IrakMediawatch 24 (28/03): Indochina-débâcle in Arabisch/Turks/Koerdisch kluwen? by jpe Saturday March 29, 2003 at 12:24 PM |
Op vrijdagavond ook gekeken naar BBC, CNN en RTBF- journaals. Een paar opmerkelijke aspecten, inzichten en vragen op een rijtje.
Opvallend was bv. hoe in een uitzending van de BBC vragen van kijkers over Irak beantwoord werden. Rare vragen soms, zoals die ene die stelde dat als Al Jazeera het Iraaks verzet aanstookt ("fueling"), waarom halen we Al Jazeera dan niet uit de ether ? Waarop een BBC- journalist uitlegde waarom dat niet zomaar kan en ook, dat Al Jazeera een Arabische kijk brengt, zoals
de BBC een Westerse kijk brengt. Een andere vraag betrof de stilte vanuit Frankrijk, Rusland en China. "Frankrijk stelde vandaag wel een staakt het vuren voor" was het antwoord.
Op CNN waren de eerste beelden van Al Arabya te zien van een nieuwe Amerikaanse inslag op een markt in Bagdad. De beelden worden duidelijk vermeld als zijnde van Al Arabya en de nieuwslezer vertelt er bij dat "wij jammer genoeg geen correspondenten in Bagdad hebben. We kunnen dus geen onafhankelijke berichtgeving brengen; we kunnen geen interviews doen in Bagdad; iets wat we nu zeer betreuren."
* Donald Rumsfeld dreigt Syrië af
Later op de avond ging het zowel op BBC als op CNN over de bedreiging van Donald Rumsfeld aan het adres van Syrië dat allerlei militaire goederen naar Irak zou smokkelen. Op de BBC stelde men de vraag of de Amerikanen ook militair zouden optreden tegen Syrië ! Wat er niet bij verteld werd is dat de V.S. zo weer in een "Indochina-scenario" zouden belanden, waar het hen ook eerst om Vietnam en later om de buurlanden Cambodja en Laos, te doen was. Ook nu heb je met Irak en Syrië twee landen met een zelfde (Baath-) ideologie. En de Syrische president windt er geen doekjes om, over wat hij denkt over de Amerikaanse oorlog tegen Irak.
De krant La Libre Belgique van 28/03 bracht volgende uitspraak van donderdag 27/03 van de Syrische president Bachar Al Assad: "Les Etats-Unis et la Grande Bretagne ne pourront contrôler l'ensemble de l'Irak. La résistance va beaucoup se durcir." Volgens Assad zullen V.S. en V.K. er ondanks hun militaire superioriteit nooit in slagen om Irak volledig te onderwerpen. Ook in Le Soir werd de uitspraak van Assad opgemerkt. "Het is de eerste keer dat de Syrische president zo duidelijk zijn vijandigheid tegen de Brits-Amerikaanse oorlog manifesteert." De Syrische overheid liet overigens toe dat de "mufti" van Syrië opriep tot zelfmoordaanslagen ... En de Syrische president verwees er naar hoe de V.S. zich destijds uit Libanon hebben moeten terugtrekken; een les die ze blijkbaar ook vergeten zijn. Overigens vreest men in Syrië echt dat ze zelf als de volgende aan de beurt zouden kunnen zijn, maar dat doet Assad niet inbinden. Hij blijft zich openlijk tegen de oorlog kanten.
In het VRT-journaal kwam heel de Syrische betrokkenheid niet tot uiting. De volgende dagen wel ?
Op de RTBF hadden ze het op vrijdag dan weer over een betoging in Iran, waar de bevolking zich fel keert tegen Amerikanen en Britten. De RTBF bracht ook een reportage uit Aman over hoe de bevolking daar op straat betoogt voor Irak en voor Saddam Hoessein (en de Jordaniërs doen dat duidelijk niet uit schrik voor Saddam). Voeg daar nog de houding van de Turkse bevolking (ook tegen de oorlog) aan toe en de interne rivaliteiten bij de Koerden en het wordt duidelijk in wat voor een wespennest Amerikanen en Britten zich gestort hebben. Waar dat moet toe leiden ? Een oude Belgische vrouw (78) zei me gisteren: "dit is het begin van de Derde Wereldoorlog".