arch/ive/ief (2000 - 2005)

EXCLUSIEF - Iraaks ziekenhuis gebombardeerd
by Benny Tuesday March 25, 2003 at 12:11 PM
wintersbenny@hotmail.com

In Irak heeft een ziekenhuis een Amerikaanse voltreffer te verwerken gekregen.

EXCLUSIEF - Iraaks z...
gecomprimeerderuineinsdgb.jpg, image/jpeg, 640x419

Op deze manier trachten de Amerikanen het 'recycleren' van Iraakse burgers en soldaten te verhinderen.

Recycleren is een veel toegepaste techniek, die het mogelijk maakt om gewonde Iraakse burgers en militairen terug op te lappen en klaar te maken voor de strijd. Een techniek die steeds meer aan populariteit wint, sedert de intrede van de niet-dodende wapens (een gewonde soldaat is immers een grotere last dan een dode). Het hoeft daarbij niet gezegd te worden dat dit de efficiëntie van de Iraakse troepen dramatisch doet toenemen en wel eens een beslissende factor kan betekenen in de afloop van de oorlog.

Irak baseert zich, ter rechtvaardiging van de omstreden techniek, op de oorlogsconventies van Genève. Die bepalen immers dat een krijgsgevangen soldaat niet gefilmd mag worden. Het hoeft geen verdere uitleg dat een gewonde soldaat veel sneller krijgsgevangen genomen zal worden dan een 'gerecycleerde' soldaat, en dus aanzienlijk bijdraagt tot het verminderen van zulk wreed gemanipuleerd beeldmateriaal.

Bovendien zou, volgens experts, 'recyclage' bijdragen tot het verminderen van de Iraakse afvalberg. Geruchten doen ook de ronde dat deze techniek het gat in de ozonlaag drastisch zou verminderen, doch dit kon niet door een tweede, onafhankelijke bron, bevestigd worden.

Dat is nu net wat de Amerikanen willen vermijden : dat het Iraakse leger een groen imago aankweekt. Want dat is nu net de reden waarrond deze oorlog eigenlijk draait ! De Amerikanen zouden hun sterkste argument kwijtspelen in de strijd om de publieke opinie : het vermijden van een milieucatastrofe ! Iraakse gevechtseenheden hebben namelijk de vervelende gewoonte aangekweekt de achtergelaten oliebronnen in brand te steken. Een gebruik afkomstig uit diepgeworteld milieufundamentalisme, dat nogal eigen is aan de regio. Niet alleen uiterst vervelend voor Amerikaanse oliebedrijven (die hierdoor gedwongen worden tot extra, onvoorziene kosten)maar ook nefast voor het gehalte aan broeistofgassen in de atmosfeer. En dat is iets wat de amerikanen ten alle koste willen vermijden. Zeker na het opzeggen van de Kyoto-akkoorden moeten ze voorzichtig omspringen met hun gassen.
Gelukkig voor hun verloopt de opmars snel zodat de Iraakse eenheden geen kans hebben om de olievelden compleet in de fik te steken. Slechts 7 van de 500 bronnen zouden totnutoe niet ontsnapt zijn aan de 'As van het Kwade'

Amerika baseert zich dan ook op 'pre-emtive resolution 2882' die het mogelijk maakt Iraakse ziekenhuizen te bombarderen in het kader van humanitaire en/of milieu-ecologische gronden. "Deze gronden kunnen zowel van strategische als tactische oorsprong zijn", bevestigd professor Luc Devos ons. Juiste details over de resolutie ontbreken vooralsnog, dit te wijten aan het pre-emtive karakter ervan.

----------

Voor de ongeruste moeders : het bovenstaande artikel heb ik geschreven als een beetje een betoog voor een kritische benadering van de hele reutemeteut en kan best een beetje humoristisch geïnterpreteerd worden. Dat de inhoud behoorlijke onzin is hoef ik dan ook niet erbij te zeggen. De foto toont namelijk de afbraak van de oude stella gebouwen in Leuven.

Een beeld kan heel veel zeggen. Soms te veel, soms te weinig. En in verkeerde handen kunnen beelden makkelijk misbruikt worden.

Hetzelfde geldt voor bronnen van informatie. Hoe dikwijls vormen we onze mening niet op feiten die we enkel gehoord hebben of ergens gelezen. Dikwijls zijn we afhankelijk van informatie van anderen. Anderen die niet alijd dezelfde levensvisie hebben.

Statistieken kunnen dikwijls dubbel geïnterpreteerd worden. Afhankelijk van de interpretatie kunnen zowel voor- als tegenstanders, met dezelfde cijfers, hun gelijk bewijzen.

Be Aware !

Benny

wansmaak
by franzC. Tuesday March 25, 2003 at 01:03 PM

Dit is niet kritisch, niet humoristisch. Dit is onzin en bovendien wansmakelijk Benny.

geschift
by lephare Tuesday March 25, 2003 at 01:11 PM

jou mogen ze recycleren in lovenjoel

mediamanipulatie
by erik Tuesday March 25, 2003 at 05:55 PM
erik@anarchy.be

Ik begrijp niet goed waarom men geshockeerd is door een kritiek op de mediamanipulaties die weer welig tieren. We leven in een tijd waar het ongelooflijk gemakkelijk is beelden te transformeren en teksten de wereld in te sturen die niet controleerbaar zijn op hun waarheidsgehalte. Blijkbaar schokt het mensen als ze hun vooringenomenheid niet bevestigd zien (natuurlijk bombarderen de u$a ziekenhuizen, daarom komen we zo snel op deze pagina af). Ik veronderstel dat het enige wat deze Benny wou tonen was : vertrouw geen media, ook niet indy. Als je een idee wil vormen over wat er echt aan de gang is informeer je je zo breed mogelijk, hang niet af van 1 of enkele bronnen. Leer tussen de regels lezen, etc....

Wat franzC en lephare dus niet goed begrijpen dat ze gepakt zijn in hun eigen vooringenomenheid. Ik begrijp daarentegen wel heel goed de ongelooflijk diepazinnige kritiek die ze hieromtrent dan ook uiten.