arch/ive/ief (2000 - 2005)

Spontane vredesmanifestatie brutaal gestopt
by Youri Tuesday March 25, 2003 at 02:56 PM
Ymasgan@hotmail.com

Politie: "Uit uw mening maar op café, hier zijn wij de baas!"

Rond half zeven 's avonds kwamen wij vrijdag 21/3 toe aan de ambassade van de VS in Brussel. Er werd gezongen en gedanst.
Voorbijrijdende auto's werden aangemoedigd te claxonneren, hetgeen massaal gebeurde. Even later begon een handvol jongetjes met stenen te gooien richting ambassade. Wij zijn dadelijk naar hen toegegaan om te zeggen dat ze hetzelfde deden als Bush. We zijn tussen hen en de politie blijven staan.
Even later begon de politie langs alle kanten op te rukken. Ze lieten echter een kleine opening, waardoor de heethoofden ontsnapten, twee agenten die aanstalten maakten om hen tegen te houden, werden door een overste teruggefloten!!
De mensen die nog daar waren hadden niets verkeerds gedaan en bleven hun rechten uitoefenen. We waren uiteindelijk helemaal omsingeld maar bleven zingen. De meeste agenten waren kalm, en enkelen lieten zelfs hun sympathie blijken, anderen vonden het echter nodig te schoppen, mensen tegen de grond te gooien, te beledigen,... Tenslotte werd mijn gitaar uit mijn handen geslaan, werd ik voetjegelicht en kwam er drie man op mij zitten, waarvan iemand op mijn hoofd.

Er was geen enkele waarschuwing gegeven in het Nederlands, we werden door de politie gefilmd, zowel op straat als indeividueel op het justitiepaleis, mensen die vrijdagavond met water van het waterkanon waren in kontakt gekomen, kregen braakneigingen en huidirritaties. Een kleine jongen, maximum 14 jaar gooide met een steen en kreeg drie, 3 undercovers over zich, die de verf ven hun matrakken slmoegen...

In het justitiepaleis kwam een agent naar me toe: "ik bewonder uw idealisme en gedrevenheid, maar hier op straat mag dat precies niet, we moeten laten zien wie de baas is. Om gehoord te worden zou je in de politiek moeten gaan. Veel succes nog!"
Een officier bedankte me ook "pour arrêter les jeunes avec les caillous"

Toch werd ik samen met een honderdtal anderen op een gewelddadige manier van mijn vrijheid beroofd. Misdaad: give peace a chance zingen op straat.

Zaterdagavond werden Bert en An uit Opwijk op eenzelfde manier aangepakt en ik vernam zondag dat de politie mensen die er 'verdacht' uitzien en zich begeven in de richting van de ambassade 'preventief' worden opgepakt.

Zo zie je maar, ook in ons democratietje is er op gebied van mensenrechten werk aan de winkel, klein bier wel vergeleken met wat er in Irak gebeurt.

Respect&Peace
One Love

Y

Bush en stenen?
by Claudio Tuesday March 25, 2003 at 03:35 PM

Met alle respect voor je goeie actie en engagement, maar dit vind ik nogal raar:

"Even later begon een handvol jongetjes met stenen te gooien richting ambassade. Wij zijn dadelijk naar hen toegegaan om te zeggen dat ze hetzelfde deden als Bush."

Ik kan begrijpen dat je de jongeren wou kalmeren, maar stenen gooien (als reactie op de aanvalsoorlog)) met een genocide lijkt me nogal vreemd.

Groeten,

Claudio

Goed gedaan gasten
by Bosgeus Tuesday March 25, 2003 at 04:51 PM

Eindelijk radicale manifestanten die het durven op te nemen tégen Bush en zich niet laten misleiden door het PVDA-vaticaan. Stenen werpen tijdens een vredesmanifestatie, hoe verboden ook is undone, punt uit, andere lijn !
Hiervoor hoef je ook geen vergelijkingen te maken beste Claudio (een nogal dwaze vergelijking, of wil je mij straks een gedetailleerde lijst geven met wat wel en niet vergelijkbaar is => geweld is geweld is geweld).

Wat die onbeschofte en racistische nederlandsonkundigheid betreft, het is allemaal niet waar. Wij Vlamingen zijn ten eerste pure fasjo's, houden geheime kampen open voor linkse en allochtone mensen (dus geen tijd om agentje te spelen in Brusse) en proberen in onze vrije tijd extreemrechtse folkrock te maken teneinde aan het eurosongfestival deel te nemen.

Keep your head up !

ik was er
by eldiso Tuesday March 25, 2003 at 06:36 PM
dieperken@hotmail.com

ola ook ik was aanwezig vrijdagavond en bij de 150 administratief opgepakten ik kan getuigen dat de nederlandsonkundigheid extreem was, het bleek onmogelijk om in het nederlands een inventaris te maken van mijn spullen( ik heb er 2 keer naar gevraagd).
De politie is bij de aanhoudingen soms zeer geweldadig te werk gegaan ( er zaten ook goeie flikke bij ma sommige misbruikten echt hun macht).
Ik vind het ronduit schandalitg dat de politie 150 mensen oppakt en als honden behandelt ( ze noemde my letterlijk mon chien ) omwille van een vijftiental stenengooiers.
En dan dit nogmaals een oproep om in vrede ter protestere