arch/ive/ief (2000 - 2005)

Irak-Mediawatch 16 (26/3): VRT: "Al Jazeera: geen opstand in Basra"
by jp everaerts Wednesday March 26, 2003 at 02:31 PM

De VS bombarderen nu ook de Iraakse televisie maar naar een opstand van "het volk" in Basra, kunnen ze voorlopig fluiten.

Het VRT-Televisiemiddagjournaal van 26/3 begon met beelden van het resultaat van de Amerikaanse bombardementen op een markt in Bagdad en van het bestoken door de Amerikanen van de Iraakse televisie. "Met de omroep worden ook burgerdoeleinden getroffen" merkte nieuwsanker Wim Devilder op. En hij meldde dat Amnesty International protesteerde tegen het aanvallen door de V.S. van de Iraakse omroep.

Ondertussen blijft de toestand in Basra volgens de VRT "onduidelijk". "Het volk zou er in opstand gekomen zijn" tegen het regime, maar "dat wordt door Al Jazeera, die journalisten in de stad heeft, ontkend."

In Jordaniƫ bereidt het Rode Kruis zich ondertussen voor op een vluchtelingenstroom. In 1991 vluchtten 1,4 miljoen Irakezen naar het buurland. Nu zijn er nauwelijks vluchtelingen.

Daarna toonde de VRT een statement van Donald Rumsfeld die zijn geduld verloor tegenover journalisten die vragen stelden over de kostprijs van de oorlog. (De Amerikaanse kostprijs wel te verstaan.) Rumsfeld betokkelde ook nog eens de angstsnaar door weer te waarschuwen voor de inzet van Iraakse biologische en chemische wapens.

De VRT bracht vervolgens een kort overzicht van het internationaal protest tegen de oorlog, met beelden uit Korea, Sydney (met tienduizenden scholieren en een "uit de hand gelopen" betoging), Bangladesh ook.

In eigen land wil de regering het akkoord over het transport van wapens doorheen Belgiƫ, wel herzien, maar de uitwerking daarvan laat op zich wachten tot na de verkiezingen. SPA-minister Vandelanotte verweet Agalev in deze aan verkiezingsopbod te doen ...

"En ook in ons land wordt massaal betoogd": zo bv. door 3000 scholieren in Gent (+ beeldverslag) en in Geraardsbergen (een stille optocht, kort beeldverslag). In Brussel stelde Voor Moeder Aarde een boycot van Amerikaanse producten voor. VMA-woordvoerder Paul D'Huyvetter en Nellie Maes (Spirit) kwamen kort aan het woord.

oostende werd vergeten...
by jean Thursday March 27, 2003 at 08:59 AM

enkel op de regionale televisie werd oostende niet vergeten. Toch waren er evenveel journalisten als actievoerders.