arch/ive/ief (2000 - 2005)

Filippijnen actueel 24/03/03 - Gloria vervoegt "coalitie van de medeplichtigen"
by Filippijnengroepen Belgie Tuesday March 25, 2003 at 08:05 AM
fgb@online.be

INHOUD: IRAK: Gloria vervoegt coalitie van de medeplichtigen ECONOMIE: Filippijnse economie heeft meest te verliezen PROTEST: Vredesactivisten op geweld getrakteerd BOEREN: Monsanto-rijst zet boeren op droog zaad ONTWIKKELING: ADB geeft mislukking toe BEVOLKINGSAANGROEI: Gloria zondigde omdat ze niet beter wist

Filippijnen actueel 24/03/03

IRAK: Gloria vervoegt “coalitie van de medeplichtigen”

Enkele minuten nadat de eerste bombardementen op Bagdad bekend gemaakt werden, kondigde presidente Gloria Macapagal-Arroyo aan dat de Filippijnen deel uitmaken van de schamele coalitie die de VS tegen Irak heeft kunnen bij elkaar brengen. Naar verluidt viel niemand van zijn stoel bij het horen van deze weinig verrassende aankondiging. Het is geen geheim dat Gloria geen gelegenheid laat voorbij gaan om het je-weet-wel-wat van Bush te likken. Bovendien had VS-buitenlandminister Colin Powell 24 uur eerder al aangekondigd dat Gloria’s land de oorlog steunt.

De presidente voegde eraan toe dat ze er niet voor terugschrikt om uitzonderingsmaatregelen te nemen indien nodig, zelfs zonder de goedkeuring van het parlement. De uitspraak werd echter op scherpe kritiek onthaald in kamer en senaat.

Bobby Tuazon van Bulatlat.com wijst erop dat het geen toeval is dat de VS en dus ook de Filippijnen hardnekkig weigeren om het verdrag over het Internationaal Gerechtshof goed te keuren. De staatshoofden van de “coalitie van de oorlogsmisdadigers” zouden wel eens de eersten kunnen zijn om er berecht te worden. Volgens de advocaten van het Public Interest Law Center (PILC) zijn ze immers allen medeplichtig aan schendingen van het internationaal recht.

“GMA Boards 'Coalition of the Coerced'” in Bulatlat.com
http://james.csi.com.ph/~bulatlat/news/3-8/3-8-coalition.html

ECONOMIE: Filippijnse economie heeft meest te verliezen

Ironisch genoeg is het enige land in Zuidoost-Azië dat de oorlog steunt ook het land dat er het meest bij te verliezen heeft, waarschuwde het gezaghebbende Britse tijdschrift The Economist al enkele dagen voor de oorlog. Het land is afhankelijk van ingevoerde olie, waarvan prijsstijgingen kunnen verwacht worden, en van uitvoer van elektronica naar de VS, een markt die tijdens de oorlog zal krimpen. Als klap op de vuurpijl is er de afhankelijkheid van gastarbeid in het Midden-Oosten. Meer dan 1 miljoen Filippino’s werken in het Midden-Oosten en kunnen dus rechtstreeks betrokken worden in het conflict of in de economische weerslag ervan.

Geen wonder, zegt The Economist, dat geen hond nog geïnteresseerd is in de Filippijnse aandelen dezer dagen. Ook de Filippijnse munt zakt naar een historisch dieptepunt. Voor een Amerikaanse dollar moet men nu ongeveer 55 peso neertellen. Enkel tijdens de opstand tegen ex-president Estrada in januari 2001 zakte de peso nog dieper. Voor een euro moet men trouwens al een tijdje meer dan 60 peso ophoesten.

PROTEST: Vredesactivisten op geweld getrakteerd

Sinds VS-president Bush op 18 maart zijn 48-uur-ultimatum afkondigde, werden de protesten aan de Amerikaanse ambassade in Manilla opgevoerd. Dagelijks waren er betogingen die aangroeiden tot verschillende duizenden. Vele manifestanten legden de band met de oorlog in Mindanao die nog steeds in alle hevigheid woedt ten koste van de lokale bevolking. De protesten werden gewelddadig door de politie uit elkaar gedreven en daarbij vielen tientallen gewonden.

In het parlement viel Bayan Muna-volksvertegenwoordiger Satur Ocampo scherp uit tegen de slaafse steun van Gloria voor de oorlog. Samen met 45 andere volksvertegenwoordigers, verenigd in de Legislators Against War (LAW), diende hij een resolutie in die de eenzijdige militaire actie van de VS en elke steun eraan afwijst. Het New People’s Army (NPA) van zijn kant voerde een spectaculaire ‘solidariteitsaanval’ uit op het wapenmagazijn van de Picop papierfabriek in Mindanao. Zonder een schot te lossen maakten 20 guerrillero's er maar liefst 92 vuurwapens buit.

“Police Disperse Thousands of Anti-War Protesters in Manila, Baguio” in Bulatlat.com
http://james.csi.com.ph/~bulatlat/news/3-8/3-8-antiwar.html
“Death Toll in Pikit Rises as Food Relief Slow in Coming: Refugees ask soldiers’ pull-out” in Bulatlat.com
http://james.csi.com.ph/~bulatlat/news/3-8/3-8-pikit.html

BOEREN: Monsanto-rijst zet boeren op droog zaad

Het Ministerie voor Landbouw zet boeren onder druk om hybride rijst te zaaien, tot grote pret van de multinationals zoals Monsanto. De desastreuze gevolgen voor de kleine boeren werden onlangs nog maar eens aangetoond in de provincie Isabela. De boeren die er de raad van het ministerie opvolgden en Monsanto’s nieuwste zaad gebruikten leden verliezen tot 95 percent. Monsanto schoof de schuld laconiek door naar de “ongewone weersomstandigheden”.

“GMA’s Hybrid Rice Program is Not For Small Farmers” in People’s Media Center
http://www.philippineissues.org/pmcreports/download/01/05/02.zip

ONTWIKKELING: ADB geeft mislukking toe

De Asian Development Bank (ADB), het Aziatische broertje van de Wereldbank, moest in een recente studie toegeven dat slechts 31 percent van haar projecten in de Filippijnen succesvol kan genoemd worden. De evaluatie, die teruggaat tot 1986, omvatte 86 projecten waarvoor het land bijna 6 miljard dollar leende van de ADB.

BEVOLKINGSAANGROEI: Gloria zondigde omdat ze niet beter wist

Conservatieve bisschoppen en andere pilaarbijters verslikten zich in hun ochtendkoffie toen ze onlangs in de krant konden lezen dat presidente Arroyo haar gezin van drie kinderen te danken heeft aan… het gebruik van de pil. De diepgelovige presidente voegde er echter verontschuldigend aan toe dat ze niet op de hoogte was van de ‘natuurlijke’ methoden van geboortebeperking die ze tijdens de laatste vrouwendag nog zo hartstochtelijk aanprees. Haar Minister van Gezondheidszorg, Manuel Dayrit, heeft intussen ook elke verwijzing naar het spiraaltje uit het (bijna onbestaande) overheidsprogramma voor geboortebeperking gehaald. Volgens hem veroorzaakt dit immers abortus. Geen wonder dat de bevolkingsaangroei van de Filipijnen tot de snelste ter wereld behoort, 45 percent van de zwangerschappen ongewenst is en 16 percent van de zwangerschappen kunstmatig beëindigd wordt.

“Gloria Used Pills, but is against Birth Control” in de website van Philippine Center for Investigative Journalism (PCIJ)
http://www.pcij.org/stories/2003/population.html

(Filippijnengroepen België - Filippijnen actueel 24/03/03)