arch/ive/ief (2000 - 2005)

Irak-Mediawatch 27 (30/03): 7de Dag + VRT-middagjournaal: oorlog valt 'stil' ?
by jpe Sunday March 30, 2003 at 02:28 PM

Kort verslag van en kritiek op de Zevende Dag van zondag 30 maart (over wapentransporten en mislukkende oorlog) en het VRT-middagjournaal.

1) Zevende Dag (30/3): wapentransporten en mislukkende oorlog

a) Drie tegen één

De Zevende Dag van zondag bracht een gesprek tussen Agaleffer Peter Van Houtte en drie voorstanders van de wapentransporten: 3 tegen 1 dus + de jounaliste die ook partijdig tot en met was ... Van de voorstanders had er één een pull aan met daarop een grote Amerikaanse vlag ...

Van Houtte antwoordde o.a. dat er hogere rechtsregels zijn dan geheime akkoorden. Je mag niet aan een aanvalsoorlog meewerken. "Dan bent u de enige publieke figuur die er zo over denkt" stelde de journaliste. Niet waar repliceerde Van Houtte die sprak over minstens tien experten in België die zijn mening delen. Waarop een mooi gestropdaste vent begint over de vrees dat de Antwerpse diamantindustrie er onder lijden zal. Enzoverder.

b) "Saddam kan oorlog niet winnen, Bush kan hem verliezen"

Aan het eind had De Zevende Dag een debat van 20 minuten met drie gesprekspartners over het verloop van de oorlog: Paul De Bruyn (chef Buitenland Gazet van Antwerpen), Marc Van Mol (docent arabistiek KUL) en William Bergman (kolonel buiten dienst van het Amerikaanse leger). Weer niemand van de vredesbeweging. En als je al een Amerikaans kolonel in de studio hebt, moet je toch niet nog eens iemand van een rechtse krant uitnodigen. Hoe rechts is de VRT ??

* "Prestige van Amerikanen aan diggelen"

Kolonel Bergman herhaalde nog eens dat de politici de oorlog met te weinig troepen begonnen zijn.

Volgens de twee andere sprekers vechten de Irakezen nu voor hun land daar waar ze in 1991 uit Koeweit gegooid werden. Toen beseften ze dat ze verkeerd zaten; nu is het anders. De oorlog tegen Irak creëert een gevoel van "wij moeten ons land verdedi gen". "Bush geeft nu Saddam Hoessein een soort legitimiteit over zijn land, die hij vroeger niet had."

Hoe lang kan de oorlog duren ? Paul De Bruyn van GVA merkt op dat als de oorlog te lang duurt met teveel slachtoffers, Bush zijn herverkiezing mag vergeten.

Het begint ondertussen ook behoorlijk warm te worden in Irak: het klimaat dat hen eerder dwong om vroeg aan de oorlog te beginnen, gaat nu tegen hen spelen.

Volgens professor Van Mol bestaat er wel degelijk een Iraaks gevoel. "Ook al zijn er geen Iraki in de letterlijke zin, ze hebben wel dat gevoel" vat Siegfried Bracke het samen. En de prof vult aan dat het embargo dat door het Westen werd opgelegd de Irakezen ook tegen de V.S. in het harnas joeg.

Daarna gaat het verder met speculaties over waar Saddam zou zitten. Over zijn chemische wapens ... Over de mogelijkheid om Bagdad te isoleren en een andere hoofdstad in te richten ...

Besluit van De Bruyn: "Saddam kan de oorlog niet winnen, maar Bush kan de oorlog verliezen."

Besluit van Marc Van Mol: "Het prestige van de Amerikanen in de Arabische wereld gaat aan diggelen."


2) VRT-middag-journaal 30 maart: ligt oorlog voor weken stil ?

Hoofdpunt in het VRT-middagjournaal was dat de grondoorlog tot stilstand gekomen is, maar de bombardementen op Bagdad gaan overminderd verder. Ook in Basra wordt hevig verder gevochten en gebombardeerd en in Noord-Irak gaan bombardementen verder.

Waarna de commentaar stelt dat de oorlog misschien voor weken stil ligt ! Zelfs de bommenwerpers dreigen zonder bommen te vallen. Ondertussen gaat de aanvoer van soldaten en wapens wel verder.

Dan volgt een rechtstreeks gesprek met Rudi Vranckx die in het militaire kamp van de Britten in Umm Qasr is binnengeraakt. Die Britten hebben een waterleiding vanuit Koeweit bijna klaar. Vranckx vermeldt hoe de bevolking aan het plunderen is. De politie van Irak is verdwenen en de coalitietroepen zorgen alleen voor zichzelf. Een gezagsvacuüm. Vier mensen gaven zich zelfs aan Vranckx over ... Ze vertelden hem hoe ze in Basra het front werden ingejaagd door de Fedayeen die zich klaar maken om zelfmoordaanslagen te plegen.

"Ook vandaag werd weer tegen de oorlog betoogd." In Indonesië door 100.000 mensen (meestal moslims, ook katholieken), door tienduizenden in de V.S. (Boston) en ook in China waar een beperkte betoging werd toegelaten. In Bangladesh moest de Amerikaanse ambassade afgeschermd worden.

De Britse ex-minister van Buitenlandse Zaken Robin Cook eist het terugtrekken van de Britse troepen. De VRT toonde beelden van de repatriëring van de eerste Britse gesneuvelden én van de zondagskranten waarin Cook zijn eis stelt.

Totdaar het VRT-middag-nieuws over Irak; duur: 10 minuten nog slechts.

Rechtse VRT
by Edith Sunday March 30, 2003 at 11:05 PM
edith.legrand@skynet.be

Soms lijkt het of wij Belgen zelf tegen Saddam ten strijde trekken aan de zijde van de Amerikanen als je bepaalde journalisten hoort. Het ligt dan vooral in de toon en de formuleringen, want inhoudelijk moet het wel enigszins door de objectieve beugel kunnen. Ik kijk hoe langer hoe minder naar tv. Gelukkig is er Indymedia met jouw stukjes om wet evenwicht in de berichtgeving te brengen.

Van Houtte heeft zich knap geweerd in dat rechtse bekrompen gezelschap. Als de Joden hun diamanthandel uit Antwerpen willen terugtrekken, so be it. We hebben hen altijd gerespecteerd, maar ze moeten hier niet de wet komen stellen en ons dezelfde immoraliteit opdringen als dewelke aan de oorsprong ligt van het huidige probleem in het Midden-Oosten. Ik begrijp hun drang naar zelfbeschikking, maar de genocide die zij daarvoor uitvoeren op de Palestijnen is onaanvaardbaar.

Groot Israelische Gedachte: ideologie aan het werk
by superdemocrat Monday March 31, 2003 at 01:09 AM

De "Groot Israelische Gedachte" zoals door de zionisten gepromot komt weer een stap dichter met deze oorlog. Eigenlijk is heel de wereld in hun ogen van hun (kapitaal).
Praktisch: next Syrie en Iran. Met comi-taks-wet, camerabewaking, chip-identiteitspas, kruispuntbank etc. zitten we al aardig op weg om de VSA met haar "we zitten allen in de gevangenis"-beleid naar de kroon te spannen. Goed voor de veiligheid én de op de beurs genoteerde prive-gevangenissen en - bewakingsfirmas.


Gelukkig zijn er nog Joden die de staat Israel verwerpen. Dat zijn dan nou net niet de seculieren maar (vele) orthodoxe Joden. Zo zie je maar hoe verwarrend het woord "fundamentalisme" wel zijn kan.