arch/ive/ief (2000 - 2005)

AGALEV en Belgische regering: geen woorden maar daden tegen de oorlog
by han Soete Tuesday March 25, 2003 at 04:36 PM
han@indymedia.be

Zowat de gehele Belgische regering sprak zich reeds uit tegen de oorlog in Irak. Maar helaas beperkt dit alles zich tot wat ronkende frasen en worden er geen daden gesteld. De transporten van militair materiaal gaan verder, het luchtruim wordt opengesteld voor USArmy,... Terwijl het bommen regent op Bagdad gaan die van AGALEV zich beraden bij de eerste minister. Heren ministers er valt geen minuut te meer te aarzelen, zet uw woorden om in daden.

De Belgische regering heeft zich de afgelopen weken met veel moed en grootspraak verzet tegen de oorlog in Irak. Zelfs de liberaal Louis Michel ontpopte zich tot een pacifist die zich uitsprak tegen de Amerikaanse oorlog om olie.
Helaas is er een diepe kloof tussen de retoriek en de daden van de Belgische regering. De Belgische regering mag zich dan al uitspreken tegen deze oorlog, voor de Verenigde Staten behoort België tot de "coalition of the willing". Als Bush het heeft over meer dan 40 landen die hem steunen in zijn oorlog dan rekent hij België tot één van die landen. "België laat troepenbewegingen en militair transport van de VS-basissen in Duitlsand toe via de haven van Antwerpen".... en "zal akkoord gaan met Amerikaanse vluchten over zijn grondgebied" (http://www.knoxnews.com)

Gelukkig zijn er binnen de Belgische regeringspartijen een aantal mensen die hun woorden in daden willen omzetten. Peter van Houtte van AGALEV sprak zich dit weekend nog uit voor de stopzetting van militaire transporten en dreigde er zelfs mee zijn partij te verlaten indien de regering de transporten verder zou laten begaan. Enkele dagen voor de oorlog nog verklaarde diezelfde Peter van Houtte van AGALEV ook nog dat indien er een oorlog komt België de Amerikaanse ambassade diende te sluiten en het diplomatiek personeel terug naar huis moest sturen.

Helaas Helaas, het blijft ook bij AGALEV beperkt tot ronkenden verklaringen.
Op een uitzonderlijke fractie vergadering kwam AGALEV tot het besluit dat men de eerste minister om meer uitleg diende te vragen inzake de wapentransporten en de verdragen die deze mogelijk maakten. Nochtans zijn de zaken duidelijk : de transporten zullen blijven doorgaan. Noch de eerste minister noch de Verenigde staten lieten daarover enige twijfel bestaan.

Voor één keer zijn de zaken dus meer dan duidelijk.
Er bestaat een geheim akkoord met de Verenigde Staten dat het hen mogelijk maakt op havens en vliegvelden te gebruiken voor militaire transporten. Dat geheim akkoord is vandaag ongeldig omdat de Verenigde Staten in overtreding zijn met het internationaal recht: Ze vielen een soeverein land aan zonder de toestemming van UNO of de veiligheidsraad. Alles is dus voorhanden om de transporten stil te leggen en het akkoord nietig te verklaren.
Maar die van AGALEV besloten om nog wat tijd te winnen en eerst informatie in te winnen bij de eerste minister. Deze regering bestaat nog twee weken. Als die van AGALEV die zaak nog twee weken kunnen rekken dan zullen ze kunnen zeggen dat ze tegen die transporten zijn, maar dat ze er niets aan kunnen doen omdat de regering enkel nog lopende zaken afhandelt (gezien de kieskampanje).

Maar de kinderen en het volk van Irak heeft geen twee weken de tijd, het heeft geen 6 maanden, .... De kinderen en het volk van Irak hebben nu geen boodschap meer aan uw ronkende verklaringen beste ministers, ze willen dat U alles op alles zet om deze oorlog te stoppen.
Stop de militaire transporten.
Sluit de Amerikaanse Ambassade.

.

Smerige verkiezingen...
by Stephane Saturday March 29, 2003 at 11:57 AM

Zoals in het geval van de wapens voor Nepal gaan de groenen weer eens wakker worden zeker en beseffen dat ze een akkoord hadden getekend... amnesie zij U ? Dit, Oh zo menslief, partij dat ooit een 'frisse' wind was voor de politiek toont dat het reeds verkrompen is aan de macht en zeker niet meer bekwaam is dan de andere partijen om oplossingen te bieden aan de huidige problemen (met hun dromen zijn ze misschien zelf gevaarlijker) ! Wat zal er van al deze gesticulatie overblijven na 18 Mei ???? " We gaan weer in de regering want, wij gaan anze standpunten verdedigen en de zaken doen voortuit gaan " – laat me toch niet lachen !!!

Ivm deze dwaze oorlog en de huidige manifestaties, waar waren de manifestanten de voorbije 10 jaar toen de Irakese bevolking aan het verhongeren was door dat embargo dat de regeringen van alle landen toen steunden (Frankrijk, Duitsland en België inbegrepen) ? Wie manifesteerde toen Sadam nieuwe en prachtige gebouwen (en wie weet met de hulp van Belgische, Franse en Duitse bedrijven) aan het zetten was of verder militaire expertise opbouwde (met wie zijn hulp ?) terwijl de kinderen van zijn land aan het uithongeren waren ? Toen werden er geen Ford's, Mc Donalds of ambassades bekogeld of in brand gestoken, toen bleven de studenten maar goed studeren of vrolijk uitgaan niet waar , wie trok het zich toen aan?

Geen enkele oorlog is goed te praten maar, beïnvloeden wij de politiek of beïnvloeden sommige politiekers en media onze visie ????

Ecoboni
by Libby Saturday March 29, 2003 at 01:33 PM

Op het nieuws van 13.00u verklaarde Jos Geysels dat nu uit de regering stappen de ecoboni in gevaar zal brengen.

Bravo, van ecoboni lig ik ook meer wakker dan van stervende kinderen en ik denk dat dat ook geldt voor de meerderheid van de Vlamingen. Dat wordt nogal een landverschuiving, die extra stemmen voor Agalev.