Hoe precies zijn de precisiebommen? Vergeet de geschiedenis niet! by Sophie DF Wednesday March 26, 2003 at 03:06 PM |
dagdromertje_fie@hotmail.com Oudenaarde, België |
De Amerikanen beweren dat ze hun uiterste best doen om zo weinig mogelijk burgerslachtoffers te maken, maar tegelijkertijd stijgt het aantal gevallen van "collateral damage" met de dag. Hoe precies zijn de Amerikaanse precisiebombardementen? Niet erg precies, zo leert de geschiedenis ons...
In tijden van oorlog proberen de strijdende partijen macht te krijgen over de media. Ook nu, in de oorlog in Irak, is het duidelijk dat zowel de Amerikanen als de Irakezen hun ‘feiten' willen weergeven in de media. Dat is zeker te merken aan de vaak tegenstrijdige berichten.
Vandaag was er een projectielenaanval op een markt in Bagdad. "Collateral damage" noemen de Amerikanen dit. Bij mij roept dit voorval (en het is niet het enige, kijk maar naar de eivolle ziekenhuizen in Irak) vragen op bij de precisie van precisiebombardementen. Als we kijken naar wat gebeurde in de vorige Golfoorlog, merk ik toch enkele gelijkenissen…
Golfoorlog I was een echte televisieoorlog. De kijkers werden overspoeld door spectaculaire beelden van de precisiebombardementen. Deze beelden van een soort videogame-war bracht de echte oorlog (waarin tussen de veertig- à tachtigduizend Irakezen het leven lieten) op de achtergrond. De publieke opinie geloofde dat de oorlog vooral werd uitgevochten met ‘slimme wapens' die enkel ‘strategische locaties' troffen en het aantal burgerslachtoffers beperkten. Achteraf kwam uit dat de ‘smart weapons', waarop de media zich concentreerden, slechts zeven procent van het totale bommenpakket hadden uitgemaakt. En bovendien miste van die zeven procent nog één tiende zijn doel. Van de 88 500 ton bommen die boven Irak werden gedropt, kwam 70 procent op een verkeerde plaats neer. Waar dat dan was, weet niemand, zeker de journalisten niet. Want 'toevallig' werden de ‘slimme wapens' ingezet op de plaatsen waar westerse journalisten aanwezig waren, zoals in Bagdad, terwijl op andere plaatsen traditionele bommen werden gedropt.
Ook nu gaan de Amerikanen er prat op dat ze grotendeels precisiebommen gebruiken… Met de geschiedenis in het achterhoofd mogen we dit zeker met een korreltje zout nemen.
Ik haalde bovenstaande gegevens over Golfoorlog I uit het boek: Chielens, P., Decoodt, H., e.a., DEADLINES: oorlog, media en propaganda in de twintigste eeuw, Ludion, Gent-Amsterdam, 2002, p 84-85.