arch/ive/ief (2000 - 2005)

Solomoneilanden stapt uit Coalition of the Willing, Belgiƫ blijft vooralsnog lid
by christophe callewaert Thursday March 27, 2003 at 03:44 PM

De Coalition of the Willing bestaat uit 45 landen die zich openlijk achter de oorlog in irak scharen en 15 landen die hun steun meer verdoken verlenen. Op de lijst stonden tot vandaag, donderdag ook de Solomoneilanden, een eilandengroep in de Stille Oceaan ten oosten van Papoea Nieuw Guinea.

De Coalition of the Willing bestaat uit 45 landen die zich openlijk achter de oorlog in Irak scharen en 15 landen die hun steun meer verdoken verlenen. Op de lijst stonden tot vandaag, donderdag ook de Solomoneilanden, een eilandengroep in de Stille Oceaan ten oosten van Papoea Nieuw Guinea.

De premier van de Solomoneilanden Allan Kemakeza liet gisteren weten dat hij niet op de hoogte was van enig engagement ten aanzien van de oorlogsvoerende landen en zich dan ook wilde distantiëren van de berichten dat de eilandengroep bij de Coalition of the Willing behoort.

De lijst van de 45 landen leest als een who’s who van de pro-Amerikaanse regimes in de derde wereld en het voormalige oostblok: El Salvador, Rwanda, Oeganda, Honduras, Afghanistan (waar een “bevrijding” al niet goed voor is), Georgië, Tchechië, enzovoort.

Onder de 15 landen die hun steun liever een beetje wegmoffelen, wordt nog altijd België gerekend. Volgens de Australische nieuwssite crikey.com omdat:

"Belgium allowed movement of troops and materiel from U.S. bases in Germany to port of Antwerp en route to the Persian Gulf; will allow overflights."

België bevindt zich daar in het goede gezelschap van onder andere Kroatië en ... Israël.
Blijkbaar is dit geen vergissing, want in tegenstelling tot de premier van de Solomoneilanden heft nog geen enkele paarsgroene politicus het lef gehad om het lidmaatschap van België in vraag te stellen.

Belgische 'moedige' politice
by lappie Thursday March 27, 2003 at 03:50 PM

Had je dan iets anders gedacht van onze politici met gespleten tong? Sinds de oorlog uitgebroken is kan ik mij niet ontdoen dat er een verdoken engagement is van onze regering tov de USA. En dat men enkel publiekelijk tegen de oorlog gekant is om het volk te sussen.