arch/ive/ief (2000 - 2005)

Uitwijzing van asielzoeker wordt opnieuw verijdeld te Merksplas - directe actie!
by vluchtelingen aktie komitee Thursday March 27, 2003 at 07:45 AM
vak@student.rug.ac.be 0497/29 18 39

Tien activisten van het Vluchtelingen Aktie Komitee zijn er opnieuw in geslaagd om zichzelf met lock-ons vast te maken aan de ingang van het gesloten asielcentrum te Merksplas, om alzo de uitwijzing van Mahmoud Sesay (Sierra Leone) tegen te houden. De actie is momenteel nog bezig.

Net als op 17 februari jongstleden wil het VAK met deze directe actie de uitwijzing van Sesay tegenhouden.
Op 12 februari 2002 kreeg Mahmoud Sesay, een Sierra Leonese asielzoeker, een negatieve beslissing na zijn tweede asielaanvraag. België erkent Mahmoud niet als vluchteling. Nochtans is het overduidelijk dat hij een gegronde vrees voor vervolging heeft. (Meer info over Sesay's dossier vind je op http://www.student.rug.ac.be/vak/mahmoud.doc)

Het verloop van de actie, deze morgen vroeg:
6u15: een vijftal activisten ketenen zich vast aan de ingang, korte tijd daarna aangevuld met nog 'ns vijf opgetrommelde actievoerders. Er zijn vier lock-ons. De auto met Sesay erin, rijdt onverrichterzake terug het asielcentrum binnen.
6u50: een eerste combi met twee politieagenten arriveert. Zij wensen te onderhandelen en geven de actievoerders nog tijd tot 7u30. De actievoerders laten duidelijk verstaan dat zij tot 8u30 de uitgang zullen blokkeren... zodat Sesay onmogelijk het vliegtuig in Zaventem op kan vandaag. De politie (vermoedelijk in aanwezigheid van de commissaris van Hoogstraten) gaat naar binnen, babbelen met de directie.
7u15: Nadat een combi en politiewagen terug waren weggereden (hun shift zat erop?), arriveert nu een nieuwe combi, gevuld met twee politie-agenten. Eén van hen blijkt de superagressieve flik van de actie van 17/2 te zijn. Dit is geen goed teken. Waarschijnlijk komt er nog versterking.

Meer nieuws volgt vlug.

update 7u59
by vak Thursday March 27, 2003 at 08:03 AM
vak@student.rug.ac.be


7u59: Alles nog steeds rustig. De lock-ons doen hun werk, en de politie is nog steeds binnen het centrum aanwezig. Waarschijnlijk beseffen zowel politie als directie dat het zo goed als onmogelijk zal zijn om alsnog Mahmoud Sesay vandaag op het vliegtuig te krijgen.

update 8u40: geslaagde actie - twee arrestaties
by vluchtelingen aktie komitee Thursday March 27, 2003 at 08:55 AM
vak@student.rug.ac.be

De actievoerders hebben zich een kwartiertje geleden zelf losgemaakt van de ingang van het gesloten asielcentrum te Merksplas: de uitwijzing van Mahmoud is immers onmogelijk gemaakt - no way dat het busje waarin de Belgische overheid deze vervolgde (maar niet gehoorde) man genadeloos wou deporteren vandaag nog op tijd in Zaventem geraakt.
Toen de actievoerders zich wilden verwijderen van de ingang, werden zij verplicht hun identiteitskaarten te tonen. Twee personen konden dit niet, en zijn gearresteerd. Zij zijn weggevoerd naar het politiekantoor van Merksplas, alwaar de rest van de actievoerders momenteel tracht meer informatie los te krijgen en druk uit te oefenen om hen terug vrij te krijgen.

laatste update
by vluchtelingen aktie komitee Thursday March 27, 2003 at 10:11 AM
vak@student.rug.ac.be


ook de twee tijdelijke 'sans-papiers' zijn nu vrij.
Iedereen blij, iedereen tevreden... tot de volgende uitwijzingspoging...

mahmoud toch uitgewezen
by vak Thursday March 27, 2003 at 08:31 PM

Vanmorgen hield het Vluchtelingen Aktie Komitee een spoedactie aan het gesloten centrum voor asielzoekers te Merksplas om te verhinderen dat Mahmoud Sesay zou uitgewezen worden naar Sierra Leone. Op het moment dat een busje van de Dienst Vreemdelingenzaken naar buiten wou rijden, vormden de actievoerders een keten met lock-ons voor de poort zodat het busje niet kon vertrekken.
Wat het VAK niet wist, was dat Mahmoud Sesay op dat moment niet meer in het gesloten centrum aanwezig was. De Dienst Vreemdelingenzaken had namelijk een speciale vlucht naar Freetown ingelegd met Mahmoud Sesay als enige ‘passagier'. ‘Op die manier kon hij zich zeker niet verzetten', aldus een bediende van de DVZ. Het VAK stelt zich ernstige vragen bij het gebruik van zo'n verregaande uitzonderingsmaatregel om deze jongeman toch maar teruggestuurd te krijgen. Mahmoud Sesay vreest voor zijn leven bij een terugkeer naar Sierra Leone en heeft bovendien meermaals te kennen gegeven eerder zelfmoord te plegen dan terug te keren. We zijn dan ook zeer bezorgd over het lot van Mahmoud. De Dienst Vreemdelingenzaken wil verder geen enkele informatie verschaffen over de huidige toestand van Mahmoud Sesay.