arch/ive/ief (2000 - 2005)

Gent verzamelt 1500 man in't Zuid voor nieuwe betoging
by lien Friday March 28, 2003 at 01:09 AM

Om 19u werd vanavond verzameld in 't Zuid om opnieuw te betogen tegen de oorlog in Irak. Een grote groep mensen kwam er op af, zowel studenten, scholieren, werkende mensen, een delegatie van Volvo. Deze actie werd georganiseerd door LSP en het Internationaal Verzet.

Vanaf volgende week zouden er toch nog vele organisaties bij de betoging aansluiten.
Vanmorgen al was er een bijeenkomst met het ACV, ABVV en nog enkele andere organisaties, die volgende week al zouden mee mobiliseren.
De betogingen gaan door tot de oorlog stopt, hoewel men er zich toch van bewust is dat deze betogingen de oorlog zelf niet zullen stoppen.
‘ Er zijn andere middelen nodig om deze oorlog te stoppen, maar de anti-oorlogsbeweging al moeten overgaan tot een algemene staking in België, maar vooral in Groot-Brittannië en de VS zoals er nu gepland staat op 2 april in Italië.
Deze optochten en acties blijven toch belangrijk, omdat de mensen die tegen de oorlog zijn, ideeën op gang brengen en bewijzen hoeveel mensen er effectief tegen deze oorlog zijn.
Onze acties zullen een belangrijke impact hebben op de Westerse gemeenschap, maar ook op Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en vooral de anti-oorlogsbewegingen. Zij kunnen onze steun best gebruiken nu, omdat ze het in de VS en Groot-Brittannië niet gemakkelijk hebben,' wist de organisator te vertellen.

Of er in de toekomst minder mensen op een betoging zullen afkomen is maar de vraag.
‘ Het is erg moeilijk om te voorspellen hoe de oorlog zelf gaat verlopen. Misschien gebeurt er een terroristische aanslag en komen meer mensen op straat, of komen er mensen bij die het nu tijd vinden om te betogen. In elk geval hebben we een brede marge om te mobiliseren en ben ik er van overtuigd dat er de komende weken heel wat volk zal bijkomen. ‘

Naast al deze betogingen worden ook nog andere acties ondernomen die niet uit het oog verloren mogen worden. We hebben de betogingen in de haven van Antwerpen, aan de luchthaven van Oostende, maar ook de staking van Caterpillar. Hopelijk zullen er nog verschillende bedrijven dit voorbeeld volgen of zullen de vakbonden initiatieven nemen om te staken.

De optocht van vandaag is rustig verlopen zonder enige incidenten en met muzikale begeleiding van drums, djembees en doedelzak. Dit gaf zelfs enige deelnemers de kans om te dansen.
Ook na de betoging werd er nog flink wat nagedanst en gefeest.

Foutje
by El Pimo Friday March 28, 2003 at 11:08 AM
pimvdp@yahoo.com

Er is een klein foutje in het artikel geslopen. Voor zover ik begrepen had was de betoging niet enkel door IV en LSP georganiseerd, maar door een bonte coalitie van groepjes, verenigingen en individuen. Alle respect voor de inzet en het werk van onze Trotskistische vrienden, maar de brede basis van het protest tegen de oorlog lijkt me belangrijker dan reclame voor de partij.

Tot volgende week?

El Pimo