arch/ive/ief (2000 - 2005)

"Vermijd bloedbad in Bagdad, roep VS-troepen een halt toe!"
by Bert De Belder Wednesday March 26, 2003 at 07:54 AM
bert.de.belder@skynet.be

Woensdag 26 maart, 1 uur, Dr. Geert Van Moorter aan de telefoon vanuit Bagdad. Belgische artsen doen dringende oproep aan internationale gemeenschap.

"Dr. Colette Moulaert en ik zijn de voorbije dag de stad in geweest. Er zijn nog winkels open, de bakkers bakken nog brood, er zijn nog groenten en fruit te verkrijgen. Maar de voedselsituatie van de bevolking is precair en de prijzen stijgen. Gelukkig heeft de Iraakse overheid de voedselbedeling goed georganiseerd. Maar als de oprukkende VS-troepen de bevoorradingslijnen zouden verstoren, kan de hele bevolking uitgehongerd worden.

Er zijn vandaag verschillende stroomonderbrekingen geweest. We horen dat Basra al vijf dagen zonder elektriciteit en water zit. Een hele stad wordt gegijzeld door de VS-agressie. Als artsen aarzelen wij niet om dit schendingen van de mensenrechten te noemen, ja, zelfs een misdaad tegen de menselijkheid.

De inwoners van Bagdad blijven relatief rustig, ondanks de aanhoudende bombardementen. We zien nu wel meer mensen met wapens op de straathoeken. Ze tonen ons spontaan hun wapens, met fierheid zelfs. Ze zeggen ons dat ze klaar zijn om weerstand te bieden aan de Amerikaans-Britse aanvallers, dat ze zich niet gauw zullen overgeven. We vrezen daarom dat het VS-leger bij een aanval op Bagdad blind geweld zal gebruiken, dat het zware en vuile wapens zal inzetten tegen het hevig Iraaks verzet. Er zullen ongetwijfeld veel burgerslachtoffers vallen.

Om een humanitair drama en een bloedbad in Bagdad te voorkomen, is er maar één oplossing: de opmars van de VS-troepen stoppen, Bush en zijn militairen terugfluiten. Als artsen die in de eerste plaats aan preventieve geneeskunde willen doen – het voorkómen van dood, ziekte en miserie – doen wij een dringende oproep aan onze collega's-artsen en aan de hele internationale gemeenschap: doe er alles aan om de VS-agressie een halt toe te roepen. Stel alles in het werk om de VS te doen afzien van hun agressie-oorlog. Eis dat de VS hun troepen uit Irak terugtrekken, zodat de nationale soevereiniteit van Irak en het internationaal recht hersteld worden. In het belang van de gezondheid en het leven van het Iraakse volk."

moed en sterkte
by Sarah Wagemans Wednesday March 26, 2003 at 10:35 PM
sarah.wagemans@skynet.be

Ik zit de hele tijd aan jullie te denken. Ik wens jullie heel veel moed en sterkte!