arch/ive/ief (2000 - 2005)

Saddam, Saddam, ons leven voor Saddam
by han Soete Thursday March 27, 2003 at 11:03 AM
han@indymedia.be

Zo goed als alle journalisten, militairen, .... zijn met verbazing geslagen als er een spontane betoging ontstaat tegen de Amerikaanse agressor. "Saddam, Saddam, ons leven voor Saddam" roepen tientallen jongeren.

Woensdag 26.03.2203
Een dorpje net over grens met Koeweit, de Amerikaanse soldaten bereiden zich voor om de eerste beelden de wereld in te sturen van feestende Irakezen. Meer dan 100 journalisten hadden de militaire PR diensten uitgenodigd voor deze stunt. "Wij gaan die mensen eten en drinken geven en ze gaan ons verwelkomen als helden en bevrijders."
De nood blijkt hoog en humaintaire hulp blijkt meer dan welkom te zijn. Na 12 jaar embargo, rantsoenen, .... kan de bevolking duidelijk wat extra voedsel gebruiken.

Maar zo goed als alle journalisten en militairen, .... zijn met verbazing geslagen als er een spontane betoging ontstaat tegen de Amerinaakse agressor. "Saddam, Saddam, ons leven voor Saddam" roepen tientallen jongeren.
Een Amerikaanse soldaat die daar in volle wapenuitrusting staat toe te kijken heeft een verklaring. "De mensen hebben nog steeds schrik van Saddam" En aantal journalisten slikken het verhaal van de geest van Saddam die op één of andere vreemde manier Amerikaanse en Britse troepen trotseert en door de geesten van Irakezen waard. (Dat spook was te zien op VRT en VTM)
Ik voel dat er iets niet klopt. Die jongeren staan daar onder het oog van de Amerikaanse soldaten te betogen tegen Bush. Volgens mij vraagt zoiets bijzonder veel moed als je zopas de vernietigende oorlogsmachine hebt voorbij zien razen .

Een aantal Franse journalisten (TV5) slikken het Amerikaanse verhaal over het spook van Saddam ook niet en stellen vragen aan de bewoners : "Wij willen de Amerikanen hier buiten", "Bush is hier niet welkom", "Wat denken ze wel, eerst een embargo, dan bommen smijten en dan zouden we blij moeten zijn met wat koekjes en water"

En dan terug dat beeld, die jongeren die tegen de Amerikaanse soldaten staan te roepen :
"No No Bush! Good good saddam."
"Ons bloed voor Saddam."

Shiiten zijn geen groot zwart blok
by Jaspère Thursday March 27, 2003 at 11:28 AM

Men moet eens stoppen met de zaken te eenvoudig voor te stellen het is niet zo dat iedere Shia onderdrukt is door Saddam, velen zijn het (vooral zij die door hun machtsbasis een bedreiging vormen), maar in Bagdad zijn bijna alle moskeeën Shiitische en heeft de meerderheid een portret van Imam Ali aan zijn sleutelhanger ipv Saddam. Sinds ze door Bush Sr. in de steek gelaten zijn is er heel wat veranderd, de no-fly zones en de maandelijkse bombardementen rond de streek van Basra waarbij genoeg doden vielen om de VS nog een tijdje te haten. De regio is tevens de meest getroffen van Irak, kindersterfte, ondervoeding, gevallen van kanker (dankzij DU en andere restanten van 2oorlogen) zijn er het hoogst. Dat de media met al hun opgeviste expertjes (à la Sami-mietje-Zemni) dit eens voor ogen houden. Het is dus niet verwonderlijk dat ze niet in opstand komen. voor wat de liederen betreft is het bij sommigen een reflex geworden vanaf dat ze buitenlandse camera's zien beginnen ze het te zingen, van de kleuterklasjes tot het leger. voor wat lef en verbetenheid betreft moet je het maar doen om het meest moordadige embargo te overleven, één van de langstdurende oorlogen te doorstaan (Iran-Irak) en het hevigste bombardement uit de geschiedenis (1991) te overleven om opnieuw aangevallen te worden, dat op zich is meer dan saddamliederen in het gezicht van een VS-militair

beelden zijn wat ze zijn
by ook niet naief Thursday March 27, 2003 at 12:46 PM

Dat is wel wat er gisteren op TV werd getoond. Pikant detail: op CNN toonden ze die beelden NIET.(bevestigd door Rudi Vranckx) Ik ben ook niet naief en dit artikel heeft niets te maken met Saddam-propaganda, maar alles met het feit dat de Irakezen de VS ook niet moeten.
EN DAT BLIJKT NOG STEEDS NIET DOOR TE DRINGEN BIJ SOMMIGE MENSEN
WEG MET DE BEZETTER, VS UIT IRAK
DIE HELE OORLOG HEEFT GEEN BAL TE MAKEN MET SADDAM< MAAR MET DE CONTROLE OVER DE WERELD

re: naif?
by Claudio Thursday March 27, 2003 at 12:56 PM

Huh?

Een land wordt naar de middeleeuwen gebombardeerd, duizenden sterven, er dreigt een humanitaire catastrofe voor miljoenen *mensen* en je maakt je druk over het feit dat een volk dat oog in oog staat voor een hoogtechnoloschische en tot de tanden bewapend bezettingsleger niet met cnn-dansjes wordt verwelkomd?

Het gaat hier niet om een worstelwedstrijd in het midden van de oceaan, maar over de bezetting van een soeverein land.

Sjeeses.

Directe actie tegen VS bezetting (video)
by P.I. Hublou Thursday March 27, 2003 at 01:13 PM
nur@pandora.be

video: AVI at 1.1 mebibytes

Op de URL hieronder weergegeven is een kort videofragment (1.71MB/28") te zien uit het nieuws van een Franse TV zender 26/03/2003. De inwonders van Irak zijn niet opgezet met hun "bevrijders".

http://archive.indymedia.be/local/webcast/uploads/tf2.irak.nousa.demo.avi


Het filmpje werd eerder gepost als commentaar m.b.t. nationalisme/shiisme en de houding van (soeni) moslims t.o.v. corrupte leiders.
http://taqwa-islam.freeyellow.com/corrupt.htm

De hele zwik alhier:
http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=54800


Als bijlage een fragment uit het TV4-journaal van 26/03/2003 (avond). Het betreft een actie waaraan "Voor Moeder Aarde" deelnam/organiseerde. O.m. een interview met woordvoerder Pol D'Huyvetter.
Autobestuurders worden uitgenodigd Amerikaanse producten te
boycotten. Er was ook een sit-in waarbij de straat werd geblokkeerd. Identiteit van de actievoerders werd gecontrolleerd. (1,1MB/18").
http://www.motherearth.org/

soeverein ?
by uncle sam Thursday March 27, 2003 at 01:23 PM

soeverein ? het enige dat soeverein is in Irak is Saddam, het is een pure dictatuur. Nazi Duitsland heeft zich tot in de ruines van Berlijn verzet tegen de geallieerden zonder dat ieder Duitser een Nazi is. Dit verzet was gebaseerd op hetzelfde wat je nu ziet in Irak : angst voor het systeem. maar ja, dit past waarschijnlijk niet in jullie rode denkwereldje. wees blij dat je hier je gal kunt spuien, in Irak kan je dit niet

re: uncle sam
by Claudio Thursday March 27, 2003 at 02:14 PM

Stop de trolling.

re: soeverein?
by uncle saddam Thursday March 27, 2003 at 02:37 PM

1) bij de slag van berlijn gaf het grootste deel van het nazi-leger zich over.
2) saddam-regime is een pure dictatuur: toen ik enkele weken geleden in Irak was vielen mij toch enkel dingen op.
- bijna geen politie of leger op straat (waarschijnlijk zijn ze volgens jou allemaal undercover)
- onderwijs is compleet gratis (voor een dictator toch dom om zijn bevolking te letteren)
- super-efficient rantsoen-systeem (elke inwoner krijgt 20 kilo per maand)
- wekelijkse huisvuilophaling
- totale godsdienstvrijheid: zowel moskeeën, kerken als synagogen in het straatbeeld (natuurlijk moskeeën het meest)
- rechten voor de vrouw: vrouwen als directeur, als ingenieur, zonder sjaal, ...

Channel4 heeft over dit incident bericht.
by Dirk adriaensens Friday March 28, 2003 at 06:35 PM
sos.irak@skynet.be

Ik heb gisteren op de meest gerenommeerde internationale discussiesite over Irak, CASI, gevraagd of deze beelden werden uitgezonden of gepubliceerd, omdat ik nergens een artikel gevonden heb over dit incident. Hier zijn de vraag en de antwoorden. Uit de antwoorden blijkt, dat Rudy vranckx nog heel gematigd was in zijn commentaar. Blijkbaar werd er ook op de Amerikanen geschoten.

Dear all,

has anyone seen on TV or read in the press what happened in Safwan yesterday?
The first convoy of American humanitarian aid drove from Kuwait-city to the "liberated" Safwan on the Kuwait-Iraqi border, followed by 3 buses with some 100 journalists. As they arrived in Safwan, a demonstration of hundreds of Safwan-citizens started against the US-military, shouting: "Bush, Bush, hear our calls, we love Saddam Hussein" and "our heart, our blood for Saddam". The Belgian journalist asked the military spokesman what was going on, and if he had expected such a hostile welcome. This military didn't know what to say, and was completely surprised of what he saw. All the journaliste tried to interview the population, but found nobody willing to state that they wellcomed the American/British invasion force, found nobody to criticise Saddam. The American and British journalists were quite confused about what happened. Comment of the Belgian journalist: " I think this won't be shown on American or British TV" and "I don't think the militaries will do such excursions again".
I didn't find anything about this incident in the American/British press. Did I miss something?
Greetings.
Dirk Adriaensens.
http://www.irak.be

Channel4 in the UK tonight reported that the food drop was met with hostility, and that the soldiers distributing aid were forced to retreat after being fired upon. There followed a dual-interview between White House bod Ken Adelman and a UK Iraqi (Secretary to a group of exiles in
London against the war), wherein Jon Snow, the presenter, put the question to Ken Adelman that the US/UK don't seem to understand Iraqi hostility to their 'liberation'. And Ken Adelman was forced to concede that no, they don't understand it.

From BBC last night:

Actually, the British ship is in position to deliver the food & water right now, however time is needed to get helicopters loaded with reporters out to the British ship to FILM the delivery. So a 24-hour delay has been called
(due to a "mine") to arrange for film crew & journalists to helicopter to the unloading site.

Reporter said that it is important to Brit/Us that THEY BE SEEN BY THE WORLD DELIVERING FOOD AND WATER TO THE IRAQIS.