Irak-Mediawatch 18 (26/3): VRT: Britse PRflop: No, no Bush, good, good Saddam by jpe Thursday March 27, 2003 at 12:46 AM |
Korte samenvatting van opmerkelijkste nieuwe aspecten in het VRT-tv-avondjournaal van 26/3: duizend Iraakse soldaten gedood; bevolking Safwan jouwt (in hun beste Engels) de Amerikanen uit, Bush was te krenterig en Amerikaanse bevolking gelooft er (nu al) niet meer in.
Vanmiddag gaven we al de volledige inhoud van het VRT-middagjournaal. Zoals vaak wordt dat dan 's avonds gedeeltelijk herhaald. Dus kregen we vanavond weer het bombardement op de markt in Bagdad (met 15 doden), op de Irakse televisie, de onduidelijkheid over Basra, betogingen in eigen land van studenten en scholieren enzoverder.
Maar er zaten ook opmerkelijke nieuwe berichten in het avondjournaal.
1) De mededeling dat in de slag om Najaf volgens de Amerikanen duizend Iraakse soldaten sneuvelden. Nu moeten we daar volgens iemand met wie ik daar vandaag over mailde, niet om treuren: "ge gaat nu toch geen compassie hebben met de soldaten van Saddam; die wisten waaraan ze begonnen". Tja, en hun families ? Met duizenden dooie soldaten heb je in ieder geval geen schone oorlog meer.
2) Ander opmerkelijk feit: het onthaal dat een Brits voedselkonvooi in de zuidelijke stad Safwan kreeg. Het convooi werd vergezeld van westerse journalisten onder wie Rudi Vranckx en die wond er geen doekjes om: "wat een gigantische PR -operatie voor het Westen had moeten worden, dreigt op een catastrofe uit te lopen". Want wat zagen we: joelende (vooral jonge) Irakezen die slogans riepen tegen de Britten en voor Saddam. Eén van die slogans ging zo: "No, no Bush, good, good Saddam".
Ongelooflijk ... Een Britse (?) soldaat kwam daarop verklaren dat Saddam ook CNN kijkt en dat de angst er bij de Irakezen diep inzit. Ze vrezen dat Saddam terug zou komen; daarom dat toneeltje voor de camera. Maar wie het "enthousiasme" zag waarmee de jongeren schreeuwden, merkte weinig angst.
Nu ja, het zou toch kunnen, stelde Vranckx, want de Amerikanen hebben hen in 1991 aan Saddam overgelaten; ze vrezen dat dat nu terug zou kunnen gebeuren. Ze betrouwen eigenlijk niemand meer.
Wat er door Vranckx niet bij verteld werd, is dat de Irakezen een decennium lang geleden hebben onder een embargo dat de V.S. het land oplegde. Van liefde voor de V.S. kan dan - mede door de Saddam-propaganda die dat element goed heeft aangedikt - nog weinig sprake zijn.
Britten en Irakezen hebben overigens nauwelijks met elkaar contact, stelde Vranckx. "Het zijn twee gescheiden werelden" en de Irakezen begrijpen dat niet, al die Westerse bedoening over hen te bevrijden enzo.
3) Een derde opmerkelijke verklaring kwam in de VRT-studio van de Amerikaanse ex-kolonel William Bergman die omdat hij zo vlot Nederlands praat, wel vaker aan de Reyers- en de Medialaan opduikt. Martine Tanghe stelde hem een aantal vragen, ook over twee Amerikaanse gevechtseenheden die nog in Koeweit zijn, twee eenheden waarin onze kolonel zelf nog diende. Van een neutraal commentator gesproken.
Maar dan kwam het: volgens Bergman is het Witte Huis met te weinig manschappen aan de oorlog begonnen. Hij was daar door verrast. "Ik had geschat op twee maal zoveel." Volgens Bergman heeft de politiek besloten dat de oorlog met zo wenig soldaten moest kunnen. Zeg maar: 't mag ons niet te veel kosten. En nu moeen ze extra troepen aanvliegen.
4) Tot slot nog meegeven dat Martine Tanghe vermelde dat nu blijkt dat de oorlog langer gaat duren dan verwacht, de steun bij de Amerikanen daalt. Vijf dagen geleden dacht nog 71 % van de Amerikanen dat het goed ging met de Amerikaanse troepen; nu denkt nog slechts 34 % van de Amerikanen dat.
:(((( by manolis Thursday March 27, 2003 at 10:08 AM |
ja de Rudi...hij is ongelooflijk, zoals de rest...
Ze denken dat, we<huis dieren> zijn of wat? (Verschenijleik)
Mediawatch? by Stijn Thursday March 27, 2003 at 08:12 PM |
Wat mij vooral opviel bij de voedseldistributie (In Nova van 26 maart) was dat de Irakezen net een meute wilden leken. Maar geenszins een hongerige meute. Ik begrijp dat ze geen zoete broodjes willen bakken met de Amerikanen of Britten maar de manier waarop ze tegen de NOS-ploeg tekeergingen komt op een woord neer : arrogantie.
Een andere vaststelling:
Jarenlang hebben de Irakezen geklaagd (terecht?) over een gebrek aan medicijnen. Vanochtend klonk het ineens bij monde van de Irakese minister van informatie dat ze genoeg medicijnen hebben?
Hoe je het ook keert of draait, Irakezen of Coallitie bij elke persconferentie staan ze te liegen dat ze zwart zien...
Wat de coverage van VRT betreft, valt op dat ze verre van neutrale is. Bij een zogenaamd "zege" voor de Irakezen, lijkt het wel alsof de nieuwsluller van dienst op z'n bureau wilt beginnen dansen. Geef mij dan maar Nova met veel objectievere en zeker veel deskundigere commentaar.
(Vanmiddag beweerde Jan Balliauw dat de Amerikaanse 137e Airborne divisie geland was in Qatar. Kan je nagaan...