arch/ive/ief (2000 - 2005)

Stop de oorlog om olie. Kortrijk, vrijdag 28 maart
by posted by han Monday March 24, 2003 at 03:41 PM

- Geen oorlog waarvan burgers altijd het slachtoffer zijn - Tegen de wereldheerschappij van de VS - Respect voor het internationaal recht onder toezicht van de UNO - Geen enkele Belgische steun aan deze oorlog - Geen geld voor wapens en oorlog. Meer geld voor werk, onderwijs en sociale zekerheid - Geen aantasting van onze democratische rechten

Gisternamiddag won Paolo Bettini met grote klasse Milaan-San Remo. Aan zijn zadel wapperde het witte lint van protest tegen de oorlog. 's Avonds kreeg Tom Lanoye de literatuurpijs "De Gouden Uil". Hij sloot zich aan bij het anti-oorlogsprotest van de Jury en las een gedicht voor van de grote anti-oorlogsdichter Siegfried Sassoon tegen de gruwel van de eerste wereldoorlog. Over de hele wereld zwelt het protest aan. Tot 100.000 man in New York zelf, de stad waar de WTC-torens zijn gevallen. Ook in het Amerikaanse leger komt reactie: gisteren gooide een VS-soldaat in Koeweit drie granaten in de tenten waar zijn officieren sliepen. Maar de grootste weerstand zal er komen van het Iraakse volk zelf. De Amerikaanse propaganda-machine voorspelde zijn eigen soldaten en de gehele wereld dat ze als bevrijders zouden worden onthaald en het volk zou in opstand komen tegen zijn regering. Alles is gelogen. Het Iraakse volk vecht met zijn leger om Basra en vanuit het zwaar gebombardeerde Bagdad verklaarde pater Van Vossen zopas: "Het moreel van het volk is zeer hoog. Het volk staat als één man achter zijn regering en zal elke vierkante cm. grond verdedigen." Iedere Iraakse soldaat, man, vrouw of kind weet vandaag dat de gehele mensheid hen steunt in hun strijd tegen de barbaarsheid en de winsthonger van een paar multinationals en hun moordmachine.

In onze streek waren de eerste acties een onverhoopt succes: 500 mensen in Kortrijk, 1000 in Ieper, 200 in Tielt, 600 in Brugge en 1500 in Oostende. In Ieper nam de vredesbeweging het initiatief om elke donderdag te verzamelen op één van de vele oorlogskerkhoven. De voorbereiding voor de grote betoging van volgende vrijdag in Kortrijk komt goed op dreef. De beide vakbonden mobiliseren hun leden via folders en hun pers. De scholieren waren al verleden week de grote meerderheid. De Derde Wereldorganisaties en NGO's roepen op via de Noord-Zuidraad. De migrantenorganisaties zullen er zijn en hieronder kan je de zopas verspreide oproep lezen van de Dekenale Stuurgroep naar de Kortrijkse kerkgemeenschap om aan de betoging deel te nemen.

Beste vriend(in), wil je deze oproep doormailen, afdrukken en eventueel als folder verspreiden (word-document in bijlage), mondeling al je vrienden verwittigen. Volgende vrijdag zal door Kortrijk de grootste betoging van de laatste decennia stappen, zoveel staat vast. En als je nog wat tijd over hebt. Kom dan eens uw steun betuigen naar de piketten aan de textielfabrieken. Vanaf maandag hebben de textielarbeiders de algemene staking tot de finish uitgeroepen. Wij eisen loonsverhoging en de afschaffing van de carensdag waarbij we voor de eerste dag van een ziekteperiode geen frank loon krijgen. Het is eenzelfde strijd tegen een systeem dat alleen draait om winst en niets dan winst.


VRIJDAG 28 MAART: Betoging 'Stop deze oorlog om olie '
Om 17u30 te Kortrijk (Veemarkt)
- Geen oorlog waarvan burgers altijd het slachtoffer zijn

- Tegen de wereldheerschappij van de VS

- Respect voor het internationaal recht onder toezicht van de UNO

- Geen enkele Belgische steun aan deze oorlog

- Geen geld voor wapens en oorlog. Meer geld voor werk, onderwijs en sociale zekerheid

- Geen aantasting van onze democratische rechten

Onderschreven organisaties:

Organisatie: ABVV, ACV, Noord-Zuidraad van Kortrijk (27 organisaties), Stop USA, Association Maroc. de Solidarité Saharouie, Assoc. Islamitique (Desselgem), VZW Alazhare, Culturele Centrale Marianne.