arch/ive/ief (2000 - 2005)

Oorlog/ Voor VRT-radio al tweederangsnieuws
by raf Friday March 28, 2003 at 06:42 PM
raf.custers@euronet.be

Vaststelling: al na een week is de "grootste militaire operatie ooit" tweederangsnieuws voor de VRT-radio. Dat was donderdag al af te leiden uit de rangorde van de stukken in het radionieuws. De oorlog tegen Irak komt nu ergens na het binnenlandse nieuws.

Anticiperen ze op een lange oorlog, omdat lange evenementen volgens hun criteria géén nieuws zijn?
Of hebben ze "uit hoofde van de publieke opinie" beslist dat Irak niemand meer interesseert?

wat is nieuws??
by johanvdw Friday March 28, 2003 at 08:25 PM

In nieuws zit het woord "Nieuw". Als er niks nieuw te melden is, hoeft zo'n oorlog toch geen eerste punt te zijn?
Je kan toch niet elke dag hetzelfde zeggen?

En inderdaad, de publieke opinie heeft beslist dat Irak hen niet meer interesseert: het aantal kijkers van het journaal is sterk gedaald.

geen interesse?
by ella Saturday March 29, 2003 at 11:21 AM

heeft het afhaken van de kijkers van het nieuws op de nationale zenders te maken met gebrek aan interesse en het gevoel van machteloosheid
of komt het doordat die kijkers kotsmisselijk worden van de manipulaties, het herkauwen, het napraten van, de op zijn zachtst uitgedrukt eenzijdige berichtgeving om niet te zeggen leugens
en omdat ze al lang begrepen hebben dat ze als ze het echte nieuws over de monsterlijke oorlog in Irak willen, ze zelf op zoek moeten gaan, bij voorbeeld op internet, of bij eerlijke getuigen ter plaatse zoals de dokters Geert Van Moorter en Colette Moulaert in Bagdad?

eenzijdig?
by johanvdw Saturday March 29, 2003 at 10:10 PM

"op zijn zachtst uitgedrukt eenzijdige berichtgeving"

Ik kijk naar het TV1-nieuws, het meest bekeken journaal. Ik vind dat niet eenzijdig. Ik heb althans nog bijna geen uitzendingen gezien waar geen verwijzingen waren naar de gemanipuleerde beelden, en naar burgerslachtoffers.