arch/ive/ief (2000 - 2005)

Soldaten en vrouwenrechten: het lijkt meestal te vechten
by jpe Friday March 28, 2003 at 04:38 PM

Na het IRAK-nieuws volgde gisterenavond in het VRT-journaal nog een hoogst merkwaardig item. Over Moldavische vrouwen en Antwerpse belangen ...

Het gerecht deed gisteren een inval bij Sipal in Geel; een intercommunale die informatica levert aan de meeste Vlaamse openbare besturen. Leo Stoops meldt dat er een eerste klacht kwam die "gericht is tegen enkele personeelsleden van Sipal. Die zouden tijdens hun uren een handel hebben opgezet in Moldavische vrouwen. Een onbekende tipgever speelde het dossier door naar VLD-commissaris Schoofs." Dan volgt een kort interview met Schoofs (commissaris Sipal). Schoofs verklaart: "Dit is een vrij ernstig dossier en ik denk dat ik vanuit mijn functie als commissaris bij Sipal namens de provincieraad van Antwerpen de belangen van de provincie Antwerpen binnen Sipal moet veilig stellen. Dat is mijn plicht niet alleen als provincieraadslid maar ook als burger. Om die reden heb ik besloten om het dossier neer te leggen bij de rechtbank van Turnhout."

Gelukkig toch dat de VLD'er Schoofs zo'n hoog plichtsbewustzijn heeft ten overstaan van Antwerpen. En tegenover de Moldavische vrouwen ? In het hele verslag van Stoops vernemen we er niets meer over. Wel nog dat de tweede klacht betrekking had op snoepreisjes en overuren.

Irak wordt binnengevallen onder voorwendsel van de wreedheden die de kliek rond Saddam Hoessein beging. Onder andere de verkrachting van vrouwen door zijn oudste zoon. Maar welk lot wacht de verhandelde Moldavische vrouwen ? Moeten de Amerikaanse jongens straks ook schoon schip komen maken in Antwerpen ? Of liever niet, want zie wat in bv Kosovo en de Filippijnen gebeurde: de aanwezigheid van duizenden Amerikaanse soldaten deed er de vrouwenhandel en prostitutie floreren als nooit tevoor. En in Amerika zelf wordt de lijst van tot perfecte moordmachines opgeleide mariniers die ook thuis van geen stoppen weten, almaar langer. Soldaten en vrouwenrechten: het lijkt meestal te vechten.