arch/ive/ief (2000 - 2005)

Massale opkomst voor scholierenbetoging in Gent
by Annick en Lien Wednesday March 26, 2003 at 07:54 PM

Slogans zoals ' Voer geen oorlog, voer eendjes' en 'Doe aan sex, niet aan oorlog' waren vanmorgen te lezen op vele spandoeken. Vandaag was dan ook de dag van het scholierenverzet. De jongeren kwamen rond 10 uur samen op het Zuid in Gent om te betogen tegen de oorlog in Irak.

De betoging van vandaag was een initiatief van de leerlingenraden van Gent zelf. Die hadden al beslist, voor er oorlog was, om met de scholieren samen te strijden tegen de aankomende oorlog. Nu die er is, wilden ze er opnieuw voor gaan.
Toch verliep de organisatie niet zo eenvoudig, omdat er enige tegenkanting kwam, onder andere van Freya Vandenbossche.
" Freya Vandenbossche had een brief geschreven aan alle directeurs van de scholen, dat ze niet akkoord ging met deze betoging en dat de leerlingen onwettig afwezig zouden zijn.
Ook de ouders en leerlingen moesten hiervan op de hoogte gebracht worden en daarom waren de directies wel verplicht om de brieven te versturen. De lessen en testen gingen dus gewoon door vandaag. Waarschijnlijk zijn hierdoor enkele jongeren afgeschrikt om niet naar de betoging te komen, maar ik kan toch duidelijk stellen dat wij het gehaald hebben van Freya Vandenbossche. Deze betoging is erg geslaagd te noemen,"
aldus Sien Van Overloop.

Sien schat dat zo'n 20 verschillende scholen deelnamen aan de actie. Ze wist alvast te vertellen dat er volgens de politie ongeveer 5000 jongeren bij de betoging betrokken waren.
Toch kwamen er telkens nog kleine groepjes jongeren bij die zich bij de massa aansloten.

De jongeren zijn er zich van bewust dat met deze optocht de oorlog niet stopgezet zal worden, maar ze willen blijven tonen dat ze zullen strijden tot het einde, de oorlog niet aanvaarden en hun mening blijven uiten. Ze laten zich door niks of niemand afschrikken. Ergens hoopt Sien dat de kinderen in Irak de beelden van de betoging te zien krijgen en dat ze weten dat de Belgische jongeren solidair met hun zijn...

VRT op zijn best.
by marc Wednesday March 26, 2003 at 11:33 PM
act@animationfactory.org

VRT op zijn best....
gent.gif, image/gif, 550x500