arch/ive/ief (2000 - 2005)

Ooggetuigenverslag van protest in San Francisco
by Jan W Sunday March 30, 2003 at 02:50 PM
vinum@pandora.be

Ooggetuigenverslag van protest in San Francisco

"They succeeded this morning-they shut the city down down. They are highly organized, but they are totally spontaneous" (Officer Cohen over de acties donderdag 20 maart, in the SF chronicle van vrijdag 21 maart).

Waar te beginnen? De afgelopen dagen waren indrukwekkend en intens. Om maar een begin te maken zal ik eerst wat zeggen over het waarom van de directe-acties, die San Francisco de afgelopen dagen, en met name op donderdag, op zijn kop hebben gezet.

Waarom: From: Stop. Stop the slaughter. Stop the lies.
By Keith Hennessy

We tried lobbying politicians.
But it didn't work.
We tried petitions.
1 million names from around the world in 5 days.
But it didn't work.
We tried marching.
11 million people around the world on the same day.
But it didn't work.
Women tried spelling Peace and No War with their naked bodies.
More than 30 actions spread like a smile around the world.
But it didn't work.
We tried going to Iraq,
meeting these beautiful,
yet war exhausted and impoverished people,
and sharing their stories and photographs around the world.
But it didn't work.
We tried praying and meditating, fasting and magic.
In every language and tradition, in solidarity and faith.
But it didn't work.
We tried performing the Lysistrata,
a Greek classic
in which the women argue
against the inhumanity of war.
Over 1000 productions on the same day around the world.
But it didn't work.
France, Germany, Russia and China
tried to block the US through the UN
but it didn't work.
We tried exposing the lies and corporate profits,
chanting no blood for oil,
but that didn't work 12 years ago,
and it hasn't worked since.

So we've decided to shut the city down.
To try one more non-violent tactic
to stop the business of war,
the business of killing for profit,
the business of privilege, of ignorance, and of denial.

We enter the streets unarmed, eyes open, creative, present, now.
And we refuse to leave.

Better to disrupt our own lives now,
to fulfill the promise of our love,
to risk our comforts, to fill the streets, to go to jail, freely,
than to wait for CNN to chill us with the statistics of death.

I urge to go beyond your previous actions and intentions
in any way that you desire.

There are hundreds of ways to take direct action to stop the war.

Tussen donderdag en zondag zijn meer dan 2000 mensen gearresteerd en weer vrijgelaten, de meesten zonder boete. Bij directe acties worden bedrijven geblokkeerd die direct of indirect financieel en politiek voordeel hebben van of betrokken zijn bij deze oorlog. Daarnaast worden kruispunten afgezet om het verkeer tegen te houden (no war for oil, is de veel gebruikte uitleg aan geirriteerde automobilisten). Het idee is; als de oorlogsmachine niet stopt, zullen we zeker proberen de machine te vertragen(sand in the gears of the warmachine).

Er is niet geluisterd naar de protesten wereldwijd, en de organisaties houden hun belofte. Acties vergelijkbaar met die ten tijde van de Vietnam oorlog. Alhoewel in SF de acties verreweg het grootst waren, zijn er landelijk veel acties geweest, en nog steeds. De anti-war movement is nog nooit zo uitgebreid in het nieuws geweest!

Natuurlijk zijn mensen geirriteerd op straat, alhoewel de meeste reacties erg ondersteunend zijn. Het is vervelend als je niet naar je werk kan, als je belangrijke afspraken mist. De protesters bieden hun excuses hievoor aan. Maar tegelijkertijd beargumenteren ze ook dat er in Irak heel, heel veel mensen zijn die nooit meer naar hun werk kunnen. Kinderen die nooit meer een hap zullen eten, veel soldaten komen niet terug. Wat als het om uw kind ging? De meeste mensen worden dan stil. Dit is inconvenient, maar wat er in Irak gebeurt gaat veel verder dan inconvenience.

Helaas werkt de propaganda niet mee. De meeste mensen geloven alles wat ze horen. Jesse zag b.v. een brandweerwagen stoppen bij een geblokkeerd kruispunt om de mensen in Hard Lock (buizen en handboeien) los te zagen. De brandweer wagen zette na enige tijd alarm aan. Vervolgens werd het weer uitgezet, werd er gezaagd, en reed de wagen rustig naar het volgende kruispunt. Wat wij later op televisie zagen gaf een heel ander beeld. Hetzelfde kruispunt, een brandweer wagen met loeiende sirenes, en een groep protesters die de wagen tegenhielden! Zoals Charles Groenhuis in het NOS journaal al zei: "het eerste slachtoffer van oorlog is de waarheid". Mensen die al niet zo blij zijn met de protesten hebben nu een goede rede om te geloven dat de directe acties public safety bedreigd. Terwijl een van de meest basale uitganspunten geweldloos en peaceful verzet is.

Alhoewel ik absoluut niet gearresteerd wil worden om mijn procedure bij de immigratiedienst niet in gevaar te brengen, heb ik zeker mijn steentje bijgedragen. Donderdag en zaterdag ben ik uren de straat op gegaan om mijn steun te betuigen. Waar op donderdag de politie geen idee had hoe de protesters te volgen en alle arrestables (mensen die zich vrijwillig laten arresteren) tegen de avond weer vrij waren, werd er op zaterdag bijzonder hardhandig en zo nu en dan ronduit geweldadig en onvoorseplbaar opgetreden door de politie. Ik heb mensen gesproken die niet gearresteerd wilden worden en zich aan de uitgeproken regels van non-violent directe acties hielden. Ze werden wel gearresteerd, bijzonder hardhandig zelfs, met gebroken armen en ernstige kneuzingen tot gevolg.

In principe zijn er verschillende stadia in de acties. Er zijn observanten aanwezig die aantekeningen, foto's en films maken van agenten die buiten hun boekje gaan. Deze observanten laten zich in principe niet arresteren. De regel is dat de politie waarschuwt voordat mensen gearresteerd worden. B.v. "iedereen die niet gearresteerd wil worden moet nu op de stoep gaan staan:. Vanwege de enorme chaos op donderdag, waar de politie blok na blok probeerde af te sluiten en op te pakken zonder succes, waren ze op zaterdag extra voorzichtig en brachten een absurd aantal agenten op de been tijdens de georganiseerde vredesdemonstratie. Toen een klein groepje mensen aan het einde van de demonstratie muziek makend wegliep, waren er binnen een aantal seconden honderden agenten op de been. Marcherend, of met loeiende sirenes kwamen ze van alle kanten aanzetten. Zij trokken zoveel aandacht dat iets wat niet als een actie bedoeld was, uitliep op een enorme blokkade die uren duurden. De politie had geen idee dat zij diegenen waren die de blokkade veoorzaakten. Ze waren bijzonder agressief (zelfs winkelend publiek vond dat ze absoluut buiten hun boekje gingen). Iedereen die tussen twee rijen agenten terecht kwam heeft uren vastgezeten op straat, een groot gedeelte is gearresteerd zonder waarschuwing. Het heeft ons behoorlijk wat tijd gekost om eruit te komen, omdat waar we ook gingen een nieuwe groep agenten in hun militaire outfit met gasmaskers (betekent vaak dat ze traangas willen gebruiken), aan kwam rennen om mensen tegen te houden. Op een gegeven moment ben ik naar een agent toegegaan en heb gevraagd waar we eruit konden om wat te gaan eten. Gelukkig deelde hij die informatie met ons. Gelukkig, want die avond heeft lang geduurd, en veel mensen zijn onterecht gearresteerd. Een legaal observant is uitgebreid in elkaar geslagen, en een groep fietsers is zeer hardhandig van de fiets getrokken door een groep agenten. Ze werden gearresteerd, de fietsen werden op een hoop gegooit.

Betekent dit succes? Ja en nee. Dat de situatie zo grim en paniekerig wordt is niet de bedoeling. De meeste protesters geven heel duidelijk aan dat ze geweldloos actie voeren. De politie heeft zaterdag de boel flink uit de hand laten lopen, uit angst in een zelfde situatie als donderdag verzeilt te raken. Het was eng in de stad zaterdag. De regels die tot nu toe altijd golden, gelden niet meer. Dat maakt het onvoorspelbaar en moeilijk om actie te voeren. Zelfs een vredesdemonstratie liep uit op een chaos, terwijl er duidelijk is aangegeven; directe acties doordeweeks, demonstraties in de weekeinden(het gaat er immers om bedrijven te vertragen). Natuurlijk zijn er groepen die zich daar niet aanhouden. Wij hebben hier bijvoorbeeld het zwarte blok. Een anarchistische organisatie die wel gebruik maakt van geweld (gericht op property over het algemeen). Zij scheiden zich duidelijk af van de grote menigte op het moment dat ze dat geweld gebruiken. De meeste mensen zijn het niet met hen eens, maar dankzij de buiten proportionele reactie van de politie zaterdag werden meer mensen echt onrustig, paniekerig, en dus onvoorspelbaar.

Het is raar en naar om in een land te wonen dat zo agressief tekeergaat. Het is eng in een stad te zijn waar mensen in paniek wegrennen omdat ze niet weten wat de politie zal doen. Het is eng om door een stad te lopen waar continu sirenes loeien. Het is eng dat de politie fotos neemt van protesters om in de gaten te houden wie in de vredes beweging zit. Het is eng om te zien hoe de media een totaal vertekent beeld geeft van wat er aan de hand is in binnen- en buitenland. Maar niets is zo eng als de oorlog die gevoerd wordt op Irak, en de plannen die klaarliggen om Iran, Noord-Korea, en Syrie "aan te pakken". Niets is zo eng als weten dat je kind doodgaat in een oorlog die immoreel en onnodig is, en bovendien ingaat tegen alle internationale wetten. Weinig is momenteel zo bedreigend voor de wereld als het Amerikaanse Imperie.

Dus de acties zijn het waard als je het mij vraagt. Ik ben trots te leven op een plek waar veel mensen zichzelf in een benarde situatie brengen om het laatste beetje democratie, het laatste beetje common sense en rechtvaardigheid in de media aan te spreken. Ik ben trots dat mijn Amerikaanse vrienden verzet durven te plegen in een land waar de middenmoot geen idee heeft van de leugens die de media en de regering hen voorspiegelt. Ik hoop dat dit land het goede in zichzelf naar boven weet te halen, ondanks de diepe ellende waarin het verkeert, en waarin het de wereld brengt.

Ik geloof dat directe acties nodig zijn. De civil rights movement heeft het racisme in de jaren zestig niet aangepakt door rustig thuis te zitten. Martin Luther King heeft meer dan een nacht vastgezeten in een cel vanwege zijn verzet. De Vietnam oorlog is mede dankzij de jarenlange protesten, en uiteindelijk civil disobedience beeindigd. Het apartheidsstelsel in Zuid-Afrika is niet verdwenen omdat de politici zich ineens realiseerden dat wat ze deden onmenselijk was. Er zijn jaren van strijd, protesten, geweld en geweldloos verzet vooraf gegaan aan essentiele veranderingen in onze wereld. De mensen werden destijds als criminelen behandeld. Denk aan Rosa Parks die in de jaren 50 niet op stond voor een blanke in de bus, gearresteerd werd, en nu een heldin is omdat haar actie bij heeft gedragen aan het overboord gooien van de rassen segregatie. Denk aan Mandela, Martin Luther King en zelfs Gandhi.

Savio said: 'There comes a time when the operation of a machine becomes so odius, makes you so sick at heart, that you can't take part, you can't even passively take part. And you've got to put your bodies on the gears, and upon the wheels, upon the levers, upon all the apparatus. And you've got to make it stop'


Vrede en Liefs Kathalijn