arch/ive/ief (2000 - 2005)

VS vinden Iraaks verzet "onmenselijk" en "brutaal"
by christophe callewaert Friday March 28, 2003 at 06:24 PM

Vandaag, vrijdag, besliste het Pentagon om het aantal strijdende grondtroepen in Irak te verdubbelen. Momenteel zijn dat er 125.000. Tot nu toe ontkenden de VS dat de nodige versterking van de invasietroepenmacht een antwoord is op het aanhoudend verzet van de Irakezen.

Vandaag, vrijdag, besliste het Pentagon om het aantal strijdende grondtroepen in Irak te verdubbelen. Momenteel zijn dat er 125.000. Tot nu toe ontkenden de VS dat de nodige versterking van de invasietroepenmacht een antwoord is op het aanhoudend verzet van de Irakezen.

Maar vandaag gaf de Amerikaanse generaal William Wallace toe dat het Irakese verzet de mars naar Bagdad van de Amerikaanse invasietroepen heeft gestuit en dat het er steeds meer naar uit ziet dat de VS begonnen zijn aan een lange uitputtende oorlog.

"The enemy we're fighting is different from the one we'd war-gamed against."

Zo tekende de Washington Post op tijdens een bezoek van Wallace aan de troepen in Irak. Verrassend is zowel de omvang van het Iraaks verzet en de gebruikte technieken. In tegenstelling tot de vorige oorlog kiezen de Irakezen niet voor een traditionele clash in de woestijn tussen twee legers, maar vechten ze een guerrillastrijd uit vanuit de steden. Met guerrillatechnieken vallen ze de aanvoerlijnen van de invasietroepen aan waardoor de Amerikaanse troepen die momenteel Bagdad omcirkelen van hun basis afgesneden worden.

De bijkomende troepen zijn ook nodig omdat de militaire planners van de VS verwacht hadden dat het Iraakse leger zich snel zou overgeven en misschien zelfs gehoopt hadden dat ze die troepen zouden kunnen inzetten om een deel van het land te controleren. Maar de Irakezen geven zich niet over. De 51ste Brigade die zich volgens de Amerikaanse propaganda vrijdag al overgegeven had, maakt nu de Britten rond Basra het leven zuur. Het was Al Jazeera die de medialeugen doorprikte door zaterdag al een interview uit te zenden met de zelfverzekerde commandant van deze Iraakse legerafdeling.

Ook het verzet van de Fedayin, de paramilitaire troepen, verrast de Amerikanen. Zo vertelde een officier aan de Washington Post:

"The theory was that they might not welcome us but that they wouldn't resist us."

Daar komt nog eens bij dat zelfs de Sji'ieten zich nu niet keren tegen het Iraakse regime. De opstand van Basra bleek een hersenschim bedoeld om een Britse inval goed te praten en de berichten over de humanitaire catastrofe in Basra onder te sneeuwen.

Wallace vindt Iraaks verzet "onmenselijk"...
Generaal Wallace is verontwaardigd over het Iraakse verzet.

"I'm appalled by the inhumanity of it all… It is disturbing to think that someone can be that brutal."

Onmenselijk, brutal,… Wallace heeft het dus niet over de invasie van een soeverein land, de clusterbommen op burgers, het uitschakelen van water- en electriciteitscentrales, ... maar wel degelijk over het heldhaftig verzet van het Iraakse volk. Wallace heeft ook volmondig toe dat ze het hele Iraakse volk bekampen en doorprikt zelf de mythe van het terreurregime van Saddam Hoessein die een heel volk onder de militaire knoet houdt:

"We're dealing with a country in which everybody has a weapon, and when they fire them all in the air at the same time, it's tough."

Een heel volk tegen je krijgen is inderdaad 'tough'. Zullen de Irakezen er in slagen om de Amerikaanse invasietroepen in het zand te doen bijten? Laten we het hopen... De volgende doelwitten van de VS (Iran, Syrië, Noord-Korea,...) beginnen wellicht al opgelucht adem te halen.

Ander doelwit???
by jessie Friday March 28, 2003 at 06:38 PM

What about Cuba???

Iraaks verzet
by ella Saturday March 29, 2003 at 11:34 AM

el pueblo unido (of: armado) jamas sera vencido!