arch/ive/ief (2000 - 2005)

Israëlisch fruit smaakt bitter
by 11.11.11 Monday March 24, 2003 at 03:41 PM

Terwijl de wereld zich blind staart op de dramatische gebeurtenissen in Irak speelt zich in Palestina een zoveelste tragedie af. Er zijn ernstige aanwijzingen dat Sharon, nu de aandacht even van Palestina is afgewend, van de situatie gebruik zal maken om de strop volledig dicht te halen rond de moegetergde Palestijnse bevolking.

Onmenselijke bezetting- en kolonisatiepolitiek in hogere versnelling
Israëlisch fruit smaakt bitter - Nationale Actiedag 29 maart


Terwijl de wereld zich blind staart op de dramatische gebeurtenissen in Irak speelt zich in Palestina een zoveelste tragedie af. Er zijn ernstige aanwijzingen dat Sharon, nu de aandacht even van Palestina is afgewend, van de situatie gebruik zal maken om de strop volledig dicht te halen rond de moegetergde Palestijnse bevolking.
Het Actieplatform Palestina roept alle hens aan dek en klaagt de gruwelijke repressie in de Palestijnse bezette gebieden aan. Het organiseert op zaterdag 29 maart, Land-dag voor de Palestijnen*, een nationale actiedag onder de slogan „Israëlisch fruit smaakt bitter.‰ Op deze dag zal het Actieplatform op grote schaal kaarten verspreiden waarmee mensen de grootdistributeurs kunnen aanzetten om Israëlische producten uit hun rekken te nemen. De acties gaan vergezeld van een nieuwe campagne-affiche die duidelijk maakt dat er bloed kleeft aan het Israëlische fruit.

Het huidige, steeds driester wordende Israëlische geweld is het logische gevolg van een beleid dat al meer dan 50 jaar wordt gevoerd. Dit beleid is erop gericht om de oorspronkelijke Palestijnse bevolking, zowel in Israël als in de bezette gebieden, zoveel mogelijk buiten spel te zetten, en waar het kan te verdrijven. Sinds de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook in 1967 werden bezet, is er een systematische politiek gevoerd van landconfiscaties en kolonisering. De bouw van een metershoge muur rond de Westelijke Jordaanoever, met brede militaire zones eromheen (allemaal op onteigende Palestijnse grond), is daar een laatste voorbeeld van.
Alhoewel deze politiek illegaal is volgens alle regels van het internationaal recht, en door verschillende resoluties van de VN-Veiligheidsraad is veroordeeld, heeft de internationale gemeenschap nooit iets willen ondernemen tegen Israël. Precies daarom heeft het Actieplatform Palestina een boycot van Israëlische landbouwproducten uitgeroepen. Bekende merken als Tivall, Carmel en Jaffa voeren producten uit die afkomstig zijn van gestolen grond, met gestolen water werden geteeld, en illegaal genieten van Europese handelsvoordelen. Deze producten niet meer kopen, is voor ons een correcte en krachtige manier om te protesteren tegen de voortdurende schendingen van de rechten van de Palestijnse bevolking en de straffeloosheid waarmee dat gepaard gaat.

Verschillende Palestijnse en Israëlische bronnen meldden de volgende, meest recente Israëlische Œwapenfeiten‚: Anan Nabih Labadeh, 30 en verlamd, werd op 11 maart jl. uit zijn huis gehaald door het Israëlische leger, zwaar mishandeld, en is sindsdien vermist. Nuhah Sweidan, 37 en hoogzwanger, werd op 3 maart door bulldozers verpletterd onder het puin van haar eigen huis, samen met haar dochtertje. Zelfs internationale civiele waarnemers ontsnappen niet: de Amerikaanse Rachel Corrie werd op 17 maart door een bulldozer verpletterd terwijl ze, met vreedzaam protest, de vernieling van een Palestijns huis probeerde te verijdelen. Verschillende getuigenissen en foto‚s tonen aan dat het om een bewuste moord ging. Vanmorgen nog kwam het bericht dat in Nablus opnieuw een Amerikaan onder vuur is genomen.

Het Israëlische fruit smaakt zeer bitter.

*Op 30 maart 1976 brak er in Galilea een opstand tegen het Israëlische leger uit, omdat het opnieuw op brutale wijze Palestijnse grond had geconfisceerd. Sindsdien wordt deze dag „land-day‰ genoemd en jaarlijks herdacht.

Meer informatie :
- In bijlage de campagne affiche „Israëlisch fruit smaakt bitter‰
- De lijst van acties over het Vlaamse land is te vinden op http://www.11.be/palestina/29_maart_2003.htm
- Voor commentaar bij de actie kan u terecht bij de voorzitster van het APP:
Annuschka Vandewalle, FOS-Socialistische Solidariteit: 02/552.03.01 of 0478-278.266


Het Actie Platform Palestina zijn:
Vlaams Palestina Komitee, FOS-Socialistische Solidariteit, 11.11.11- koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging, CODIP, Oxfam Solidariteit, Oxfam Wereldwinkels, Broederlijk Delen, Pax Christi Vlaanderen, Protos, Vrede, Geneeskunde voor de Derde Wereld en Socialisme Zonder Grenzen.


quote van Sharon
by jan buelinckx Thursday April 10, 2003 at 02:21 PM

"Mijn regering zal nooit een nederzetting ontruimen!"

(Ariel Sharon, 21 april 2002)

Op deze uitspraak zijn er geen internationale reacties gekomen. Er is geen embargo opgelegd aan Israël. Er zijn geen wapeninspecteurs geweest naar Israël. Er werd geen druk gezet op Israël om de VN-resoluties uit te voeren. Wie kan dit rechtvaardigen???