zichtbaar werd. Dankzij het geweld. Geweld heeft dus nut.:)

Dan was er Genua, wat ook niet ongemerkt voorbij ging, kort daarvoor had men nog enkele betogers in Götenbôrg neergeschoten door de politie, ze overleefden het gelukkig wel.

En toen kwamen de aanslagen van 11-9 en verdween de "anderglobalisatiebeweging" uit de media. De media had deze term trouwens uitgevonden. Anti-kapitalisten durfden ze niet schrijven, anti-imperialisten evenmin.

En dan kregen we de aanloop van anderhalf jaar naar een nieuwe ontwikkeling in de al twaalf jaar durende oorlog tegen Irak.

Nog nooit geziene protesten, globaal. Het verdwijnen van de internationale rechtsregels,...

Maar moet men wel tegen deze oorlog protesteren? Zijn we dan niet het slachtoffer van de mediahetze hieromtrent?

Terwijl er protesten waren in december, richtten Franse soldaten een genocide aan op de Ivoorkust.
Dagelijks worden er nog Tsetjenen vermoord door Russische sldaten, worden mensen gefolterd en vermoord in Zuid-Amerika, Afrika. In Kongo zijn er wer eens 600.000 mensen op de vlucht. 3.500.000 mensen liet men daar sterven op drie jaar, in Ethiopië laat men mensen ook al 20 jaar honger lijden, notabene Nestlé vond het onlangs nog nodig om geld te eisen van de Ethiopische regering.
De Palestijnen worden al 60 jaar en meer onderdrukt.
En zo kan ik nog wel en tijdje doorgaan.

Wordt het geen tijd om de dingen terug bij naam te noemen?
Globalisering klinkt wel fancy en mooi en een heel boel intellectuelen hebben er al vanalles over geschreven, zelfs de man in de straat kent het begrip.

Globalisering is het nieuwe woord voor imperialisme en dit imperialisme gebeurd o.a. via de W.H.O., I.M.F., N.A.V.O.,...

Ten tijde van Leopold II trok men naar een land en vermoorde, verkrachtte, martelde men de inwoners, nu laten ze gewoon doodgaan.(3.500.000 Rwandezen,...) en noemt het dan en humantaire ramp i.p./v. een genocide.

Wat er in Irak gebeurd, is een imperialistische, racistische genocide. Al twaalf jaar laat men daar de mensen creperen. nu zijn er boycott-acties allerhande tegen de oorlog, tegen de VS. Maar kort gelden boycotte men bv. niet de Franse producten omdat Frankrijk via het olie voor voesel-programma net als Rusland, olie kon kopen.
Dat programma werd eventjes stopgezet met de nieuwe bombardementen maar gaat nu terug door. Kan het nog sadistischer, nog smeriger dan nu? Eerst zijn alle landen tegen de aanval van de VS en co en dan laten ze alles gewoon zijn gang gaan. En zeggen ze aan Irak dat ze terug voedsel voor olie kunnen krijgen.

De imperialisten van deze planeet willen een nieuwe wereldorde. Eentje waar regeringen naar hun pijpen dansen, en beslissingen achter gesloten deuren genomen worden.

En ondertussen leveren deze imperialisten ook een strijd tegen mekaar, waarbij ze elkaar niet ontzien en de planeet Aarde in vuur en vlam zetten.

Tal van grote lobbygroepen beslissen wat er goed is.

Om er nog eens enkele te noemn:

-Europese Ronde Tafel
-Council on Foreign Affairs
-Bilderberg(die dit jaar in Versailles samenkomen)
-Trilateral Commission
-PNAC
-USCB

U moet gewoon maar eens de leden bestanden bekijken en de namen die u telkens ziet terugkomen opschrijven. Wedden dat u aan een klein aantal namen zal komen die overal opduiken.

Niemand heeft deze mensen ooit verkozen of toelating gegeven om ons leven te bepalen.

Waarom zouden wij nog moeten blijven pikken dat anderen denken dat ze boven ons staan en het RECHT zouden hebben om planeet Aarde in de vernieling te helpen, met al haar levende creaturen.

Waarom blijven mensen zo passief?

Een mooi voorbeeldje van imperialisme:

De kauwgom die de Amerikanen uitdeelden aan de 'bevrijde' bevolking om dat daarna te verkopen.

Change the imperialistic world today and let disappear all their products in shops, supermarkets and take their publicity down!

STOP IMPERIALISM!

Act now!

Een beetje pessimistisch...
by Kenneth RUMES Sunday March 30, 2003 at 08:31 PM
kennethrumes@hotmail.com

Beste Guido,
Waw! Sterk stukje, overschot van gelijk... Alleen bekijk ik het iets minder pessimistisch eerlijk gezegd. De mensen zijn van nature geneigd toch te zoeken naar het goede en rechtvaardige. Het is niet omdat een klein groepje klootzakken, met alle macht in handen, nog steeds ons leven dicteren, dat we niet stilaan maar zeker het juk van ons kunnen afgooien. Dat gebeurt steeds ruimer en sterker. De échte macht ligt niet bij Bush met zijn bommen en kruisrakketten, niet bij de banken met hun vele geld, ... maar bij het volk. De échte macht staat tegenover een schijnmacht. De dag dat we dat allemaal beseffen, kunnen we die 'papieren tijger van de macht van kapitalisten en imperialisten' breken. Seatlle, Göteborg, Genua, Brussel (niet vergeten!) en de schitterende anti-oorlogsbeweging geven ons toch hoop. Als je op die betogingen staat, met mensen praat. ALs je via het net de boeren in opstand leert kennen in Zuid-AMerika en Afrika, het verzet tegen Shell, de acties tegen de uitbuiting in kledingfabrieken in Azië, de bewogenheid in Canada, de VS en heel Europa, de zapatistische strijd, het voortdurende triomferen van staten als Cuba en Viëtnam tegen de VS, de sociale bewegingen in Europa die stilaan een eenheid vormen, ... het geeft hoop. Ik ervaar al die zaken als zo verrijkend en mijn beeld en analyse wordt er steeds scherper op; er is maar 1 uitkomst: VERZET tegen deze onmenselijke wereldorde.
Als je dan ziet, hoe een nooit gezien protest de bommen op Bagdad weliswaar niet tegenhoudt, de media niet verhindert van volop te liegen en te manipuleren en de politici om intussen vrolijk verder te sjoemelen, maar wél het grote publiek laat nadenken en in actie schieten, is de toekomst rooskleurig. Steeds meer massa's organiseren zich en zijn klaar om de strijd aan te gaan. Om niet langer het meedogenloze kapitalisme zonder boe of ba te accepteren. Dat moet een duidelijk signaal zijn. Laat ons de wijken intrekken, ons daar organiseren, niet ophouden te mobiliseren tegen onrecht en (hier bijvoorbeeld) het onrecht aan te klagen en het verzet te tonen. Dan denk ik, dat het ooit allemaal wel in orde komt... Maar je mag ons wel eens wakker schudden Guido, goed idee!

Er moet nog heel wat gebeuren
by psichael Sunday March 30, 2003 at 11:37 PM

Het is waar dat er steeds meer verzet is in de straten, tegen allerlei misdaden van het imperialisme. Om werkelijk iets te veranderen zal er echter één doorslaggevende verandering moeten komen.

De macht moet ECHT bij de bevolking komen te liggen.

Dat wil zeggen dat de bevolking zeggingschap moet hebben over elke politieke besluitvorming, de vrijheid van de media, internationale solidariteit enz...

Momenteel liggen alle beslissingen echter in handen van de grootkapitaalbezitters. We moeten niet verwachten dat zij hun privileges zullen opgeven omdat de bevolking ontevreden is. Zolang zij erin slagen het grootste deel van de mensen te indoctrineren en te doen afzien van elke vorm van verzet, hoeven zij zicbh geen zorgen te maken over enkele wakkere burgers die hen het vuur aan de schenen leggen.
Wanneer deze bewegingen echter sterker worden, zullen zij worden vereenzelvigd met de as van het kwaad, en met alle middelen worden bestreden.

Het volk moet opkomen voor ECHTE democratie, wat er daarna gebeurd zal de wil van het volk heten.

gewoon respect...
by mo Saturday April 05, 2003 at 08:48 PM

RESPECT!!! Echt knap gezegd, het deed me plezier dat er dan toch nog enkelen zich er bewust van zijn.Respect!