arch/ive/ief (2000 - 2005)

120.000 nieuwe Amerikaanse invasietroepen naar de Golf. Ook langs Antwerpen?
by christophe callewaert Friday March 28, 2003 at 06:40 PM

De onverwachte tegenstand van het Iraakse volk doet de VS beslissen om nog eens 100.000 verse manschappen naar Irak te sturen. Een deel van die troepen komt opnieuw uit Duitsland en zal wellicht ook nu weer voor een stuk langs de haven van Antwerpen vervoerd worden.

Voor de versterking van de nu al 125.000 vechtende soldaten op Iraakse bodem rekenen de VS op drie legerdivisies: de 4th Infantry Division uit Texas, de 2nd Armoured Cavalry Regiment uit Colorado en de 1st Armoured Division uit Duitsland.

Deze laatste troepen tellen 20.000 manschappen. Tot nu toe maakten de VS gebruik van drie Europese havens voor het verschepen van de troepen en hun materiaal: Bremen, Rotterdam en Antwerpen. In Antwerpen ging het vooral om logistiek materiaal, maar deze keer willen de VS ook tanks verschepen.

Zullen er dit keer echt strijdende troepen in St-Niklaas verblijven en niet meer militaire ingenieurs zoals recent het geval was?

Zal de regering opnieuw verwijzen naar het niet ter zake doende verdrag van 1971 om de medewerking van Belgiƫ aan de oorlog in Irak goed te praten?

Binnenkort wordt het parlement ontbonden. De regeringspartijen die lid zijn van het AntiOorlogsplatform hebben niet veel tijd meer om te tonen dat ze NIET aanvaarden dat Belgiƫ een heel trouw lid is van de Coalition of the Willing.